null Beeld

De ideale zomer van (ss): een diva, ridders, google earth én niet zomaar wandelen

Vertrouw liever op Humo dan op TripAdvisor. Het laatste woord van die stelregel is natuurlijk vlot inwisselbaar, maar omdat ze zelden meer van toepassing is dan nu, zetten we het graag nog eens op papier. En omdat onze beweringen nooit gratuit zijn, stellen wij ook deze week speciaal voor u een rits zomertips samen waarvan u zich spontaan in de zweethandjes zult wrijven.

Serge Simonart

'Elke dag een nieuwe monumentendag'


Paringskreet

Google Earth is een prachtige uitvinding en mijn even simpele als gouden tip van de week is: bekijk voor u iets boekt áltijd uw hotel op Google Earth om te zien aan welke discotheken, invalswegen of vuilnisbelten het grenst. Of om te checken hoe het strand nú oogt, en niet die ene dag toen de perfecte publiciteitsfoto werd genomen. In South Beach, Miami, bijvoorbeeld, zit je aan de Atlantische Ocean, en niet alleen is die vaak te onstuimig en verraderlijk om te zwemmen (om van de haaien en de olievlekken nog te zwijgen), maar ook op het strand voor het chicste hotel spoelt er geregeld zeewier en afval aan. En enkel op Google Earth zie je dat de openluchtdisco van The Nautilus pal naast de zen garden van de Shore Club ligt – probeer die twee maar ’s te rijmen.

Google Earth is efficiënter dan TripAdvisor, want elke hotelketen heeft tegenwoordig mannetjes in dienst die daar spontaan lijkende euforische beoordelingen achterlaten. En, nog meer publiek geheim: er bestaat ook iets als industriële contraspionage, een duur woord voor sluwe horecavossen die onterecht of overdreven negatief commentaar spuien over de concurrentie. Daardoor zijn noch de positieve, noch de negatieve commentaren echt betrouwbaar, en over die fundamentele achilleshiel zul je op TripAdvisor & co. nooit iets vernemen.

Do yourself a favour en check bij exotische bestemmingen áltijd het lokale weer: zo valt onze zomer samen met het orkaanseizoen in de Caraïben, en dan pendelt het weer daar tussen drukkende hitte en een weggewaaid hotel. En check altijd wie de doelgroep van uw hotel is – niet voor niets zijn de twee booming trends in de hotelindustrie adults only-hotels en stiltehotels. Het kan pedant lijken, maar zelfs de deuren zijn van belang: er zijn zelfs vijfsterrenhotels met deuren van zulke harde, slecht isolerende kunststof dat het volstaat dat iemand verderop in de gang laat thuiskomt om je te wekken. In dat verband zijn even verraderlijk: ventilatieschachten, zodat je vanuit je bed feilloos hoort wanneer de buurman doucht, het toilet doorspoelt of klaarkomt met de paringskreet van een geconstipeerde baviaan.


Stem op volle kracht

Zelden verwaardigen diva’s met de allure van Angela Gheorghiu zich om af te zakken naar ons landje dat, laat ons eerlijk zijn, voor zulke gouden stemmen en platina ego’s een stuk minder prestigieus is dan een Scala of een Met. In het geval van Gheorghiu zijn dit ook de laatste jaren dat haar superstem nog intact is. Ga daarom nu luisteren (en kijken, want la Angela mag er ook als vamp nog steeds zijn).

undefined

null Beeld

'Angela Gheorghiu: stem intact en nog steeds een vamp'

En wees niet zuinig, want je moet een onversterkte stem horen op volle kracht, dus vanop de eerste twintig rijen. Dit is een zomerrubriek en het concert is pas op 15 november, maar vooruitkijken is de boodschap bij unieke evenementen die op een zucht uitverkopen. Ook in Bozar en op topniveau: contratenor Philippe Jaroussky, het Venice Baroque Orchestra en tenor Jonas Kaufmann, respectievelijk in december en in maart volgend jaar.


Lansen en zwaarden

Bent u tussen 23 en 28 juli in de buurt van de planeet aarde, meer bepaald Engeland, en bent u gezegend met eigenwijze monsters, ook wel kinderen genoemd? Pik dan Medieval Jousting Week in Arundel mee. Tijdens dat riddertoernooi in middeleeuwse stijl duelleren echte – ja, échte! – ridders te paard met lansen en zwaarden, maar uw kroost kan er ook boogschieten, valken trainen, juwelen smeden of jonkvrouwen hoofs versieren. En het decor is ongeëvenaard, want Arundel is één van de oudste, grootste en meest imposante kastelen van Europa.

undefined

null Beeld

undefined

'De Medieval Jousting Week in Arundel: hoeveel ridders rijg jij aan je zwaard?'


