null Beeld

De ideale zomer van (ss): 'Pikant voorstel: wilde seks in het boatel'

Ook deze week trekken we voor u een blik absolute aanraders van een goed jaar open.

Serge Simonart

De wereld is aan de bluffers. In de Verenigde Staten rekenen Bill Fischer en zijn dochter Stacey 100.000 dollar aan om klant bij hen te mógen worden. 100.000 dollar afdokken nog voor Fischer Travel (‘Perfection personified – making the impossible possible’) ook maar één reis voor je heeft geboekt! En daarna nog eens 25.000 dollar per jaar om klant te mogen blijven, want het exclusieve – het understatement van de week – reisagentschap is members only. Me dunkt dat u met mij voor de prijs van een Humo goed af bent. Mocht u dat niet vinden, dan verwijs ik u – voor de milde som van 200.000 dollar – graag door: www.fischertravel.com.


Hufterige Johnny’s

Van alle tips die ik u zou kunnen geven, staat met stip op één: mijd het plebs. Er zou een kalender of een website moeten bestaan die aangeeft wanneer waar welke onbeschofte, vandaliserende, bezopen, hufterige johnny’s en marina’s samentroepen, zodat u dagjes uit kunt plannen ver weg van hen. Mijn favoriete schrijver Evelyn Waugh noteerde al in 1963 in zijn dagboek: ‘Ooit moest ik exotische reizen maken om geconfronteerd te worden met levende wezens die werkelijk geen enkele norm of waarde huldigen en wier hele levensstijl volledig haaks staat op de mijne. Nu hoef ik enkel de poort van mijn domein uit te stappen.’


Royal de luxe

Bijna een half miljoen Belgen krijgen nu kippenvel als ik hen herinner aan de bezoeken die de Reus, de Olifant en de Oma van Royal de Luxe brachten aan Antwerpen. Dat wonderlijke straattheater strijkt op 17, 18 en 19 augustus neer in Leeuwarden. Friesland is een eind rijden, maar het loont de moeite. Zoals steeds houdt Royal de Luxe tot op het laatst geheim wélke reuzen zullen opduiken en welk parcours zij zullen volgen, maar www.friesland.nl lost een week vooraf al enkele hints. Die reuzenpoppen inspireren, ontroeren, verenigen, ze zijn een bom van good vibes. Zelfs terwijl ik dit schrijf, krijg ik een krop in de keel – dát is het effect van Royal de Luxe.

Wie bereid is om verder te rijden, moet absoluut naar Nantes. Dat is sowieso een onderschatte, boeiende en gezellige Franse stad, maar bovendien ligt daar het hoofdkwartier van zowel Royal de Luxe als hun voormalige verwante geesten en huidige concurrenten Les Machines de l’île, waar je zélf op die mytische olifant kunt rijden. Nog tot 26 augustus loopt er bovendien een festival waarbij kunstenaars, dj’s, koks, ontwerpers en uitvinders Iets Aparts brouwen. Info: www.levoyagedenantes.fr en www.lesmachines-nantes.fr.


Eerste wereldoorlog

Ik liet een maand geleden voor de zoveelste keer de echo’s van de Groote Oorlog op me inwerken op het Hooge Crater kerkhof in de Westhoek. In het gastenboek hadden duizenden nakomelingen van gesneuvelde soldaten uit vijf continenten ontroerende getuigenissen genoteerd. Ik stuitte ook op bijdragen van twee Vlaamse tienertrutjes uit Kuurne. C. D. schreef ‘Zig Heil!’ (sic), haar vriendin A. C. – wellicht ook daar op verplichte schooluitstap – noteerde ‘Heil Hitler!’ Ik wens beide lichtzinnige marina’s veel beterschap, en als hun leraar of hun ouders dit lezen, hoop ik dat ze even gedegouteerd zijn als ik was en dat ze beide meisjes terechtwijzen.

Ga op 25 augustus naar de slotmanifestatie van GoneWest, de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. U kunt het mooi gerestaureerde marktplein van Ieper zelf bezetten en er vredesleger spelen. Terwijl u dat doet, speelt een uitgelezen keure vaderlanders ten dans, van Raymond van het Groenewoud tot Laïs en Roland. Het slotakkoord moet een groots volksfeest worden, een signaal van verzoening, hoop en solidariteit, even euforisch maar minder chaotisch en dronken dan de Gentse Feesten, en met een nobeler doel.


