null Beeld

De jacht op fraudeurs: John Crombez en Karel Antonissen

Zwartgeldzondaars gaan nog peentjes zweten, weten staatssecretaris John Crombez en BBI-directeur Karel Anthonissen: ‘Straks kun je je zwart kapitaal nérgens meer verbergen.’

Jan Lippens

Fraudeurs beleven harde tijden sinds Offshore Leaks losbarstte. Een internationaal consortium van onderzoeksjournalisten publiceerde een lijst met 130.000 namen die achter offshorevennootschappen schuilgaan, waaronder die van een honderdtal Belgen. Volgens fiscale experts zijn constructies in een exotisch buitenland niet per definitie frauduleus: een mens – ook als hij puissant rijk is – mag toch proberen zo weinig mogelijk belastingen te betalen?

Hm, zouden staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) en zijn fraudejagers van de Bijzondere Belastinginspectie dat ook vinden?

Een BBI-topspeurder als Karel Anthonissen samenzetten met zijn politieke baas is niet evident. Zeker niet als die speurneus onlangs van die baas een ferme tik op de vingers kreeg omdat hij zich publiek mengde in de fraudediscussie over het ACW. ‘Misschien zal ik niet op alle vragen antwoorden,’ zegt Anthonissen voorzichtig. Beroepsgeheim. Toch vliegen binnen de kortste keren de miljarden zwarte euro’s ons om de oren.

HUMO Laten we beginnen met een literair citaat: ‘Achter elk groot kapitaal schuilt een misdaad.’ Bent u het daarmee eens?

John Crombez «Totaal niet. Je kunt dat wetenschappelijk niet bewijzen.»

Karel Anthonissen «Ik ben het daar grotendeels wél mee eens.»

HUMO Dat begint goed.

Anthonissen (lacht) «Er zijn uiteraard mensen die hun vermogen eerlijk hebben verdiend. Maar op echt grote vermogens valt doorgaans iets aan te merken, zowel op de oorsprong als op het beheer ervan.»

Crombez «In de periode van de internetbubbel kon je iets bedenken waarmee je bliksemsnel afschuwelijk rijk werd. Wat is daar fout aan? Van wie komt die boutade? »

Anthonissen «Karl Marx?» Crombez (lacht) «Dus niet van die andere Karel? Anthonissen?»

HUMO De Franse schrijver Honoré de Balzac schreef het in de negentiende eeuw.

Crombez «Ach, dat waren compleet andere tijden.»

HUMO Geldt vandaag voor fraude veeleer de boutade ‘Iedereen doet het’, zoals fiscaal advocaat Michel Maus zegt?

Crombez «Ook daarmee ben ik het niet eens. Fraude is een containerbegrip voor alles en nog wat. De tolerantie voor al die soorten fraude is verschillend. Een fabrieksarbeider zal wellicht niet mild oordelen over een rijke zelfstandige die een studiebeurs voor zijn kinderen krijgt. Terwijl die arbeider misschien zelf zwartwerkt.»

Anthonissen «Als iedereen het doet, hoeft niemand zich schuldig te voelen. De oneliner van Maus klinkt als verzachtende omstandigheid voor fraudeurs.»

Crombez «De media berichten over multinationals die geen belastingen betalen en over fraudedossiers. Daardoor zijn mensen zich bewuster van fraude en belastingontwijking. Het schokt hun rechtvaardigheidsgevoel en daar ben ik bijzonder blij om.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234