Maria Snoeys-Lagler met Tom Cruise Beeld
Maria Snoeys-Lagler met Tom Cruise

opmerkelijkfotoalbum

De historie van Humo’s Hollywoodvrouw: ‘Maria had overal en bij iedereen toegang’

Het opmerkelijkste nieuwsfeit van vorige week kwam niet uit Wuhan of de Wetstraat, maar uit Mortsel: in een kringloopwinkel aldaar was een fotoalbum binnengebracht waarin een onbekende dame poseerde met zo’n tweehonderd A-listers uit Hollywood, van Jack Nicholson tot Meg Ryan en van Kirk Douglas tot Tom Cruise. Na een oproep op Facebook kwam er al snel een naam uit de bus die bij oudere Humolezers een belletje zal doen rinkelen: Maria Snoeys-Lagler, decennialang als ‘Correspondente Hollywood’ terug te vinden in onze onvolprezen colofon.

Noud Jansen

GUY MORTIER (oud-hoofdredacteur) «Zij is onze vaste Hollywoodcorrespondente geworden in de jaren 70, toen haar man John Snoeys, die waarschijnlijk gewoon Jan heette, onverwachts was overleden. Net als zijn vrouw kwam John uit Antwerpen, maar hij woonde al sinds de jaren 50 in Los Angeles, waar hij als foreign correspondent toegang had tot de grote Hollywoodstudio’s, en zodoende de vedetten uit topseries als ‘Mannix’, ‘Bonanza’ en ‘Lassie’ persoonlijk leerde kennen. Hij vertelde graag dat hij al eens ooggetuige was geweest van hun escapades in coulissen en op parking lots allerhande. Dat hij daar discreet over bleef, werd uiteraard op prijs gesteld, waardoor hij extra goed gesoigneerd werd. Jaja, Mannix, ontken het maar niet!»

HUMO Humo heeft daar ongetwijfeld gebruik van kunnen maken?

MORTIER «Ja, hoor. We kregen de hele tijd topmateriaal, dat heel wat covers heeft gesierd. John werd overal toegelaten, tot in de montageruimtes toe. Alles wat daar van de pelliculerol werd geknipt en op de vloer terechtkwam, mocht hij meenemen en stuurde hij in grote enveloppen op naar de redactie, vergezeld van enkele vellen met wetenswaardigheden over bekende acteurs en dito series. Hij kwam ook elk jaar goeiendag zeggen: dan gingen Marc Didden en ik met hem lunchen, altijd lachen geblazen. John had een minuscuul, getrimd snorretje, en hij liep er graag bij in een in je ogen ketsend zilvergrijs of lichtblauw pak met geweldig brede revers, ontstellend drukke hemden, en zo’n veterdasje dat ze in de Far West een bolo tie noemen. Maar: heel goeie kerel, topman. Maar goed, toen hij stierf, dachten we bij Humo: wat nu? Tot zijn vrouw Marianée Van Staeyen – ons tot onze grote vreugde meldde dat zij het van hem overnam.»

Maria Snoeys-Lagler met Meg Ryan Beeld
Maria Snoeys-Lagler met Meg Ryan

HUMO Afgaand op de inmiddels bekende selfies avant la lettre was zij al net zo dik met de sterren als wijlen haar man.

MORTIER «Klopt. Maar doe het maar eens: ineens als wat oudere vrouw zo’n job overnemen. Dappere dame, heel vriendelijk en open en met een klaterende lach. Ze werd zelfs al snel hoofd van de foreign press in L.A., en als dusdanig had ook zij overal toegang. Al waren de tijden toen wel aan het veranderen: het contact tussen de pers en de sterren werd minder persoonlijk, maar de dia’s en de persmappen die Maria ons nog jarenlang heeft bezorgd, bleven zeer welkom. En zo heeft ze tot op hoge leeftijd als ‘Correspondente Hollywood’ in onze colofon gestaan. Ook met haar ben ik trouwens een tijdlang ieder jaar gaan eten, en algauw bracht ze een zilvergrijze reus van een Zwitser mee met wie ze was hertrouwd, Lagler heette hij. Zelf had hij jarenlang in de haven van Antwerpen gewerkt, waar zij ook vandaan kwam, en de taal die ze samen spraken, was hiël plat Angtwareps met een geweldig Amerricoans accent.»

HUMO Maria Snoeys-Langler is vier jaar geleden op 93-jarige leeftijd overleden. Hoe gedenk je haar?

MORTIER «Als een bijzonder loyale, zeer hartelijke, lieve vrouw. Toen mijn dochter Martine het plan had opgevat om door Amerika te trekken, heeft ze haar in L.A. mee naar de persvisie van ‘Life Is a Dog from Hell’ van Dominique Deruddere gesleept (hier ‘Crazy Love’ geheten, red.) en ze mocht een paar dagen bij haar thuis logeren. Zoiets vergeet je niet. Maria, Maria! Iemand mocht wel eens een liedje over haar schrijven.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234