De ijzeren logica van Olivier Goris, netmanager van Eén: 'Een goed idee is een goed idee'

Was het u ook al opgevallen? Eén, tot nader order de populairste zender van het land, heeft de laatste maanden wel érrug veel zware thema’s op het menu staan.

HUMO Hallo, meneer de netmanager. Bent u een beetje down?

Olivier Goris «Mij is die trend ook al opgevallen, al ben ik er toch niet zo zeker van dat er nu méér zware onderwerpen worden behandeld op Eén dan anders. ’t Valt gewoon meer op, omdat enkele van de programma’s waarin die onderwerpen aan bod komen, het heel goed doen. Ik denk – hoop – dat de opmerkelijk hoge kijkcijfers voor bijvoorbeeld ‘Taboe’ wel iets te maken zullen hebben met het beleid dat we sinds een paar jaar voeren.»

HUMO Verklaar u nader.

Goris «Toen ik bij de VRT begon, in 2014, kwamen er nog vaak programmavoorstellen binnen waarvan werd gezegd: ‘Dit is echt iets voor de openbare omroep, want we behandelen er die-en-die maatschappelijk belangrijke problematiek in.’ Op zich is dat natuurlijk een goeie zaak: ’t is tenslotte één van de kerntaken van de openbare omroep om ‘publieke meerwaarde’ te creëren. Alleen ging het dan veelal om nogal droge reportagereeksen, waarvan het na twee afleveringen al niet meer zo duidelijk was waarom je nog naar de derde zou kijken. Dat hebben we dus proberen te veranderen: we willen nu nog steeds maatschappelijk belangrijke problemen in de kijker zetten, maar dan liefst verpakt in spannende en entertainende televisie. Televisie waarnaar je wilt blijven kijken.

»Neem die ‘Taboe’-aflevering over ongeneeslijk zieke mensen: ja, het was een beladen onderwerp, maar ik denk dat iedereen die het programma gezien heeft, zich niettemin goed heeft geamuseerd. En ‘Gevoel voor tumor’ gaat inderdaad over een jonge gast die kanker krijgt, maar het is óók een tragikomedie, en een prachtig coming-of-ageverhaal.»

HUMO Binnenkort bezoekt ook Karine Claassen ongeneeslijk zieke mensen. Bent u niet bang dat veel mensen zullen zeggen: ‘Dat onderwerp hebben we nu wel gehad’?

Goris «Ik hoop het uiteraard niet, want ‘Afscheid’ is een volkomen ander programma dan ‘Taboe’. We zeggen bij de VRT ook niet: ‘Oei! We hebben pas nog iets met ongeneeslijk zieke mensen gedaan. We wachten misschien best nog een jaartje om ‘Afscheid’ te maken.’ Neen: een goed idee is een goed idee.»

HUMO Is een programmatitel als ‘Gevoel voor tumor’ eigenlijk wel een goed idee?

Goris (lacht) «Het feit dat jij die vraag nu stelt, bewijst het: of je er nu voor of tegen bent, het is een titel die je bijblijft.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234