null Beeld

De helft van de Antwerpse lagereschoolkinderen is moslim

'Bijna helft van leerlingen in Antwerps basisonderwijs is moslim,' kopte de inheemse pers onlangs. Het bericht zadelde sommige politici van 't Stad op met schrikbarende toekomstbeelden.

Hanne Van Tendeloo

Speelplaatsen die zwart en bruin kleuren van de kindjes! Arabisch als voertaal bij 'Schipper mag ik overvaren' en '1-2-3 piano'! Alleen nog halal-brochetten in de refter!

De leerkrachten die voor die religieus geremixte klasjes staan, zijn er een pak geruster in. 'Wat wij volwassenen diversiteit noemen, is voor de kinderen gewoon hun vriendje of vriendinnetje.'

Brenda Eykens «De helft moslims: dat is een herkenbaar cijfer. Ik geef al zeven jaar les in De Evenaar, een concentratieschool uit het stedelijke net in Antwerpen-Noord. Ik sta in het vijfde leerjaar en ongeveer de helft van mijn klas is moslim. En van de andere helft zijn er vijf die moraal en vier die katholieke godsdienst volgen.

»De moslimleerlingen hebben wel uiteenlopende achtergronden: Turkije, Marokko, Algerije... Bij ons op de speelplaats wordt van alle kinderen verwacht dat ze Nederlands spreken, maar ik hoef nooit iemand te berispen: ze móéten wel Nederlands spreken, anders verstaan ze mekaar niet (lacht). Je ziet ook geen kliekjes van alleen maar Marokkaanse of Turkse kindjes. Ook in hun vriendschappen maken ze geen onderscheid: het Turkse meisje in mijn klas vormt samen met een Afrikaans en een Vlaams meisje een onafscheidelijk trio. Best grappig om te zien, zo zwart-bruin-wit.»

Nabila Fadil (lerares vijfde leerjaar in een concentratieschool in Deurne) «In mijn klas is ook ongeveer de helft moslim. Ze hebben bijna allemaal Marokkaanse roots, maar ze zijn hier geboren. Net als ikzelf.»

Annick Segers (lerares vijfde leerjaar Sint-Maria Borgerhout) «Ik geef al veertien jaar les op een katholieke concentratieschool in hartje Borgerhout, en ik heb nooit anders geweten dan dat er veel moslims in de klassen zitten. Dit jaar heb ik maar drie of vier katholieke kinderen in de klas. En geen enkele Vlaming.»

Lenny Martens (lerares zesde leerjaar Sint-Maria) «Ik moet altijd twee keer nadenken voor ik weet welk kind nu ook alweer welke godsdienst heeft. Goed dat we aan het begin van elk schooljaar een les aan de wereldgodsdiensten wijden, anders zou ik het misschien helemaal niet weten. Iedereen mag dan z'n eigen godsdienst voorstellen, heel plezant. Ik heb dit jaar één hindoe in de klas, en die had van die stipjes meegenomen die hindoevrouwen op hun voorhoofd plakken. De moslims nemen doorgaans gebedskralen en de Koran mee, of ze tonen hoe ze de rituele wassing doen.»

Het volledige artikel leest u in Humo 3694 van dinsdag 21 juni 2011.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234