null Beeld

De hergeboorte van Bent Van Looy: 'Hoe is er in godsnaam een bijl in mijn voorhoofd beland?'

Gisteren nog in een vijver met een bijl in z’n knar, vandaag doodgemoedereerd in een kopje koffie roerend op een Antwerps terrasje: ‘Fiskepark’ is uiteraard volkomen fictief, maar het blijft dezer dagen toch even schrikken om Bent Van Looy in levenden lijve te treffen.

undefined

Bent Van Looy «Je bent niet de enige die me dat zegt. Meerdere keren per dag hoor ik: ‘Hè? Jij was toch dood?’ Meestal bij wijze van grapje, natuurlijk, al lees ik bij sommige mensen toch een licht gealarmeerde blik in de ogen.»

HUMO Het geeft aan hoe realistisch één en ander in scène is gezet.

Van Looy «Ja, de taal van het truecrimegenre is in ‘Fiskepark’ heel nauwkeurig gehanteerd. Da’s ook waarom ik destijds viel voor het idee: als je consequent de clichés van series als ‘The Staircase’ kopieert, dan wordt het spannend én grappig, in plaats van alleen maar spannend. De echte truecrimereeksen, hoe bloedstollend ze ook mogen zijn, hebben iets vies, hè? ’t Gaat altijd over andermans ellende, terwijl wij niet kunnen wachten tot we de volgende aflevering kunnen bingewatchen.»

HUMO Dat is dan weer het probleem van ‘Fiskepark’: na de eerste aflevering heeft meer dan de helft van de kijkers afgehaakt.

Van Looy «Voor mij komt dat niet als een verrassing: ‘Fiskepark’ is niet bepaald ‘Thuis’ of ‘De buurtpolitie’, met al die lagen die erin zitten. ’t Is televisie voor een fijnproeverspubliek, en daar is ook niks mis mee.»

HUMO Hoe ingewikkeld is het eigenlijk om jezelf te spelen?

Van Looy «Vrij ingewikkeld, omdat je toch de woorden moet opzeggen die iemand anders voor jou geschreven heeft. Ik heb vooral geprobeerd om er zo weinig mogelijk schepjes bovenop te doen.»

HUMO Smaakt dit naar meer?

Van Looy «Als er een mooi aanbod komt, zal ik het zeker niet afslaan, maar ’t is nooit mijn droom geweest om acteur te worden. Hoewel Tom Lenaerts blijkbaar ooit heeft gezegd dat ik een filmische kop heb (lacht). Op de middelbare school heb ik ook weleens meegespeeld in twee toneelstukken: ‘Mistero Buffo’ van Dario Fo, en een stuk genaamd ‘De golf’, over een leraar – ik – die zijn leerlingen omschoolt tot fascisten.

» Maar goed, op dit moment heb ik werk genoeg: ik ben volop aan het schilderen in mijn atelier in Berchem.»

HUMO Heb je alle zeven afleveringen van ‘Fiskepark’ al gezien?

Van Looy «Nog niet. ‘Fiskepark’ is het enige programma dat ik iedere week live kijk, samen met mijn vriendin. We zijn erg benieuwd hoe het afloopt. Serieus: hoe, wanneer en waarom is in godsnaam die bijl in mijn voorhoofd terechtgekomen?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234