null Beeld

'De ideale wereld': de optimist in Otto-Jan Ham

In ‘De ideale wereld’ onderwerpen Otto-Jan Ham & co. politici aan de Bullshit Decoder, bekronen ze CEO’s en ander geboefte tot Lul van de Week, en weten ze ook bij wantoestanden op wereldschaal hun ergernis om te zetten in vlijmscherpe satire.

Katrien Depecker

'Zolang Canvas ons wil hebben, gaan we dapper door'


Alles over 'De ideale wereld' »

In Humo’s eindejaarsvragen vonden onder meer Gunter Lamoot, Luc Janssen en Lize Spit ‘De ideale wereld’ van het beste wat de tv in 2016 te bieden had.

HUMO 2016 was dan ook een ellendig jaar: dankbaar voor een satirisch actuamagazine?

OTTO-JAN HAM «Van mij mag het allemaal wat minder ellendig. Soms lijkt de realiteit wel sciencefiction. Neem nu die complottheorieën over Poetin en Trump: compleet van de pot gerukt! Wat er op wereldschaal al een tijd gaande is, tart alle verbeelding, maar wees gerust: wij weten dat nog steeds te overtreffen.»

HUMO Stemt dat jou pessimistisch?

HAM «Nu ‘De ideale wereld’ weer van start gaat, moet ik beroepshalve de actualiteit weer van heel dichtbij volgen – alle kranten lezen en op Twitter rondhangen – en daar kijk ik niet noodzakelijk naar uit. Maar het is onze morele plicht om optimistisch te blijven, dus laat ik dat ook maar doen.

»Er zal dit seizoen veel veranderen, wat ons extra energie en zuurstof geeft. De studio is altijd een dynamisch gegeven geweest, en ook nu wordt er heel wat gewisseld. De rol van Jelle (De Beule, red.) zal enigszins veranderen: hij blijft voor de volle 100 procent betrokken bij het programma – hij blijft filmpjes maken en zo – maar hij zal niet meer mijn dagelijkse sidekick zijn. Dit seizoen zijn er zeven verschillende sidekicks, die via een roulatiesysteem aan bod zullen komen. Daardoor wordt er telkens een ander soort vibe gecreëerd. Naast Jelle zijn dat Sven de Leijer, Liesa Naert, Jan Jaap van der Wal, hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie Jean Paul Van Bendegem, hippe vogel Faisal Chatar – een groot dj-talent uit Lommel – en last but not least: Jonas Geirnaert komt terug! Vaste waarden als Luc Haekens en Sociaal Incapabele Michiel blijven aanwezig, maar nu het palet nog rijker zal zijn, kan het alleen maar leuker worden.

»Onze gastenlijst is voorlopig al even indrukwekkend: ik kan vol blijdschap verklappen dat ik in de eerste aflevering Maggie De Block mag verwelkomen. We proberen haar al sinds het begin van ‘De ideale wereld’ te strikken, en nu is het ons eindelijk gelukt.»

HUMO Ondanks het feit dat ze vorig seizoen in jullie rubriek ‘En nu terzake’ bedot werd?

HAM «Dat siert haar. Niet iedereen die we er flink doorheen sleuren, neemt dat even sportief op, en dat is hun goed recht. Maar wie zijn kop boven het maaiveld uitsteekt, moet snappen dat hij het onderwerp van spot kan worden.

»Herinner je je dat Sven de Leijer op het einde van vorig seizoen alle Vlaamse parlementsleden had uitgenodigd voor een eindejaarsdiner bij hem thuis? Wel, in de eerste week zullen we zien of ze daarop zijn ingegaan.»

HUMO Ook dit seizoen worden er weer Gulden Hashtags uitgereikt aan BV’s die overbodige tweets de wereld insturen of al te pronkerige foto’s op Instagram zwieren. Heb je eigenlijk al opmerkingen gekregen van pakweg Kobe Ilsen of Sven Ornelis?

HAM «Niets dan lof (lacht). Maar serieus: ik heb nog geen bedreigingen ontvangen en Kobe Ilsen is me ook nog niet te lijf gegaan. Waarom zou hij ook? Ik zet die dingen niet online, hè.»

HUMO Het spoort hén blijkbaar ook niet aan dat niet meer te doen.

HAM «Ik kan me er wel vrolijk over maken, maar daar staat tegenover dat honderdduizenden anderen zulke posts wél heel leuk vinden: dan is de rekening snel gemaakt voor die mannen.»

undefined

null Beeld

undefined

'Wat er op wereldschaal gaande is, tart alle verbeelding, maar wees gerust: wij weten dat nog steeds te overtreffen'

HUMO Toch vreemd: toen de Walk of Fame van de Gulden Hashtags in Geetbets werd ingehuldigd, liet Griet Vanhees via een videoboodschap, straight from Miami, weten hoe blij ze was met haar eigen tegel en die van haar keffer George Glitter, en Wendy Van Wanten was aanwezig op de inhuldiging. Staan jullie er zelf van te kijken dat ze de ironie niet lijken te snappen?

HAM «We zijn vooral superblij met hun enthousiasme. En mijn liefde voor Wendy Van Wanten neemt sowieso omvangrijke proporties aan: haar aanwezigheid verheugde me. Het was een heel bizarre dag (lacht). Die Walk of Fame blijft trouwens liggen: we gaan er dit seizoen nog meer op inzetten. Wat dat betreft, zijn de BV’s dus nog niet van ons verlost.»

