null Beeld

'De helaasheid der dingen'

Koen De Graeve, Wouter Hendrickx, Johan Heldenbergh en Bert Haelvoet spelen de hoofdrollen in de langverwachte en godverdoms prachtige nieuwe film van Felix van Groeningen: 'De helaasheid der dingen'. Op 6 oktober zit bij elke Humo een bon voor een gratis ticket!

gob

'De helaasheid der dingen', naar het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst, gaat over een jongen die probeert los te komen uit een milieu waar armoede, dronkenschap, agressie en algehele onbeholpenheid de plak zwaaien. Vorige week nog raakte bekend dat 'De helaasheid' is uitverkoren als Belgische inzending voor de Oscars.

Ooms aan de top: de vier nonkels uit 'De helaasheid der dingen'

undefined

Als ik de vier zie, kan ik alleen maar denken: het plaatje klopt. Zeker als ze om vier uur 's middags een hongertje krijgen en allevier een hamburger special bestellen. Ik zie vier echte mannen met goeie koppen en veel wildgroeiend haar, maar ook met ogen die een grote gevoeligheid verraden. De ideale mensen om gestalte te geven aan de vier tedere gangsters die de nonkels van Gunther Strobbe zijn.


HUMO Laten we, voor de verandering, beginnen met het applaus. Jullie zijn allemaal oprecht enthousiast over de film en het werkproces: de verdienste van Felix van Groeningen?

Wouter Hendrickx «Absoluut: een cineast die film ademt, een workaholic die nooit stopt met denken. Tijdens de eerste opnamedag in het huis van de Strobbes stoorde hij zich aan het behang: hebben ze overnight de boel opnieuw behangen. Maar tegelijk heeft-ie lef. Fuck de raccord! (de interne logica van een film: dat een personage in één en dezelfde scène bijvoorbeeld hetzelfde hemd draagt, ook als die scène in twee takes op twee verschillende dagen is opgenomen, red.). Geen hond zal het merken.»


Johan Heldenbergh «En die energie! Hij kan opeens roepen: gasten, komáán! Als een voetbalsupporter, nooit als één of andere zurige Duitse theaterregisseur.»


Wouter «Als ik nu terugdenk aan al dat zuipen, poepen en vechten tijdens de opnames... Dat was een paar grenzen voorbij, maar op het moment zelf stelde ik daar geen vragen bij. Voor hem doe je alles.»


Koen De Graeve «'Dagen zonder lief', zijn vorige film, meanderde nog zo'n beetje, teerde meer op sferigheid. 'De helaasheid' heeft een ongelooflijke vertelkracht. Felix weet de essentie van een geweldig boek op een heel persoonlijke manier te vatten.»


Wouter «'t Is de eerste keer dat ik naar een film kijk waar ik zelf in meespeel en denk: 'Dit is zo goed! Echte cinema! En Jezus, ik loop er ook tussen!'»


HUMO De opnames moeten wel een aanslag op jullie gezondheid zijn geweest.

Wouter «Sommige draaidagen rookten we wel drie pakjes sigaretten. Dan ga je groen van mottigheid naar huis.»


Johan «En al dat drinken! Ik moest in een scène vijftien pinten na mekaar achterover slaan. Tafelbier, maar toch.»


Bert Haelvoet «Ik had ook zo'n scène: het kampioenschap zuipen. Felix vroeg me de dag voor de opnames: hoeveel ad fundums kun jij na mekaar drinken? Ik zeg: vier.»


Wouter «Jij was behoorlijk zeker van jezelf, hè? Tot het zover was.»


Bert «Ik was nochtans goed voorbereid: op tijd gaan slapen, ontbeten met spek en eieren. Ik werd geflankeerd door mijn echte broers - die deden ook mee aan dat kampioenschap, als figuranten. Tien pinten voor mijn neus, alle camera's op mij gericht, en... actie! Ik drink mijn eerste pint: alcoholvrij, maar door het lange wachten was-ie lauw geworden.»


Johan «Dan schuimt het veel meer.»


Wouter «Ik zag hoe zijn ogen vol water schoten.»

BERT «De tweede spoot er langs mijn neus weer uit, ik ben nog moeten gaan overgeven. Na de middag mocht ik overstappen op frisse pintjes - Jupiler Blue, daar zit ook minder alcohol in. Dat ging beter, maar toch.

»Dezelfde dag draaiden we nog de inmiddels beruchte naaktfietsscène (die ze achteraf bij wijze van promostunt overdeden op het filmfestival van Cannes, red.). Met dezelfde figuranten, inclusief mijn broers: die kwamen eens een dagje kijken hoe de jongste het ervan afbracht. Tja (lacht).»

Lees het volledige interview met de vier ooms vanaf dinsdag 29 september in Humo 3604

Een cadeau van Humo:

Op 6 oktober bij elke Humo: een bon voor

EEN GRATIS TICKET

voor 'De helaasheid der dingen'!

Geldig in de bioscopen van Kinepolis Group

Bekijk foto's van 'De helaasheid der dingen'

null Beeld

De site van \'De helaasheid der dingen\'

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234