null Beeld Thomas Nondh Jansen
Beeld Thomas Nondh Jansen

lapmiddelen

De grote ramenlaptest: hoe krijg je de properste ruiten?

Met of zonder azijn? Met afwasmiddel aan de slag? Wat helpt de thuiswerker nu die ontdekt hoe vuil de ramen zijn? Laptips, op de laptop verzameld en proefondervindelijk beoordeeld.

Cécile Narinx

Er zijn mensen die altijd maar weer de zon in het water zien schijnen, goedgemutste types voor wie het glas altijd halfvol is. Er zijn ook mensen die zeggen dat de huidige crisis een zegen is omdat-ie haarfijn blootlegt waar onze zwakheden liggen. Nu ben ik een positivo, maar ik zie al thuiswerkend de zon vooral in mijn ruiten schijnen, om te constateren dat mijn glazen halfvies zijn. Deze crisis legt inderdaad bloot waar mijn zwakheid ligt: ik ben een ramenlapper van lik me vestje.

Met professionele glazenwassers heb ik niet zo’n beste ervaring. Er kwam ooit een jongeman met een flyer aan de deur die zijn diensten aanbood. Ik ging akkoord met het tarief en zag een paar dagen later een A-Team-achtig busje stoppen waar een stuk of zes zware jongens uitsprongen. Lappen deden ze maar half, het tarief ging elke twee maanden met sprongen omhoog en op de buurttwitter las ik dat ze mensen die niet meer wilden betalen bedreigden. Ik heb de buurtagent de contactgegevens op de flyer voorgelezen en ben verhuisd. Niet daarom, maar blij toe dat ik van deze lapzwansen verlost ben.

Een schoonmaker heb ik niet, omdat ik schoonmaken dankbaar werk vind. Alleen ramen lappen lukt niet zoals ik zou willen. Strak en streeploos moet het. Zó schoon dat je denkt dat ze er niet zijn. Ik heb nu alle tijd om te lappen, maar wat zouden de effectiefste materialen en technieken zijn? Ik stel de krant voor vanuit huis diepgravend onderzoek te doen naar de ultieme ramenlapmethode, die te testen en te beschrijven, zodat lezers die achter vieze ramen hun intelligente quarantaine uitzitten daar ook wat van kunnen leren. Een win-winsituatie!

Ik begin met het afschuimen van een forum waar soptips worden uitgewisseld én opvallend veel bezoekers elkaar danig beschimpen. De hóón die iemand ten deel valt als ze bekent de ramen te wassen met afwasmiddel! ‘Dacht u nou werkelijk dat de glazenwasser afwasmiddel gebruikt ? Hij gebruikt een reinigingsmiddel dat reinigt en het water zgn. ontspant.’ Dan deze verontwaardigde reactie na een tip om een ui in heet water te doen: ‘Vanwaar krijgt mijn tip een negatieveduim????? Een negatieveduim geven is makkelijk maar zeg dan ook wie je bent en waarom je het doet.’ Nee, gezellig is het forum niet. Serieus wel: ‘...ammoniak is ’t beste middel om de ramen mooi te laten glanzen zonder strepen (...) Zeep is de pest voor ramen...’

Verder komen een zelfgemaakte mix van 25 procent spiritus, 25 procent schoonmaakazijn en 50 procent water voorbij, glazendoeken, microvezeldoekjes, proppen krant en de Window Vac van Kärcher (dat is een set van een spuitbus met een stoffen inzeper erop en een oplaadbaar stofzuigertje met een trekkermond, beide heb ik als poetshobbyist uiteraard al). Een collega laat ondertussen weten alles naar volle tevredenheid te doen met Glassex. Handig voor spiegels, glazen tafels en binnenruitjes, zeker, maar voor grote ramen is ruim, warm sop toch effectiever. En veel goedkoper.

Ik zet alles wat ik niet heb op een lijstje, wandel naar Blokker waar ze de helft niet hebben maar wél een intrigerende fles HG Glazenwasser die ik subiet aanschaf, en stiefel vervolgens – ik heb een vitaal beroep tenslotte, en een missie – naar de Jumbo, waar ik zowel spiritus, als schoonmaakazijn en ammoniak tref. Die laatste fles laat ik staan. Omdat ik het vind stinken en omdat ik al genoeg liters heb om mee te zeulen.

