Op 19 december 2019 wordt Taghi in Dubai aan boord gebracht van een privétoestel. Hij wordt als ongewenst vreemdeling de Verenigde Arabische Emiraten uitgezet. Beeld Marengo-dossier
Op 19 december 2019 wordt Taghi in Dubai aan boord gebracht van een privétoestel. Hij wordt als ongewenst vreemdeling de Verenigde Arabische Emiraten uitgezet.Beeld Marengo-dossier

Reconstructie

De jacht op een topcrimineel: hoe Nederland Ridouan Taghi kon klissen

Gisteren is Ridouan Taghi (43) voor het eerst voor de rechter verschenen. Hoe de meest gezochte crimineel van Nederland werd gevangen? Uit een precieze en opmerkelijke reconstructie, op basis van nieuwe dossierstukken, blijkt dat de politie al veel eerder dan gedacht wist waar hij uithing.

Yello Tieleman & Koen Voskuil

19 december 2019: Feeststemming

Mannen met zwarte bivakmutsen werpen lange schaduwen over de betonplaten van een vliegveld in Abu Dhabi. In de felle schijnwerpers lichten de woorden SWAT en POLICE op van hun kogelvrije vesten. Ze zijn er voor de overdracht van Ridouan Taghi aan Nederlanders, die ook een bivakmuts dragen. Het zijn leden van de DSI, de specialistische anti-terreureenheid van de politie.

Tenminste twee aanwezige mannen leggen het historische moment vast met hun telefoon. Op de foto’s is te zien hoe de agenten en drie mannen in witte gewaden rond een zwarte Chevrolet SUV staan. Voor de motorkap zit Ridouan Taghi (43) op zijn knieën op de grond. Hij draagt een blauwe broek en een gestreepte trui, zijn handen zijn geboeid achter zijn rug. Om zijn gezicht zit een donkere doek.

Ridouan Taghi wordt door de Dubai Police overgedragen aan Nederland. De overdracht wordt op beeld vastgelegd. Beeld Marengo-dossier
Ridouan Taghi wordt door de Dubai Police overgedragen aan Nederland. De overdracht wordt op beeld vastgelegd.Beeld Marengo-dossier

Als alle plichtplegingen zijn gedaan, nemen de Nederlandse politiemensen Taghi mee naar een Challenger Bombardier, een onberispelijk witte privéjet, die klaarstaat om hem terug te vliegen naar Nederland. Geblinddoekt wordt hij de vliegtuigtrap op geleid. In het hyperluxe toestel heerst een feeststemming.

Een paar uur later schrikken mensen in de omgeving van Vught wakker. Vier politiehelikopters bewaken een helikopter die met hoge snelheid naar de zwaarbeveiligde Extra Beveiligde Inrichting vliegt. Nederlands meest gezochte crimineel, die verantwoordelijk wordt gehouden voor vele moorden, zit na een intensieve zoektocht vol tegenwerking in de gevangenis.

Oktober 2015: De jacht begint

‘Meestal zit hij in Dubai,’ zegt de man die tegenover twee agenten zit. Het is oktober 2015 en sinds een paar maanden legt Ebrahim B., alias ‘De Slager’, bij de politie verklaringen af. In de verhoorkamer vertelt hij over een man die gekoppeld wordt aan een enorme wapenvondst, en bovendien achter een reeks onderwereldmoorden zou zitten. Ook zijn eigen leven is in gevaar, vertelt B. Wie daarvoor verantwoordelijk is? Ridouan Taghi, zegt de getuige, die ook heeft gehoord dat Taghi als bijnaam ‘De Neus’ heeft. ‘Hebben we ook een Marokkaanse Neus? Het wordt heel ingewikkeld,’ zegt één van de agenten, die alleen weet dat Willem Holleeder zo genoemd wordt. ‘Het moet niet gekker worden.’

Het onderzoek naar de dan nog volstrekt onbekende Ridouan Taghi krijgt pas echt een kickstart als crimineel Nabil B. zich in januari 2017 bij justitie meldt als kroongetuige. Ook Nabil wijst Taghi als spilfiguur aan van de onderwereldmoorden. Bovendien noemt hij Dubai als mogelijke schuilplaats. Geen onlogische keuze, want de Verenigde Arabische Emiraten hebben geen uitleveringsverdrag met Nederland en criminelen kunnen er hun geld rijkelijk laten vloeien.

