null Beeld

De inval bij Anderlecht: supermakelaars Pini Zahavi en Fali Ramadani en de geldstromen bij Moeskroen

Terwijl de voetbalbond in zijn onderzoek naar mogelijke wedstrijdvervalsing alleen straffen vorderde tegen KV Mechelen en Waasland-Beveren, blijft het federale parket zich vastbijten in Moeskroen. De inval bij Anderlecht illustreert de ‘hoge prioriteit’ die het gerecht eraan geeft de Henegouwse club binnenstebuiten te keren, op zoek naar illegale geldstromen en eigendomsstructuren. Is Moeskroen nog steeds in handen van de supermakelaars Pini Zahavi en Fali Ramadani? Humo vond een nieuw spoor.

Jan Hauspie

'De gouden regel: zet nooit iets op papier'

De reden van de inval: de transfer van Aleksandar Mitrovic van Anderlecht naar Newcastle in de zomer van 2015. Betrokken bij de transfer was One Goal Sportmanagement, een Nederlands bureau opgericht door Jan Streuer, een goede vriend van John van den Brom. Tijdens zijn trainerschap in Brussel had Van den Brom Streuer bij Anderlecht als ‘adviseur’ binnengeloodst.

Van den Broms greep op het transferbeleid was groot. Toen via zijn netwerk Demy de Zeeuw in Brussel neerstreek, een Nederlands international die met Oranje in 2010 WK-finalist was geweest, klopte sportief directeur Herman Van Holsbeeck zich op de borst: ‘We tellen internationaal weer mee!’ Met Streuer waande hij zich helemaal tussen de grote jongens. Dankzij Streuers connecties slaagde Van Holsbeeck erin Mitrovic (én Chancel Mbemba) voor veel geld aan Newcastle te slijten: Streuers vennoot Cees Lok had bij FC Twente nog samengewerkt met Steve McClaren, op dat moment de coach van Newcastle. Op de vraag wat hij tijdens zijn vakantie had gedaan, antwoordde Van Holsbeeck richting zijn critici: ‘30 miljoen verdiend voor Anderlecht!’

null Beeld

'Nooit eerder is justitie er waar ook ter wereld in geslaagd Zahavi klem te rijden'

Maar daarvoor had hij niet alleen de hulp van Streuer gehad. Vreemd genoeg vermeldt het bondsrapport ook een tweede firma: Gol Football Luxembourg. En dat leidt dan weer naar supermakelaar Pinhas ‘Pini’ Zahavi. Niet verwonderlijk: Anderlecht had Mitrovic twee jaar eerder weggekocht bij Partizan Belgrado, dat gecontroleerd werd door spelersmakelaar Abdilgafar ‘Fali’ Ramadani. Diezelfde Ramadani zat samen met Zahavi ook achter de Maltese vennootschap Gol Football Malta. Die kocht, ook al in de zomer van 2015, 90 procent van de aandelen van Moeskroen. Een onhoudbare situatie, want verboden door de wereldvoetbalbond FIFA: makelaars mogen geen clubs bezitten. Door de aandelen over te dragen aan een andere Maltese vennootschap, Latimer, werd het spoor naar Zahavi en Ramadani formeel gewist. Toch kon de ingreep niet verhullen dat beide mannen achter de schermen aan de touwtjes bleven trekken bij de Henegouwse club. De voetbalbond keek echter de andere kant op: Moeskroen kreeg zijn licentie.

Wat de voetbalbond nooit deed, deed het federale parket dan toch in april 2018: een onderzoek openen naar de eigendomsstructuur en de geldstromen bij Moeskroen. Ook na de aandelenoverdracht aan Latimer bleek er nog een makelaar uit de Zahavi-stal in het bestuur van de club te zijn achtergebleven. Insiders menen te weten dat het verslag van de bijzondere algemene vergadering waarop hij inderhaast ontslag nam, geantidateerd werd om de licentie veilig te stellen. De voetbalbond onderzocht het nooit, het parket nu wel. Dat Latimer 2,4 miljoen euro overschreef naar Moeskroen, terwijl het zelf slechts over een kapitaal van 1.200 euro beschikte, miste ook elke logica. De overschrijving zat in het licentiedossier, maar zonder het overschrijvingsnummer van de opdrachtgever.


