null Beeld

De haan op de mesthoop: hoe Dominique Strauss-Kahn van zijn voetstuk viel

Over smaak valt te discussiëren, maar Dominique Strauss-Kahn vindt zichzelf méér dan onweerstaanbaar. In ieder geval: vrouwen gaan graag van bil met de directeur van het Internationaal Muntfonds, één van de machtigste mannen op aarde.

Redactie

Macht erotiseert, heet het dan, maar kamermeisje Nafissatou Diallo lust er geen pap van. DSK heeft haar in mei tot seks gedwongen in het New Yorkse Sofitel. Zegt ze. Sindsdien mag de - intussen gewezen - IMF-topman de VS niet verlaten, en op 23 augustus moet hij opnieuw voor de rechter verschijnen. Vóór u zelf rechtertje gaat spelen: lees hier eerst wat er op die fatale 14de mei is gebeurd. En als het niet is gebeurd: waarom zoveel mensen blijven denken van wél.

Aardschokken lijken als een rode draad door het leven van Dominique Strauss-Kahn te lopen. En hoe hoger hij klimt, hoe vaker hij ze zélf lijkt te veroorzaken.
De buitengewone geschiedenis van Dominique Gaston André Strauss-Kahn begint met een aardbeving met een kracht van 5,7 op de schaal van Richter, die in enkele seconden de oude binnenstad van het Marokkaanse Agadir verwoest. Meer dan twaalfduizend mensen sterven onder het puin. Zijn familie, die op de vierde verdieping van een modern huis woont, is ongedeerd. Hun betonnen woonblok is als bij wonder overeind gebleven. Financieel is het wél een ramp voor het gezin: zijn vader, een advocaat gespecialiseerd in fiscaliteit, is op slag zijn volledige cliënteel kwijt.

Voor zijn oudste zoon zijn de vrolijke dagen onder de Noord-Afrikaanse zon voorbij, met de picknicks aan het Atlantische zandstrand samen met de Duitse au pair die hem de taal van Goethe bijbrengt, zoals zijn grootvader uit de Elzas het wenst.

Voor Dominique Strauss - de naam Kahn, van zijn andere geliefde grootvader, zal hij er pas later aan toevoegen - betekent die nacht in februari 1960 het einde van zijn onbezorgde kindertijd. 'Die dag ben ik de wereld van de volwassenen binnengetreden,' zal hij later tegen zijn moeder zeggen. Domi, zoals zijn ouders hem noemen, is tien jaar oud wanneer de wereld rond hem een eerste keer instort.

Hij is 62 jaar en één van de machtigste mannen op de planeet wanneer het voor de voorlopig laatste keer gebeurt. Dit keer heeft hij het zélf uitgelokt. Op 14 mei komt hij naakt uit de douche en stort hij zich op een 32-jarig kamermeisje uit Guinee, een halve kop groter dan hij. Daarmee veroorzaakt hij een politieke, culturele en juridische aardschok die twee maanden later nog altijd nazindert. Het gaat al lang niet meer om een vluggertje waarvan alleen beide betrokkenen weten of het met instemming of onder dwang gebeurde, of het in ruil voor geld was dan wel geënsceneerd door een onbekende derde. Het gaat inmiddels om arm versus rijk, om complotten en verraad.

Lees het volledige artikel in Humo 3700 van dinsdag 2 augustus.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234