Eind december 2017 gelooft de politie dat er een gouden kans is hem te lokaliseren. Vlak voor de jaarwisseling viert hij zijn veertigste verjaardag. Taghi is een familieman, dus is het niet onlogisch dat hij naasten laat overvliegen. Daarom deelt de politie namen en paspoortnummers van zestien personen met de Dubai Police en stuurt informatie over valse paspoorten die Taghi zou gebruiken om heimelijk de grens over te gaan.

Op 12 september 2018 vliegt een delegatie van de Nederlandse politie naar Dubai. Het doel van de dienstreis is duidelijk: Dubai overtuigen van het belang van Taghi’s aanhouding. De agenten vertellen aan welke moorden Taghi gekoppeld kan worden en leggen ook een link met aanslagen op de redactiegebouwen van tijdschrift Panorama en dagblad De Telegraaf.

De Dubai Police gaf na Taghi’s aanhouding deze foto vrij aan Nieuwsuur.  Beeld Nieuwsuur
De Dubai Police gaf na Taghi’s aanhouding deze foto vrij aan Nieuwsuur.Beeld Nieuwsuur

De rechercheurs leggen bovendien informatie van de Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA) op tafel. Volgens de DEA heeft Taghi in juli 2017 in Dubai een huwelijk van de Ierse drugsbaron Daniel Kinahan bijgewoond. In het zevensterrenhotel Burj Al Arab lijkt de top van de Europese drugsmaffia aanwezig. Volgens de DEA staan ook de Bosnische drugskoning Edin G. en de Italiaanse drugscrimineel Raffaele Imperiale op de gastenlijst.

Maar hoe hard de Nederlandse politie de Dubai Police ook probeert te overtuigen dat het topcrimineel Taghi moet uitleveren, ze krijgt steeds nul op het rekest. Er wordt gefluisterd dat Taghi de steun geniet van Imperiale en dat die in Dubai connecties heeft op het allerhoogste niveau. Waar of niet: de Dubai Police dankt de Nederlanders voor hun komst en voor hun aanbod mee te werken aan de opsporing, maar geeft aan geen hulp nodig te hebben.

Toch blijft Nederland de politie in Dubai voeden met informatie. Zo stuurt de politie een tip door die zij van de inlichtingendienst TCI heeft ontvangen: Taghi zou zich af en toe door Dubai begeven. Volgens de tip verblijft hij in een appartementencomplex tegenover dat van Edin G. ‘Hij bestelt op dit adres regelmatig een taxi om zich te verplaatsen door Dubai. Onbekend is hoelang hij op dit adres gaat verblijven.’ Een locatie waar Taghi vaak uitgaat, is de Penthouse Rooftop Bar van het Five Palm Jumeirah hotel. In deze club schenken vrouwen in gouden jurken champagne uit, kom je topmodellen en celebrity’s tegen, worden Japans-Franse fusiongerechten geserveerd en draaien bekende dj’s hun sets.

In de club op de zestiende etage waant de topcrimineel zich kennelijk veilig. Toch lijken deze uitstapjes juist tot hard bewijs te leiden dat hij zich in Dubai begeeft: de politie schrijft dat Taghi in de rooftopbar wordt herkend, nadat er foto’s van hem zijn verspreid. Het rechercheteam concludeert dat Taghi geen plastische chirurgie heeft ondergaan. Wel is zijn haar langer geworden en zijn buik dikker. Het gevolg van te veel alcohol en suikerhoudende drankjes, aldus de politie.

Eenheden van de Dubai Police en Nederland op het vliegveld waar Taghi wordt overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten Beeld Marengo-dossier
Eenheden van de Dubai Police en Nederland op het vliegveld waar Taghi wordt overgedragen aan de Nederlandse autoriteitenBeeld Marengo-dossier

Waar het lobbywerk van de politie al meer dan een jaar tevergeefs is geweest, tekent rond mei 2019 de eerste medewerking van de Dubai Police zich af, zo blijkt uit het vertrouwelijke proces-verbaal van de politie. Agenten uit Dubai schaduwen bekenden van Taghi, totdat die doorkrijgen dat ze gevolgd worden. ‘Taghi heeft op zijn beurt de politie geobserveerd door een man op hun te zetten. Deze man is aangehouden door de politie,’ schrijft de Nederlandse recherche.

