null Beeld

De herfst van Dewinter: raad eens wie er niet naar Namibië emigreert?

'Di Rupo premier? No way, dan verhuis ik naar Namibië.' Een jaar geleden kondigde Filip Dewinter via Twitter zijn voorwaardelijke vertrek uit ons land aan: mocht een Franstalige, een socialist godbetert, het tot premier schoppen, dan zou hij de wijk nemen naar zijn favoriete vakantiebestemming.

Tom Cochez

Even polsen hoe het met zijn migratieplannen staat, nu Di Rupo I zachtjes in de steigers wordt gehesen.

HUMO Er komt wel wat bij kijken zeker, bij zo'n verhuizing?

Filip Dewinter «Ha, u belt om me aan dat fameuze Twitterbericht te herinneren! Ik denk dat iedereen wel zal hebben geweten dat het om een boutade ging, nietwaar? Natuurlijk heb ik geen verhuisplannen.

»Het toeval wil wel dat ik net terug ben uit Namibië. 't Is een prachtig land, met een blanke gemeenschap die nog flink wat invloed en mogelijkheden heeft. Ik ben er al een paar keer geweest en intussen heb ik er een klein netwerkje opgebouwd, ook met lokale politici. Ik kom er heel graag.»

HUMO Maar België blijft ondanks alles een betere plek om te leven dan Namibië, zélfs met een Franstalig socialist als premier?

Dewinter «Ik moet toegeven dat ik bijna fysiek ongemakkelijk word bij de gedachte, maar we zullen van hieruit het verzet organiseren. Bovengronds en ondergronds.»

HUMO U zegt?

Dewinter «We zullen met alle democratische middelen protesteren tegen Elio Di Rupo als premier van België, overal waar hij in die functie komt. We organiseren binnenkort ook een staten-generaal tegen Di Rupo, op een paar honderd meter van het PS-hoofdkwartier in Brussel: dat kan nog spannend worden. U hoort het, ze hebben me nog hard nodig hier in België (lacht).»


HUMO Nochtans heeft u misschien wel een paar goeie redenen om te migreren. De peilingen bijvoorbeeld: die geven het Vlaams Belang nog 8,2 procent.

Dewinter «Dat kwam onverwacht: we hadden net het gevoel dat we langzaam uit het dal kropen. En ik wil er niet flauw over doen: het is misschien maar een peiling, een score onder de tien procent komt toch hard aan. Het Vlaams Belang kan en mag geen partij van minder dan tien procent zijn.»

HUMO Peilingen geven uw partij in Antwerpen nog 19,5 procent van de stemmen: goed de hélft van zes jaar geleden.

Dewinter «Dát vind ik dan weer een schitterende uitgangspositie. We kunnen de beslissende factor worden! Kiest Bart De Wever voor een coalitie met Patrick Janssens, of breekt hij samen met ons de socialistische heerschappij? Dat maakt ons politiek relevant.»

HUMO Wordt het geen tijd om uzelf versneld tot voorzitter te bombarderen? Bruno Valkeniers zit daar nu al bijna vier jaar de ene verkiezing na de andere te verliezen, en intussen stuikt uw partij in elkaar in de peilingen. Dat kunt u toch niet gewoon laten gebeuren?

Dewinter «We mogen ons vooral niet laten opjagen. Er liggen zo meteen geen nationale of Vlaamse verkiezingen in het verschiet; we hebben nationaal dus geen echt belangrijk boegbeeld nodig. We hebben boegbeelden nodig in de steden en gemeenten.»

HUMO In Grimbergen komt Bart Laeremans op met de lijst Vernieuwing; in Ninove trekt Guy D'Haeseleer de Forza Ninove. Wankelt het geloof in de eigen merknaam?

Dewinter «Helemaal niet. Dat zijn ook geen persoonlijke initiatieven van Bart Laeremans of Guy D'Haeseleer. Die plannen zijn vooraf uitgetekend en grondig doorgepraat op het partijbestuur. Het zijn proefprojecten: in de gemeenten waar we sterke boegbeelden hebben en waar we straks mogelijk op de wip kunnen zitten, willen we onder een andere naam proberen het cordon sanitaire te breken. Dat is alles.»

Dit artikel verschijnt op dinsdag 25 oktober in Humo 3712/43.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234