De grootste schrijvers volgens Yannick Dangre

Humo gaat op zoek naar De Grootste Schrijver van Deze Tijd en doet daarvoor een beroep op de deskundige hulp van het kruim van onze letteren. Dit zijn de grootste schrijvers volgens Yannick Dangre.

Michel HouellebecqYannick Dangre «Hoewel hij je niet met briljante metaforen of prachtige zinsconstructies verwent, heeft hij wel een unieke en onmiddellijk herkenbare stijl. En vooral: hij drukt waar het pijn doet, want hij wéét als een van de weinigen waar het pijn doet. De wereld is lelijk, wanhopig en verloren, het enige wat we kunnen doen is vertellen hoe die wereld in elkaar zit en in die vertelling nog enige schoonheid creëren en de liefde identificeren die er ondanks alles is. De echte schoonheid is altijd cynisch en angstaanjagend.»J.M. CoetzeeYannick Dangre «Ook hij maakt genadeloze analyses van de mens en ontmaskert zijn drijfveren. Toch is hij suggestiever dan Houellebecq. Coetzee laat vaak veel verklaringen weg, waardoor dingen zo absurd en tegelijk onvermijdelijk gaan lijken dat je er als lezer misselijk van wordt. Een schrijver die op je ingewanden werkt.»Milan KunderaYannick Dangre «Speels genie (en wie houdt daar nu niet van?). Voor mij in zekere zin dan ook de opvolger van Nabokov, zeker door de focus op menselijke verhoudingen. Altijd tragikomisch, altijd leerrijk ook, en erg menselijk in zijn lust tot fabuleren. In een paar zinnen laat Kundera je meegaan in een personage, zelfs als dat personage na twee alinea's zijn beste vriend wijsmaakt dat hij kanker heeft. Je denkt alleen maar: ja, je hebt helemaal gelijk, waarom heb ik mijn beste vriend nog niet wijsgemaakt dat ik kanker heb?»Patrick ModianoYannick Dangre «De Parijse grootmeester van de suggestie. Een van de zeer weinigen die van korte zinnen toch elegante zinnen kan maken. Een hoop lichtheid en verliefdheid waaronder een diep, diep gemis zit. Jeugd is alles, en dat brengt Modiano bijna fascistisch in de praktijk: hoofdpersonages boven de vijfentwintig zijn bij wijze van spreken verboden. Uiteindelijk zoekt hij wat we allemaal zoeken: ons jeugdige zelf. En misschien is dat wel onze essentie.»Haruki MurakamiYannick Dangre «Eigenlijk niet een van de vijf 'beste' levende schrijvers, maar wel een van de vijf meest unieke. Een Murakami is meteen herkenbaar, roept een typische sfeer op die je bij geen enkele andere levende auteur vindt. Murakami doet niet genoeg pijn, is geen briljant stilist, zelfs zijn personages blijven je zeker niet altijd bij, maar de sfeer wel. Zijn scheppingen hebben iets unieks, en dat is waar een schrijver naar moet streven.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234