Innig contact

In november leidde het allemaal al tot een huiszoeking bij Moeskroen, en in februari bevroor de onderzoeksrechter de rekeningen van de club en stelde twee voorlopige bewindvoerders aan. Weer een maand later vergezelde een magistraat van het federale parket de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie naar Hongarije om er Rui Pinto, de opgepakte Portugese klokkenluider achter Football Leaks, te ondervragen. De ondervraging zou zeven uur geduurd hebben, volgens insiders het ultieme bewijs dat het parket van Moeskroen een ‘hoge prioriteit’ heeft gemaakt. In dat kader moet nu ook de inval bij Anderlecht worden gezien: als een nieuwe stap in de poging van het parket om het net rond Zahavi, Ramadani en Moeskroen te sluiten.

Of ook Anderlecht geviseerd wordt, is niet duidelijk. Feit is wel dat het contact tussen Van Holsbeeck enerzijds en Ramadani en Zahavi anderzijds na de transfer van Mitrovic inniger werd. Als wederdienst voor de miljoenendeal met Newcastle bracht Van Holsbeeck Moeskroen, toen het een algemeen directeur zocht, in contact met de bij de voetbalbond ontslagen ex-scheidsrechter Paul Allaerts. Ook in zijn transferbeleid verliet Van Holsbeeck zich in belangrijke mate op het beruchte makelaarsduo. Het verloop van zogenaamde toppers – van Stefano Okaka over Sebastien De Maio tot Lazar Markovic – was groot. De opvallendste rol was nog weggelegd voor Filip Djuricic. Knullig balverlies van de jonge Serviër tegen uitgerekend Moeskroen bezorgde de Henegouwers in 2016 onverwacht de overwinning waarmee zij het behoud veiligstelden. Dat Djuricic’ makelaar in het bestuur van Moeskroen zat, wekte in voetbalmiddens toch de indruk van belangenvermenging.

null Beeld

'Fali Ramadani werkt intens samen met voormalig RSCA-manager Van Holsbeeck'

Toen Anderlecht na de ontslagen van Van den Brom en zijn opvolger Besnik Hasi de onbekende René Weiler aantrok, zat Ramadani in de achtergrond opnieuw aan de knoppen. Makelaar van de Zwitserse coach was Sascha Empacher. Hij onderhandelde namens Anderlecht ook de komst van twee Roemenen van Steaua Boekarest: Alexandru Chipciu en Nicolae Stanciu. Die laatste was met 10 miljoen euro de duurste inkomende transfer ooit van de Brusselaars, maar loste de verwachtingen nooit in. Empacher deed de deal samen met Anamaria Prodan, de makelaar van Stanciu. Volgens een Roemeense bron werd Stanciu zwaar onder druk gezet om te breken met zijn oorspronkelijke makelaar en bij haar te tekenen. ‘Zoniet zou hij niet meer spelen.’

Toenmalig coach van Steaua was niemand minder dan Prodans echtgenoot: Laurentiu Reghecampf. Hij won twee titels met Steaua, terwijl zij meer dan honderd spelers uit het Roemeense kampioenschap in haar portefeuille had. De Roemeense voetbalbond liet het oogluikend toe. Interessant in de Belgische context is dat het koppel goed bevriend is met Ramadani. Die vriendschap gaat terug op de periode dat Reghecampf voor het Duitse Energie Cottbus speelde. Ramadani was de makelaar van één van zijn ploegmaats, en werd dat ook van Reghecampf. Beide spelers en de doelman van Cottbus zouden later ondervraagd worden in het naar de Duitse scheidsrechter Robert Hoyzer vernoemde omkoopschandaal uit 2005. Die ondervraging ging over een wedstrijd tegen Hertha Berlijn, de stad vanwaaruit de Kroatische gokmaffia wedstrijden vervalste en waar Ramadani ook kantoor hield. Toenmalig coach van Hertha was Jürgen Röber. Vandaag is Röber sportief directeur van… Moeskroen.

Toen Röber in de zomer van 2017 in Moeskroen neerstreek, was weinig over hem geweten, en dat is nog altijd zo. Interviews geeft hij amper, werken doet hij in alle discretie. Precies zoals zijn vriend Ramadani, van wie insiders beweren dat hij de laatste tijd steeds onafhankelijker van Zahavi werkt. Van Holsbeeck, die zich na zijn ontslag bij Anderlecht registreerde als spelersmakelaar, maakt er intussen geen geheim van dat hij intens samenwerkt met de Macedoniër.

En Zahavi zelf? Die lijkt zich weinig zorgen te maken om de demarches van het Belgische gerecht. Nooit eerder is justitie er waar ook ter wereld in geslaagd hem klem te rijden. Zijn gouden regel: zo weinig mogelijk schriftelijke sporen achterlaten. Daar houdt de 75-jarige Israëliër zich aan: nog altijd onderhandelt hij zijn vorstelijke commissies over de telefoon.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234