De samenwerking met Dubai lijkt voorzichtig op gang gekomen. Als de recherche in juni informatie ontvangt dat de Amsterdamse advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef naar Dubai afreizen, is de Dubai Police bereid ze te schaduwen. Agenten volgen de advocaten in het luxe hotel Rixos Jumeirah Beach Residence, waar ze met hun cliënt Khalid J. praten. Als ook de Ierse topcrimineel Daniel Kinahan vermomd de hotellobby binnenloopt, denkt Nederland abusievelijk even dat het om Taghi gaat.

De politie beschikt inmiddels niet alleen over informatie over de vermoedelijke verblijfplaats van Taghi, maar ook van naasten in Dubai. Ook komt er steeds meer informatie binnen over in- en uitreizende vertrouwelingen van Taghi. Soms is die informatie zelfs zo gedetailleerd, dat de politie meldt vanaf welk vliegveld die persoon naar Dubai reist.

18 september 2019: Amsterdam Buitenveldert

Als op 18 september 2019 advocaat Derk Wiersum in Amsterdam wordt vermoord, wordt de druk op politie en justitie om Taghi in handen te krijgen nóg groter. Dat merken ze ook in Dubai. De liaison officer van de Nederlandse politie in Dubai strooit met meer gegevens over de topcrimineel en diens contacten. Hij geeft adressen door aan de Dubai Police, zoals een villa waar een Bentley Continental en een Lamborghini SUV staan geparkeerd.

Twee maanden later, op 27 november 2019, verschijnt een geruchtmakend verhaal in De Telegraaf, met de kop ‘Iran beschermt Ridouan Taghi’. In het artikel staat dat Taghi zich in Iran vrij zou kunnen bewegen omdat zijn organisatie eerder moordopdrachten voor dat land zou hebben uitgevoerd. De Nederlandse politieliaison in Dubai weet al een dag eerder dat het verhaal eraan komt en attendeert de Dubai Police vast op de aanstaande publicatie.

Luxueuze hotels in Dubai. Beeld EPA
Luxueuze hotels in Dubai.Beeld EPA

Het is pikante informatie voor Dubai. De Verenigde Arabische Emiraten, waartoe het emiraat Dubai behoort, leven op gespannen voet met Iran. Wie heult met die vijand, kan rekenen op een keiharde behandeling, is ook bij mensenrechtenorganisaties bekend. Een Iran-connectie zou voor de Dubai Police een extra reden kunnen zijn om Taghi te arresteren. ‘Als je een boef wilt pakken, moet je soms de regels een beetje buigen,’ zegt een opsporingsbron die betrokken is bij het onderzoek. Toch is het officiële standpunt van de opsporingsdiensten anders. Tijdens een Marengo-zitting benadrukte het OM onlangs dat de politie geen informatie over Iran in relatie tot Taghi heeft gedeeld met Dubai.

Een andere bij het onderzoek betrokken politiebron geeft aan dat de medewerking van Dubai het gevolg is van toenemende internationale druk. Zo zou vooral Marokko stevig hebben gelobbyd. Twee van Taghi’s broers zitten daar vast, en ook Ridouan Taghi wordt in Marokko gezocht voor een vergismoord, op de zoon van een rechter. ‘Taghi is vooral opgepakt dankzij druk van Marokko,’ erkent de politieman. Later zal de Nederlandse politie de geheime diensten van Marokko en Dubai uitgebreid bedanken voor de ‘geweldige samenwerking’, schrijft korpschef Erik Akerboom op zijn LinkedIn-pagina.

Wat de optelsom ook exact is geweest: begin december werken circa honderd politiemensen van de Dubai Police aan de arrestatie van Taghi. Op 16 december 2019, om 03.00 uur, vallen zwaarbewapende agenten het appartement van Taghi binnen. Ze zien dat hij een fles rode wijn had geopend; een pakje Marlboro en een uitgedrukte sigarettenpeuk liggen op tafel.

De crimineel, die zich zo lang met succes schuilhield, is totaal verbouwereerd als hij wordt aangehouden. De agenten doorzoeken zijn appartement en vinden een groot aantal laptops en cryptotelefoons, die later worden overgedragen aan de Nederlandse inlichtingendienst. Agenten vinden verstopt in een bankstel ongeveer een half miljoen dirham, omgerekend zo’n 125.000 euro. Ook stuit de politie op een vals paspoort met Taghi’s foto.

