null Beeld

De grote dEUS-reünie: Tom Barman en Stef Kamil Carlens

In 1996, zeven weken ver in de opnames van 'In a Bar, Under the Sea', stapte Stef Kamil Carlens plots uit dEUS. Rudy Trouvé was hem een jaar eerder al voorgegaan. Wat voor velen tot de dag van vandaag de beste bezetting van dEUS is, hield op te bestaan. Maar vorige week stonden Barman en Carlens weer eens samen op het podium...

Jürgen Beckers

...tijdens de Radio 1-sessie van Zita Swoon, en ook tijdens de Zita Swoon-concerten op 9 en 10 december in de AB en op 16 december in Paradiso is Tom Barman te gast.

undefined

- 'Wij wilden de wereld veroveren!'
- 'Jij wilde dat. Ik niet'

undefined

Van Zita Swoon verschijnt deze week 'To Play, To Dream, To Drift, An Anthology', waarna de groep voor twee jaar op non-actief gaat (Carlens: 'Ik ga twee jaar reizen en geen conventionele songs meer schrijven'). Belangrijker, toch voor ons gesprek: op 4 december wordt 'Worst Case Scenario', het debuut van dEUS en de enige plaat waaraan Barman en Carlens als volwaardig lid van begin tot eind samenwerkten, in een deluxe-uitvoering heruitgebracht. Bij de cd zit ook een making of-documentaire, die diezelfde dag op de digitale zender Acht wordt uitgezonden. We hebben beide heren ontboden in café Zeezicht in Antwerpen; Carlens drinkt water en thee, Barman begint met wodka-appelsap.

HUMO Laten we even nóg verder teruggaan in de tijd. Weet één van jullie nog wat Humo schreef over het finaleoptreden van dEUS tijdens de Rock Rally van 1992?

Tom Barman «Iets met rommelige zolderkamers?»

HUMO 'Een nijpend gebrek aan coherentie en de afwezigheid van echt sterke songs maakte dat er evenveel magie in de lucht hing als in het oefenkabinet van een vrijetijdsgoochelaar.'

Barman «Voilà, van oefenkabinet heb ik blijkbaar zolderkamer gemaakt. Euh... volledig mee eens. Preselectie was heel goed, halve finale rampzalig, finale... Wel goed, herinner ik me. Weet jij er nog iets van, Stef?

Stef Kamil Carlens (schudt van nee) «Ik weet alleen nog dat we in elke ronde van samenstelling zijn veranderd.»

Barman «How out of character.»

Carlens «Toen we de demo instuurden, was er niet eens een groep meer. We hebben in zeven haasten volk moeten ronselen.»

Barman «Ik weet nog dat er eentje zwaar aan het spul hing. Toen we naar de halve finale gingen, vroeg hij: 'We gaan daar toch wat poen voor vangen, hè?' Het concept Rock Rally was hem vreemd.

»Wie waar wat gespeeld heeft is wazig geworden, maar volgens mij is Stef tijdens de Rock Rally van ukelele naar kazoo gegaan, en vervolgens naar mondharmonica. Ik herinner me ook dat we na de finale van het podium stapten met het gevoel dat we de top drie zouden halen. We waren dus ontgoocheld. We namen het zeer ernstig, hoor. Stef en ik woonden toen samen in de Drukkerijstraat, en 't was altijd weer spannend als er een brief van Humo in de bus lag. 'Stef, Stef! Halve finale!' 'Stef, Stef! Finale!'»

Carlens «We hebben heel hard gerepeteerd.»

Barman «En geëxperimenteerd. De groep bestond toen al drie jaar, Stef was al onze tweede gitarist. Het eerste optreden van dEUS was in 1989.»

Carlens «In de Paradox? Ik heb dat optreden gezien, ik kende jou toen nog niet.»

Barman «Veel covers en een paar eigen songs.»

Carlens «Veel Velvet Underground

Barman «Velvet Underground, Pixies, Ramones, Jimi Hendrix... Ik telde af zoals de Ramones, maar dan in het Nederlands.»

HUMO Iejen, twieje, draa, vier?

Barman «Nee, ik sprak toen nog geen Antwerps. Pas door Stef en den Bolland (CJ Bolland, red.) ben ik Antwerps gaan klappen.»

HUMO Stef, jij was toen ook al met een groepje bezig?

Carlens «Ja, ik heb nog een artikel uit De Morgen waarin een optreden van mijn groepje in diezelfde Paradox besproken wordt. Grappig, want de bandleider en songschrijver was toen Hans Op de Beeck, nu een gevierd beeldend kunstenaar.»

Barman «Eigenlijk is het een beetje beledigend om aan Stef te vragen of hij ook al met een groepje bezig was. Stef was dé man in die tijd! Hij speelde in dé groep van 't Stad.»

Carlens «Niet overdrijven, hè.»

Barman «Jawél!»


HUMO Tom, wanneer wist je dat je Stef moest hebben?

Barman «Ik moest eerst zijn zus hebben.»

HUMO Het gerucht wil dat dat maar een manoeuvre was om dichter bij Stef te geraken.

Barman «Dat heb ik er voor de grap ooit van gemaakt.»

Carlens «Dat is toch niet waar, hè?»

Barman «Tuurlijk niet. Stef was de man, ik keek echt naar hem op. Hij had de songs, de stem, de présence, de kleren, alles. Als hij speelde in De Muziekdoos, toen onze uitvalsbasis, dan ging je kijken. We zijn bevriend geraakt omdat hij als één van de eersten tegen me zei: 'Uw nummerkes zijn keigoed.' Waarop ik: 'Wil je met mij gaan samenwonen?' (lacht). We hebben toen ook een korte homoseksuele relatie gehad.»

Carlens (lacht hard)


Barman «Experimenteren, hè Jurgen, experimenteren (lacht)

U leest het volledige interview met Tom Barman en Stef Kamil Carlens vanaf dinsdag 1 december in Humo 3613

Time is in the shade of my jeans (making of Worst Case Scenario)
Acht, vrijdag 4 dec., 20.35

Afscheidsoptreden Zita Swoon in AB
Er zijn nog tickets beschikbaar voor het afscheidsoptreden van Zita Swoon op zaterdag 12 dec. in de AB (abconcerts.be)

undefined

null Beeld

YouTube: Tom Barman over Humo's Rock Rally in 'Ziggurat'

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234