De hete tv-herfst van 2012
De overname van VT4 en VijfTV door De Vijver heeft de sector grondig dooreengeschud. Het nieuwe televisieseizoen gaat pas van start op 3 september, maar wij serveren nu al - primeurtje! - uw programmagids voor de herfst van 2012.
VT4: 'Met man en macht'
Wat is VT4 van plan? Dat is de vraag die adverteerders, productiehuizen en concurrenten zich stellen. Het antwoord: VT4 puzzelt aan een zendschema, en vraagt zich af wat voor zender het wil worden.
Bij VT4 en bij Woestijnvis zelf benadrukt iedereen on en off the record dat alles nog hard kan veranderen, maar een aantal dingen ligt wél al vast.
De vraag of VT4 een totaal andere zender wordt, kan of wil Olivier Goris (creatief directeur bij Woestijnvis) niet beantwoorden. Zelfs over een naamswijziging is nog geen definitieve beslissing genomen, zegt hij: dat is 'een piste' waarover wordt nagedacht.
Een aantal gezichten zullen we in elk geval niet terugzien op VT4. Het lot van Véronique De Cock en Steph Goossens was al bezegeld. Hans Ottens contract is met enkele maanden verlengd, zij het vooral om technische redenen: de opnamen van 'De huisdokter' overschreden de termijn van zijn contract met enkele dagen - hij had dus een hefboom om een verlenging uit de brand te slepen.
Eén: 'Business as usual'
Terwijl SBS zich verheugt op een plotse instroom van programma's, gezichten en creativiteit, is de situatie bij Eén precies omgekeerd. Al is dat in de gangen van de VRT niet te merken: terwijl het medialandschap nerveus gonst en het marktaandeel van Eén afkalft, lijkt er bij de openbare omroep geen vuiltje aan de lucht. Business as usual.
En dat is niets nieuws, zegt een televisieveteraan: 'Bij de VRT heeft er bij mijn weten nog nooit paniek geheerst.' Misschien komt het de VRT niet eens zo slecht uit om een paar punten marktaandeel te verliezen, suggereren mensen in de sector: dan hoeft de omroep zich niet meer constant te verdedigen tegen de aantijging dat hij 'marktverstorend' werkt.
De strategie van de VRT voor dit najaar is eenvoudig: voortbouwen op het succesrecept van de voorbije vijftien jaar. Het lijkt vast te staan dat Eén geen grote ingrepen plant in het vertrouwde zendschema.
Als er van nervositeit al sprake is bij de VRT, zo valt te horen, dan is die er vooral over de opvolger van 'Man bijt hond'. Die wordt intern bedacht en gemaakt, maar daarbij zal wel een beroep worden gedaan op de knowhow van drie ex-Woestijnvissers - Elke Neuville ('Man bijt hond'), Mik Cops ('De school van Lukaku') en Arnout Hauben ('Weg naar Compostella') - die vorig jaar hun eigen productiehuis hebben opgericht: de chinezen.
vtm: 'Het probleem Piet'
En dan is er vtm.
Aan de Medialaan in Vilvoorde heeft Christian Van Thillo - CEO van De Persgroep, voor de helft eigenaar van vtm - sinds jaar en dag een kantoor te zijner beschikking. Lange tijd stond het zo goed als leeg - hij waaide één keer per week langs - maar dat is met de verkoop van de SBS-zenders aan De Vijver veranderd.
Een goed jaar geleden begon hij steeds vaker op te duiken, tot hij er zo goed als permanent kampeerde. De reden: bij vtm beseffen ze dat zij het meeste te verliezen hebben.
De inzet is dan ook hoog voor de VMMa: lange tijd ging de commerciële omroep bijna op automatische piloot met 70 procent van de advertentie-inkomsten aan de haal. De SBS-zenders rijfden de andere 30 procent binnen.
Alle verwoede pogingen die SBS ondernam om die verdeelsleutel los te wrikken liepen af op sissers. Dure prestigereeksen à la 'Vermist', de vervlaamsing van het eigen profiel (met 'Welkom thuis' als baseline) en zendschema's die rond 'The Block' werden opgebouwd: het deed de marktaandelen een paar procent kantelen, maar op het vlak van advertentiegelden bewoog er weinig.
Maar aan de Medialaan verwachten ze dat VT4 met Woestijnvis als hofleverancier wél winst zal boeken, en dat die winst substantieel zal zijn: 'Het is zonder meer duidelijk dat VT4 gevoelig meer kijkers gaat halen,' zegt een VMMa-bron.
'Gevolg zal zijn dat de VRT véél kijkers verliest en vtm iets minder.' Maar vtm zal de financiële klap incasseren. En als die te zwaar is, dreigt de oproep over een seizoen of twee op zichzelf te moeten terugplooien. En daarmee doemt het ultieme rampscenario op: vtm als een kleine zender.
Of er op het scherm veel zal veranderen, valt te betwijfelen. Officieel wil vtm niks kwijt over zijn najaarsprogrammering, maar als we afgaan op wat al bekend is en op wat producenten en televisiemakers tegenover ons losten, lijkt de zender een beetje op twee gedachten te hinken.
vtm bestelt geregelde waarderingsstudies: elke drie of zes maanden rolt er eentje uit de printer. Daaruit blijkt dat de populariteit van Piet Huysentruyt al jaren gestaag achteruitkachelt: je kan niet ongestraft met je kop op elke sauspan in de etalage van Blokker blijven staan, zo blijkt.
Zegt een vtm-bron: 'Huysentruyt is een gigantisch probleem voor vtm.'
undefined