HUMO Wat met gasten die je persoonlijk minder goed liggen? Alexander De Croo zou je een droogstoppel kunnen noemen, en Els De Schepper heeft niet hetzelfde gevoel voor humor als jullie.

HAM «Ik ben vrij open-minded en geef iedereen een eerlijke kans – anders zou ik een welbepaalde gast niet uitnodigen. We gaan er soms wel met gestrekt been in, maar: het is slaan en zalven, hè. Ik ben er alleszins niet op uit om bewust de confrontatie aan te gaan. Je kunt moeilijk voorspellen hoe het zal lopen: sommigen komen goed tot hun recht en schitteren, anderen zakken dan weer een beetje in. Dat laatste is dan alleen mijn schuld: ik moet ze laten excelleren en verrassen. Lukt dat niet, dan is het achteraf balen.»

HUMO Over jullie overstap van VIER naar Canvas zei Tom Lenaerts onlangs in Humo: ‘Zo’n kweekvijver van talent moet je koesteren. Het tragische is wel dat ‘De ideale wereld’ er niet relevanter door is geworden: het wordt nu helaas nog minder bekeken dan op VIER.’ Vind je dat zelf ook tragisch?

HAM «Ik zou natuurlijk liever hebben dat we veel meer bekeken worden, maar ik weet niet of dat iets zegt over onze relevantie. Wij maken het programma omdat we het zelf nodig vinden. Er zijn draken van programma’s die hogere kijkcijfers halen, maar zijn die daarom relevanter dan ‘De ideale wereld’?»

HUMO Als een filmpje van Luc Haekens een miljoen keer wordt bekeken op de site, denk je niet: ‘Komaan!’?

HAM «Dat is nu eenmaal het nieuwe tv-kijken: je kunt moeilijk bij de mensen gaan aanbellen en vragen om hun tv aan te zetten. Wij hebben daar een voortrekkersrol in gespeeld: we zijn heel snel begonnen met filmpjes online aan te bieden. Schiet je daarmee in je eigen voet? Misschien wel, maar ik vind niet dat je daarom je strategie of programma moet aanpassen. En om nog eens op die relevantie terug te keren: dat betekent ook dat er over die filmpjes wordt gepráát.

»Heel die discussie over de kijkcijfers heb ik ondertussen wel gehad: het is toch niet meetbaar wat je bereik precies is. Zolang Canvas ons wil hebben, gaan we dapper door.»


Verliefd op jaren

HUMO Begin februari loopt ‘Hotel Römantiek’ op VIER: daarvoor zijn jij, Sven de Leijer en actrice Frances Lefebure met een grote groep vrijgezelle 60-plussers een week naar Zwitserland getrokken, op zoek naar liefde tussen steunkousen en valse gebitten.

HAM «Ik wou al lang iets rond die leeftijdsgroep doen, omdat ik graag in het gezelschap van bejaarden vertoef – voor ‘De ideale wereld’ ben ik lang in een rusthuis grappen van Geert Hoste gaan voorlezen. En we vonden het weleens tijd dat 60-plussers eens op een andere manier worden opgevoerd. We zijn bijna klaar met de montage, en ik kan je al vertellen dat het een heel mooi programma zal worden: mijn moeder zal het graag zien, en mijn lief vond het zelfs het beste programma dat ik al heb gemaakt.

»Je zou het een datingprogramma kunnen noemen, al waren we er niet per se op uit om iedereen te koppelen – niet alleen omdat dat onrealistisch is, maar ook omdat we vooral wilden dat ze daar een fantastische tijd zouden beleven. We hebben zoveel mogelijk dingen gedaan die we zelf ook leuk zouden vinden, om niet in de typische seniorenactiviteiten als minigolf of bridge te vervallen. Of sommigen effectief met een lief teruggekeerd zijn, zie je binnenkort.»

HUMO Verwachten 60-plussers eigenlijk nog veel van de liefde, of zijn ze gedesillusioneerd?

HAM «Hoewel de meesten toch al een flinke rugzak met zich meesleuren, zou het je verbazen in hoeverre zij nog dezelfde verwachtingen hebben als wij, of zelfs als pubers. Sommigen gaan er vrij pragmatisch mee om – ze zijn eenzaam en missen iemand in huis – maar anderen zijn gewoon op zoek naar dat beetje opwinding en passie, en gedragen zich daar ook naar: een bende losgeslagen wildebrassen (lacht). Wat je hun overigens niet kwalijk kunt nemen: ze weten dat iedereen vrijgezel is, en dat maakt wat los.

»Ook flirten doen ze even ongemakkelijk en klungelig als wij: het is niet dat ze gaan opscheppen over hun kunstheup of zo. Integendeel: ze zetten net hun beste beentje voor en proberen elkaar met humor en charme te overtroeven.»

HUMO Zelf nuttige tips opgestoken?

HAM (lacht) «Ik ben geen versiertip tegengekomen waarvan ik dacht: ‘Die moet ik eens in de praktijk brengen!’ Maar ik heb wel geleerd dat verliefdheid niet verdwijnt naarmate de jaren vorderen. Ik heb mensen zien reageren als verliefde jonge veulens: een geruststellende gedachte.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234