Taghi werd in zijn appartement in Dubai aangehouden tijdens een actie waaraan honderd politiemensen meewerkten. Drie dagen later wordt hij in een privévliegtuig overgebracht naar Nederland. Beeld Nieuwsuur
Taghi werd in zijn appartement in Dubai aangehouden tijdens een actie waaraan honderd politiemensen meewerkten. Drie dagen later wordt hij in een privévliegtuig overgebracht naar Nederland.Beeld Nieuwsuur

Niet veel later, om 07.29 uur onze tijd, ligt politiebaas Akerboom nog in bed als zijn telefoon gaat. Een nummer uit de Verenigde Arabische Emiraten verschijnt op zijn scherm. Hij drukt de oproep tot twee keer toe weg, maar als hij opneemt, hoort hij het goede nieuws van de aanhouding.

Het blijkt dat Dubai Taghi zo snel mogelijk als ongewenst vreemdeling wil uitzetten. Een formeel uitleveringsproces wordt overgeslagen. De politie zegt binnen 24 uur een vliegtuig te kunnen sturen. Een zwaarbeveiligde missie wordt dan in allerijl opgezet. Toch zijn er aanwijzingen dat Nederland eerder wist dat Dubai plannen had om Taghi uit te zetten, zo blijkt uit vluchtgegevens die de nederlandse krant AD opvroeg.

Al vier dagen voor Taghi’s arrestatie blijkt een privéjet van het Duitse Air Independence opgestegen vanuit Brussel. Het witte straalvliegtuig landt diezelfde dag op een militaire basis in Turkije. In de twee dagen die volgen, cirkelt het vliegtuig met ultrakorte vluchten om Dubai. Het landt in achtereenvolgens Dammam, Doha, Abu Dhabi, Al Ain, Muscat, Fujairah en weer in Abu Dhabi. Op een militaire vliegbasis in Abu Dhabi, op anderhalf uur rijden vanaf Dubai, blijft het vliegtuig wachten.

Pas als Ridouan Taghi op 19 december 2019 dan eindelijk, geboeid en met een geluiddichte koptelefoon, aan boord wordt gebracht, vliegt de privéjet met een tussenstop in Boekarest naar Eindhoven. De stemming in het vliegtuig is uitgelaten. Nederlands meest gezochte crimineel is binnen.

Ridouan Taghi wordt tegen een SUV aangezet, waarna hij in een vliegtuig wordt gezet dat hem naar Nederland vliegt. Beeld Marengo-dossier
Ridouan Taghi wordt tegen een SUV aangezet, waarna hij in een vliegtuig wordt gezet dat hem naar Nederland vliegt.Beeld Marengo-dossier

Deze reconstructie is gebaseerd op vertrouwelijke documenten uit het Marengodossier die de Nederlandse krant AD kon inzien en gesprekken met verschillende bronnen binnen de opsporingsdiensten en binnen het criminele milieu. AD heeft het Openbaar Ministerie een groot aantal vragen voorgelegd, maar het OM heeft aangegeven deze niet te willen beantwoorden.

Reactie Inez Weski, advocaat van Taghi

Taghi’s advocaat Inez Weski stelt dat Nederland internationale regels en verdragen heeft geschonden met de inbeslagname van miljoenen versleutelde chatberichten. Ook hekelt ze de gang van zaken rond de opsporing van Taghi. ‘Niemand lijkt te beseffen dat politiediensten niet hele steden en in feite miljoenen aan persoonsgegevens in strijd met alle internationale rechtsbeginselen mogen toe-eigenen om daar aan de hand van algoritmen op zoek te gaan naar een mogelijke match tussen een woord, een persoon en een mogelijk strafbaar feit zoals dat inmiddels met die pgp-berichten gebeurd. Kennelijk acht het Openbaar Ministerie zich inmiddels bevoegd buiten de controle van de rechter en de verdediging ook gegevens als over de internationale samenwerking bij de schending van mensenrechten te houden bij voorbeeld ten aanzien van het verschaffen aan Dubai van zeer gevaarzettende informatie over client. Maar ook de hele gang van zaken bij de opsporing van client lijkt achter een muur verdwenen. Dit alles lijkt naar mijn mening alleen te passen in een politiestaat waar een ieder target kan worden en rechteloos mag worden afgevoerd.’

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234