Limburgse wijn

Mag ik u een wijndomeintje aanbieden? Ook ons land telt nu enkele nog niet gerenommeerde maar niettemin in opmars zijnde wijndomeinen, en het loont zeker de moeite om er in de Maasvallei eentje te bezoeken, al dan niet in combinatie met een somptueus diner in Limburg, dat zich alsmaar meer profileert als onze meest bourgondische provincie.


Betoverende ‘tosca’

Waar het ons Belgen aan ontbreekt, is voldoende intact patrimonium – dat heb je als vreemde mogendheden ons plat pays tot tweemaal toe vijf jaar lang met bommenregens vereren – en het klimaat om evenementen in de openlucht te organiseren zonder dat die dreigen uit te regenen. In de überesthetische tuin van Eden genaamd Italië hebben ze daar geen last van, en ik beveel u schwärmend de Romeinse en Etruskische amfitheaters aldaar aan, zoals het Teatro Romano in Ostia (daar pakweg Kraftwerk zien is toch iets anders dan die Duitse cybernerds in een moderne zaal zien). In zo’n even historische als idyllische setting geniet je meer van opera en spektakelstukken, maar ook popsterren zie ik liever daar dan in betonnen bunkers als Vorst Nationaal, Flander’s Expo of, God verhoede, de Limburghal in Genk.

undefined

null Beeld

undefined

'Wie Kraftwerk zag in het Teatro Romano in Ostia, gaat niet meer kijken in Vorst Nationaal.'

Mijn favorieten zijn de thermen van Caracalla in Rome en de arena van Verona (met op de agenda dit jaar ‘Il Trovatore’, ‘La Traviata’ en het jubileumfeestje van Placido Domingo!). Maar ook de Franse arena’s in Arles, Nîmes en Bayonne en (in mindere mate wegens overgerestaureerd) Fréjus en die in Pula (Kroatië) intensifiëren de beleving.

Kleinschaliger maar nog aparter is het operafestival dat elk jaar wordt gehouden in Torre del Lago, vlak bij de voormalige woonst van het genie Giacomo Puccini. Daar is Gran Teatro all’aperto een eufemisme voor een gigantisch drijvend podium op het meer: ‘Tosca’ zien onder een sterrenhemel en op de plek waar de maestro die opera componeerde: waarlijk magisch.


Geschiedenis redden

In verband met ons uitgedunde patrimonium: word lid van Herita. In Engeland worden prachtige oude gebouwen al meer dan een eeuw beschermd door nationale initiatieven zoals de National Trust en English Heritage. Hier is de Vlaamse erfgoedorganisatie Herita een laattijdig maar nobel streven om architectuur met een ziel te vrijwaren voor afbraak en die statige panden open te stellen voor de modale burger. ‘We maken van elke dag monumentendag,’ klinkt hun slogan en dat lijkt me een nobel streven. Vergeet nooit: een immens belangrijk bijverschijnsel van democratie is dat kastelen, hoven van plaisantie en andere indertijd door rijke uitbuiters gebouwde paleizen nu ook toegankelijk zijn voor hen die toen door de adel en ander gespuis als ‘plebs’ zouden zijn geweerd, zoals u en (in mindere mate) ik. Profiteer daar dus van. Herita draagt bij aan uw levenskwaliteit, en in elke geredde en gerenoveerde brok geschiedenis vinden de hele zomer evenementen plaats voor het hele gezin.

undefined

null Beeld

undefined

'Ontketen uw innerlijke dandy tijdens The Grand Flaneur Walk in Londen.'


Niet zomaar wandelen

Het kan idioot lijken dat ik u een wandelingetje door Londen aanbeveel, maar The Grand Flaneur Walk op 14 juli in Londen is niet zomaar een wandelingetje. Om 12 uur stipt zullen, niet toevallig aan het standbeeld(je) van de dandy Beau Brummell in Jermyn Street, enkele honderden onberispelijk, excentriek en eigenzinnig geklede gentlemen en gentlewomen, chaps and chapettes, iets aanvatten waarvoor zelfs het woord ‘wandeling’ ontoereikend is. Want ‘flaneren’ is minder én meer dan zomaar wandelen. In deze barre moderne tijden, waar savoir vivre dagelijks wordt ondergesneeuwd en bepist door plebeïsche en mercantiele botheid, is flaneren helaas een in onbruik geraakt concept – wat zeg ik: levenshouding. De ware flaneur doorkruist een stad immers op eigen voorwaarden en zonder opgelegd doel. In die zin is de Grand Flaneur Walk een uniek evenement: je weet waar het begint maar niet waar het eindigt.

Aan wie tegengewicht wil bieden aan al wat in dit op hol geslagen tijdperk snel, oppervlakkig en zielloos is, beveel ik in één moeite ook de Firle Vintage Fair aan, waar vanaf 9 augustus drie dagen lang op very British wijze het glorieuze verleden gevierd zal worden. Jolly nice, old sport!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234