Boek een boatel

Mijd op zomerse citytrips de drukkende binnenstad met z’n versmachtende verkeer en z’n hotels waar de airco vaak wishful thinking is of je een verkoudheid bezorgt. Boek een hotel in de buitenwijken. De kamers zijn er groter, de prijs is lager, de buurt is veiliger, het verkeer is minder druk en de nachtrust is bijgevolg beter.

Woonboten kennen we al langer, maar recent was er een golf openingen van boatels – aangemeerde boothotels. Zweden heeft Salt & Sill (wat van het voorheen onbekende Klädesholmen een sexy bestemming maakte); Amsterdam biedt het ietwat lompe Botel; Praag heeft het goed gelegen maar iets te basic Florentina; in Londen kun je logeren in het Good Hotel in Victoria Dock; en hotel OFF Paris Seine aan de Quai d’Austerlitz in Parijs verheft loungen tot een religie.

Mijn favoriet is, met mijlen voorsprong op de concurrentie: ‘The Floating Hotel’ van architectenbureau Salt & Water. Dat biedt drijvende amfibiekamers die het midden houden tussen een catamaran en een miniatuurversie van het Sydney Opera House. Je vaart je hotelkamer naar een idyllisch plekje op het meer en springt dan letterlijk vanuit je bed in het water. Als de zwempartij en de wilde seks een hongertje hebben gebaard, dobber je rustig naar het centrale restaurant, dat ook op het water ligt. Voor dit geweldige ontwerp won het bedrijf in 2015 de Millennium Yacht Design Award. Surf naar www.saltandwater.rs, scroll naar beneden en klik op ‘Catamaran Appartments’.

Op elk meer en op elke rivier zouden zulke hotels moeten drijven. Enig probleempje: vooralsnog drijft er nog nergens één. Tussen haakjes: Salt & Water is een Servisch bedrijf – zo’n gouden idee en zo’n architecturaal pareltje ontwerpen na jaren burgeroorlog, faut le faire.


Kamperen met kinderen

Wie in eigen land met kinderen wil kamperen op een aparte manier moet naar Limburg. Daar kan je logeren op een kampeervlot, dat veel weg heeft van een uit z’n voegen gebarsten tuinhuisje dat per ongeluk op het water is beland – het heeft een hoog Pipi Langkousgehalte. In het Sailcenter op de Maasplassen (www.sailcenterlimburg.com) kun je zo’n vlot boeken. Het heeft een motor en werkt dus als een jacht. Je vaart waar je wil en legt aan waar je wil. Zorg er wel voor dat al uw kinderen kunnen zwemmen en dat ze niet slaapwandelen.


Gimmick van de week

Vergeet die archaïsche wereldbeker. Het voetbal van de 22ste eeuw kun je zelf spelen in Londen. Meer nog: je bent zelf tegelijkertijd speler én bal. De Zorb is een transparante bal van drie meter doorsnee. Je speelt in ploegen van vier tot zes spelers. Extra kick: je speelt niet op gras maar op een ijspiste van 55 meter lang. In de zomer! Check www.designmynight.com voor alle details van dit ‘Ice Zorbing’, met data en locaties (meestal in Notting Hill). De website is meteen de allerbeste plek om alle originele feestjes en evenementen in Londen te vinden.


Soundtrack van de week

Op alle zomerfeestjes van Radio Minerva palmen de bejaarde dj’s de knapste groupies in, omdat zij weten wat op het strand, op een terrasje of tijdens de barbecue het hart van een vrouw écht doet smelten: een streepje Henry Mancini! Het oeuvre van soundtrackkoning Mancini bestaat uit gelijke delen kitsch en kunst – hij zwalpte lustig tussen Mantovani en Burt Bacharach in, zonder ooit z’n cool te verliezen. Een aanzienlijk percentage van deze auditieve kitschkunst uit de swinging (en swining, in het geval van donjuans zoals Mancini) fifties en sixties leent zich perfect als soundtrack bij de zomer. Mijn favoriet is het fabeltastische ‘Loose Caboose’, dat soul, mambo, samba, bossa nova en jazz doet versmelten tot een nieuw genre. Het blijft kitsch, maar het is ook happy, swingend, zwoel en gezellig, dus so what? Zet dit veel te korte plaatje op repeat en uw cocktails mixen zich vanzelf omdat de ingrediënten niet stil kunnen zitten.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234