Weer thuis ga ik op zoek naar goede instructiefilmpjes. Een van de veelbelovendste is die van de West-Vlaamse Mariëtte, een poetsvrouw met 31 jaar ervaring, die vrolijk voordoet hoe allereerst spinnenwebben ‘af te kuisen’ met een borstel en dan aan de slag gaat met een rood en een blauw ‘vodje’, een trekker en een emmer water met een scheutje HG Glazenwasser. Die heb ik ook! De poetsvrouw adviseert van onder naar boven in te soppen, doet voor hoe ze water ‘aftrekt’ in horizontale en verticale banen, de wisser afveegt aan het rode vodje en alles nadroogt met het blauwe. Hartstikke goed, lijkt mij, tot ik de schrikbarende reacties onder Mariëttes filmpje zie: ‘Wat een gezever. Ben beschaamd in uw plaats! 31 jaar en nog niet deftig ramen kunnen poetsen. Laat dat maar over aan de ‘echte’ vakmensen ;)’ - dit moet een gefrustreerde glazenwasser zijn. Dan nog deze boertige reactie van een (waarschijnlijk) mannelijke kijker: ‘Ge kent er geen kloten van. Enne een goeie kuusvrouwe eit altied een minirokske an!’ Zo blijkt ook in België de ramenlapperij een domein vol haat en smaad.

Ik check nog een paar tutorials, van de Libelle tot die van Marja Middeldorp en Landleven, maar interessant wordt het pas in de tutorial van professionele glazenwasser Ralf Faber, een gespierde gast met een jaloersmakend soepel golvende wistechniek. Van Ralf leer ik dat materialen van het grootste belang zijn, wat nogal wiedes is omdat Ralf posterboy is van Glaswasshop.nl, waar ze onmisbare ‘inwassers’ en onbuigbare roestvrijstalen trekkers verkopen met verwisselbare rubbers. En, last but certainly not least, het wondermiddel Buzil G525 Window Master. Ik vermoed dat dit een middel is dat ‘het water zgn. ontspant’ maar weersta de drang om het te bestellen. Het moet ook zonder Buzil G525 Window Master kunnen, toch? Bovendien heb ik al spiritus, schoonmaakazijn, Dreft, HG Glazenwasser én een ui paraat.

Inmiddels is het vier uur later en heb ik alle ramen en raampjes van mijn huis gelapt. Ik heb daarbij per verdieping een andere techniek gebruikt, ben van materialen en van soorten sop gewisseld. Vanaf de huishoudtrap heb ik met drie passerende buren een veilig praatje gemaakt – mijn trap is hoger dan anderhalve meter. En jawel: al kon ik er ‘geen kloten’ van, mijn ramen zijn nog nooit zó schoon geweest, en zo streeploos. Dit zijn mijn bevindingen.

1. Het sopje

Het zo warm aanbevolen mengsel van 25 procent spiritus, 25 procent azijn en 50 procent water is knudde. En het stinkt. Water met een ui in stukken gesneden is beter. Maar stinkt ook. Een drupje afwasmiddel is oké. En HG Glazenwasser, dat waarschijnlijk met een reden van Albert Heijn tot Praxis verkocht wordt? Positieveduim! Een genót om mee te soppen! En schóón dat het wordt!

2. De insopper

Een grote viscosespons werkt prima. Een brede pluizige ‘inwasser’ met steel is ook handig, maar niet per se beter. En het maakt volgens mij amper verschil of je boven of beneden begint met soppen.

3. De doekjes

Een doekje, liefst een microvezeldoek, om de randen na het soppen droog te maken en de wisser aan af te vegen na het trekken is reuze handig. Een tweede, droge en liefst niet met wasmiddel gewassen microvezel (glas)doek is ONMISBAAR om na het trekken eventuele strepen te verwijderen.

4. De trekker

Een kwalitatieve trekker is eveneens ESSENTIEEL. Gebruik liever geen goedkoop plastic geval, nee, een stevige jongen moet het zijn, met een metalen houder en een gave rubberen wisser. De golvende techniek van Stefan blijkt helaas schier onuitvoerbaar voor een amateur als ik. Maar het goede nieuws is dat met de juiste wisser zelfs de hatseflats trekmethode van Mariëtte nog resultaat oplevert, mits je met een droge glasdoek naveegt.

5. De alternatieve tools

Strepen wegvegen met een krantenprop leverde niks op, behalve een schuldgevoel ten opzichte van mijn collega’s die de betreffende pagina’s volschreven. De elektrische raamzuiger met inzeepspuitfles is wel handig, en het is fijn om zonder emmer te kunnen werken. Nadeel: mijn zuiger (een verouderd model) is niet zonder knoeien te kantelen in de hoeken, en voor een streeploos resultaat had ik toch echt een droge microvezeldoek nodig.

Tot slot nog dit: trek geen warme wollen trui aan als de zon schijnt en u vol overgave Stefans golvende wistechniek gaat uitproberen. Lap sowieso geen ramen waar de zon op schijnt. Ga niet met Birkenstocks aan de keukentrap op. En als u op uw sokken op die trap staat en iemand roept dat een goeie poetsvrouw altijd een minirokje aan heeft, gooi dan de emmer sop leeg over zijn hoofd.

(vk)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234