null Beeld

De Gouden Uil 2010: Guy Mortier

Dat De Gouden Uil weer in het land is, kon u vorige week al lezen in de bijlage die in uw Humo geklemd zat, maar nu slaat de gevleugelde vlerk pas écht zijn wieken open.

Frederick Vandromme

Vandaag worden de laureaten bekendgemaakt, en een uitgebreid verslag, 'met alles erop en eraan', van die ceremonie krijgt u vanavond in 'Cobra TV'. Gouden Uil Literatuurprijs-juryvoorzitter Guy Mortier, the man in the know, blikt vooruit.


HUMO Wat krijgen we zoal te zien?

Guy Mortier «Frieda Van Wijck in een mantelpakje, met andere woorden: een spannend geheel. Naar ik begrepen heb: met tal van vooraf opgenomen filmpjes, impressies ter plaatse, plus een nabespreking met winnaars en - altijd leuk - verliezers. Al zijn die er niet echt, want wie deze knaller van een shortlist heeft gehaald, euhm, heeft eigenlijk sowieso al gewonnen.»


HUMO Waarom wordt de uitreiking van 'De Gouden Uil' dit jaar niet live uitgezonden?

Mortier «Vorig jaar leek het een goed idee om de uitreiking live, vanuit het Antwerps Stadhuis, in 'TerZake' uit te zenden, omdat je dan meteen veel meer volk bereikt dan alleen de familieleden van de shortlistauteurs. Geen idee waarom daar nu van afgestapt wordt.

»Ik herinner me wel de gierende zenuwen op het Schoon Verdiep omdat het moment waarop rechtstreeks overgeschakeld zou worden steeds maar werd uitgesteld, en dat iedereen ofwel de slappe lach kreeg, of zin om het kot af te breken.»


HUMO Altijd een heikele kwestie: komen de genomineerde auteurs ook allemaal opdagen?

Mortier «Tenzij ze dood zijn, gaan we daar wel van uit, ja.»


HUMO Heb je favoriete momenten uit de 'Gouden Uil'-uitzendingen van de voorbije jaren?

Mortier «Toen moest ik net naar het toilet, denk ik. Maar ik was er wel bij toen Jeroen Brouwers de Gouden Uil won met 'Geheime Kamers' en zijn geruchtmakende Fuck-literaire prijzen-en-jullie-erbij-speech hield. Prachtig! En dan, net als je denkt dat hij als gebaar van supreem misprijzen ook zijn cheque in snippers zal scheuren, dat tóch niet doen! Perfecte timing


HUMO Komt er een vlammende speech om de mensen van antwoord te dienen die verdachtmakingen en vuile roddels rond de jury de wereld hebben ingestuurd?

Mortier «Als we dat zelf zouden doen, zou het alleen maar de - onterechte - indruk geven dat we ons daar ook maar iéts van aantrekken. Dus nee, we dachten daar Benno voor te vragen.»HUMO Wordt er dan tenminste opnieuw plaats geruimd voor, zoals dat heet, comic relief?

Mortier «Vorig jaar was die er alleen in de nazit, in de persoon van 'schaduwjuryvoorzitter' Dirk Verhofstadt, die een pantoffel naar mijn hoofd gooide, omdat zijn favoriet toen niet gewonnen had. Hopelijk is hij er dit jaar opnieuw, met de andere pantoffel.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234