null Beeld

'De ideale wereld': Peter Vandermeersch komt helemaal vanuit Amsterdam gepeddeld

Komt vanavond helemaal vanuit Amsterdam naar ‘De ideale wereld’ gepeddeld: Peter Vandermeersch (55), vroeger de roedelleider bij De Standaard, nu de hoofdredacteur van NRC Handelsblad, en altijd al de intiemste pennenvriend van Bart Schols. Zou Vandermeersch het programma een beetje kennen?

Jeroen Maris

'Wat de VRT-nieuwsdienst op de dag van de aanslagen gedaan heeft, was grootse televisie. Fantastisch!' Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch «Ik ben een schandelijk slechte ‘De ideale wereld’-kijker: ik heb het nog maar één keer gezien, en heb dus geen idee van wat ik kan verwachten.»

HUMO Er is u hopelijk toch verteld dat de gast in ‘De ideale wereld’ naakt en ingesmeerd met pindakaas dient te worstelen met Sven De Leijer?

Vandermeersch (lacht) «Ik ken het programma by reputation, en ik weet dat ik me vooral aan Otto-Jan Ham mag verwachten, en dus aan de Otto-Jan Ham-ironie. Ik voel me best onzeker, ja, maar ik heb mezelf al streng toegesproken: ‘Rij ernaartoe, Vandermeersch, en laat het allemaal gewoon over je heen komen.’»

HUMO ‘De ideale wereld’ doet in jongensachtige satire. Uw kopje thee?

Vandermeersch «O ja: ik ben opgegroeid met de televisiehumor waar de makers vermoedelijk óók mee opgegroeid zijn – programma’s als ‘Morgen maandag’ en ‘Alles kan beter’. Die school mogen we in Vlaanderen trouwens heel dankbaar zijn. Nederlanders kijken vaak met blinde afgunst naar de manier waarop in Vlaanderen satire bedreven wordt. Op de Nederlandse televisie wordt alles bloedserieus genomen: het harde schreeuw-maar-tegen-elkaar-op-debat is daar nog steeds de norm. Naar ‘De ideale wereld’ zitten ze zelfs bij ‘De wereld draait door’ met een tikje jaloezie te kijken. Het gebeurt weleens, maar in het algemeen hebben ze het in Nederland toch moeilijk om die uitdrukkelijk satirische, jongensachtige humor op het scherm te krijgen.

»Het is ook geen toeval dat op de cover van NRC elke dag een cartoon van Kamagurka staat – die staat daar overigens al van voor mijn komst. Zijn absurdistische, licht ontregelende kijk op de actualiteit vind je niet zo makkelijk in Nederland.»

HUMO Vindt u humor belangrijk voor een krant?

Vandermeersch «O ja. De tevredenheidsonderzoeken vallen meestal gunstig uit voor NRC: mensen zijn blij met onze uitgebreide buitenlandberichtgeving, onze standpunten, onze politieke analyses, onze columnisten. Maar áltijd krijgen we slechte punten voor humor. Velen voelen zich geroepen om grappig te zijn, weinigen zijn het ook effectief. Maar het is zó belangrijk: een mespuntje humor in een krant die per definitie vol ellende staat, doet zoveel deugd.»

HUMO Vorig jaar was u heel streng voor de informatieprogramma’s van de openbare omroep. Is er al beterschap in zicht?

Vandermeersch «Ik heb het me onlangs nog eens afgevraagd, en ik kwam tot de conclusie dat ik te weinig kijk om er een mening over te formuleren. Maar op de dag van de aanslagen in Brussel heb ik uiteraard wel gekeken, en wat de nieuwsdienst van de VRT toen gedaan heeft, was grootse televisie. Fantastisch!

»Ik heb intussen ook nog een paar keer naar ‘De afspraak’ gekeken – je weet wel: dat programma waarover ik weleens bozig getweet heb – en ik moet zeggen: het is behoorlijk goeie televisie nu. Maar het blijft wel problematisch dat er in Vlaanderen zo magertjes gedebatteerd wordt. De gemiddelde kwaliteit van een tafel in ‘Pauw’ of ‘De wereld draait door’ is echt wel goed. Dat zie ik in Vlaanderen toch minder. Het vijvertje is ook zo klein. Ik mag Rik Torfs heel graag, maar als ik hem wéér eens een pot opinie en duiding zie openschroeven, denk ik: ‘Waar blijven toch de nieuwe Rikken Torfs?’ En bij uitbreiding: waar blijft het grote debatprogramma waarin de echt scherpe meningen tegenover elkaar gezet worden?»

HUMO Vraag het Otto-Jan straks eens. En veel plezier met de pindakaascatch! (jm)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234