null Beeld

De islam verovert Europa: paniekzaaierij of harde realiteit?

'De islam streeft de wereldheerschappij na, en als een roofdier stort hij zich op het zwakste dier in de kudde: Europa.' Niet alleen Filip Dewinter gelooft dat, vooral in Amerika zijn de afgelopen jaren veel uit dit vaatje getapte geschriften uit de boekhandel weggedragen: 'Gevaar in Europa', 'Terwijl Europa sliep: Hoe de radicale islam het Westen van binnenuit vernietigt', 'De laatste kans van het Westen: Komen wij als winnaar uit de botsing der beschavingen?', 'Eurabië: De Europees-Arabische as'. Die boeken zijn - terecht, voor zover ik de flapteksten gelezen heb - niet al te zeer au sérieux genomen.

Mark Schaevers

Nu is er 'De Europese revolutie. Hoe de islam ons voorgoed veranderde', ook van conservatieve stempel, maar het wordt wél serieus genomen. 'Het meest rigoureuze en eerlijke onderzoek van de moslimimmigratie in Europa tot vandaag,' volgens de Guardian. 'Goed gedocumenteerd, hartstochtelijk beargumenteerd, moreel serieus,' aldus The New York Times.

''Als Filip Dewinter zegt dat we waakzaam moeten zijn, dan heeft hij gelijk''

Het boek is goed geschreven, de eerste zin ('West-Europa werd een multi-etnische samenleving in een vlaag van verstrooidheid') doet uitkijken naar de tweede. Maar hoor ik in die eerste zin, vraag ik de auteur in een Amsterdams hotel, een echo van 'Terwijl Europa sliep', het boek waarin Bruce Bauer de opkomst van Eurabië beschrijft? Hij - en hij is in dit geval een vriendelijke, kalende man van 47 uit Washington, een gerespecteerd journalist die schrijft in de neoconservatieve The Weekly Standard, maar ook in The New York Times en The Financial Times - schudt met het hoofd resoluut van nee.


Enkele quotes uit het artikel

Christopher Caldwell «Ik heb mijn boek vooral vanuit het perspectief van de oorspronkelijke bewoners van Europa geschreven. Wat de aspiraties van de migranten zijn weten we intussen heel goed: meer geld verdienen en zo veel mogelijk de eigen levensstijl behouden, dat is zo ongeveer wat we allemaal willen als we naar een vreemd land verhuizen. Wat de verzuchtingen van de oorspronkelijke bevolking waren en zijn, daar weten we veel minder over. Wat ik beweer is dat West-Europa iets probeert te doen dat op lange termijn niet echt te verenigen valt met de publieke opinie. Je zet een stap die jullie cultuur uiteindelijk niet zal steunen.»

Caldwell «Wij hebben veel te veel het gevoel dat we bepaalde fenomenen kunnen controleren. De islam is Europa als een accident overkomen: dát is het grote probleem. Met de religie van die immigranten hielden de beleidsmakers in de jaren vijftig en zestig helemaal geen rekening. Geen mens stelde zich voor dat ze hun moskeeën zouden meebrengen. Maar vanaf de jaren zeventig kreeg je dan wereldwijd die grote wederopbloei van de moslimidentiteit. Ook hier gingen mensen de islam zien als een aantrekkelijk tegengewicht voor het soort cultuur dat ze inmiddels in het Westen hadden leren kennen. Dat geldt niet voor de meerderheid van de moslims, maar wel voor een groot aantal. Niemand had dat ooit echt gepland.»

Caldwell «Mijn stelling is niet dat Europa opgeslokt of overspoeld wordt. Je zal, als Europa democratisch genoeg is, steden krijgen die door moslims gecontroleerd worden - in Groot-Brittannië gaat het die kant uit - maar da's het einde van Europa nog niet. Maar ook met een moslimaanwezigheid van tien procent kan je met een permanent probleem zitten. Ik verwijs weer naar Amerika: de zwarten hebben er nooit meer dan tien procent van de bevolking uitgemaakt, en toch is het rassenprobleem tot dé schande van de VS uitgegroeid, er is een oorlog uit voortgekomen die meer soldatenlevens gekost heeft dan alle andere oorlogen samen. Het percentage dat de moslims uitmaken lijkt me dus niet zo belangrijk, maar de gevolgen van hun aanwezigheid wel.»

Caldwell «Ik vind vandaag islamfobie een heel politiek correct woord. Het is bedoeld om elke discussie over de islam te smoren. Het wordt gebruikt in de betekenis van racisme, terwijl het etymologisch bekeken gewoon staat voor: je zorgen maken over de islam. Als wat Dewinter zegt staat voor: het is onze plicht waakzaam te zijn, omdat er in de moslimwereld heel wat trends zijn die de westerse wereld bedreigen, dan heeft hij gelijk.»

Caldwell «Europa zal islamitischer worden, en je moet ermee leren leven, ja. Maar wat wil dat dan zeggen? Als ik iets verfoei aan het huidige debat, dan wel het idee dat we uitsluitend de keuze hebben tussen de open samenleving van Karl Popper of het achternalopen van Filip Dewinter en Geert Wilders. Nee dus, er zijn veel meer mogelijkheden. De grote meerderheid van de Europeanen kijkt angstig toe hoe hun land in beweging is geraakt - op z'n Amerikaans - en het komt erop aan manieren te vinden om die mensen gerust te stellen. Ze hebben het recht op minder angst.»

undefined

Het volledige artikel leest u vanaf dinsdag 20 oktober in Humo 3607.


An Islamic History of Europe

null Beeld

Uit een studie van de K.U.Leuven bleek dat bijna de helft van de Vlamingen vindt dat de islam geen bijdrage kan leveren aan de Europese cultuur en dat de islamitische waarden een bedreiging zijn voor Europa. Klaarblijkelijk hebben ze de documentaire 'An Islamic History of Europe' van BBC Four niet gezien. Daaruit blijkt wat de helft van de Vlamingen én de schrijvers van onze geschiedenisboeken is ontgaan: de onmiskenbare bijdrage die de islam al aan de Europese beschaving geleverd hééft. Bekijk de documentaire!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234