null Beeld

De jacht op Marianne Dupon: reconstructie van een karaktermoord

Hebben de media in de berichtgeving over de dood van Yasmine de grenzen van het goed fatsoen overschreden? Ja, zegt Marianne Dupon, echtgenote van Yasmine. In een keihard recht van antwoord dat ze naar Dag Allemaal, Blik/TV Familie en Story stuurde, had ze het over 'een heksenjacht op mijn persoon en op onze dochter Ella'.

Raf Weverbergh

'Yasmines zelfmoord verleidt sommige media tot een karaktermoord, waarbij mij een duivelse reputatie wordt toegedicht en ik word beklad met halve waarheden en hele leugens. Ik vraag de jacht op mijn persoon te staken.'

Commentatoren als auteur Tom Naegels en professor mediarecht Leo Neels traden haar bij: 'Wat is nu eigenlijk de bedoeling? Dat er nòg iemand zelfmoord pleegt?' Reconstructie van een warme mediazomer.

Heel even leek het alsof 'sterrenmeisje' Kimberley de mediahype van de zomer van 2009 zou worden. Een onzeker jong meisje uit een marginaal milieu dat zich publiekelijk op leugentjes liet betrappen over hoeveel sterretjes ze precies had besteld in een schimmige tattooshop: smakelijk brokje, maar algauw opgebrand.

Vlak voor de start van de Tour de France fietste ook Tom Boonen nog door het beeld, ook altijd goed voor smeuïge kopij. Deze keer iets met een blondine en een 'gestolen' cheeseburger, maar ook dat verhaal had - net als Tom Boonen zelf - niet de benen om de zomer uit te doen.

En toen benam Hilde Rens, alias Yasmine, zich van het leven: een 'liefdesbreuk', een lesbisch huwelijk, een (adoptie)kind én een noodlottig overlijden in één verhaal. Een hoogst ontvlambare mix, zo zou blijken.

26 juni 2009: 'Sterke madam'

De grootste piek van persactiviteit is te meten op vrijdag 26 juni, de dag na Yasmines dood. Het zijn vooral korte reacties van BV's en vrienden. De koppen hebben het vooral over 'onwezenlijk gemis', 'sterke madam', 'goede vriendin'. Het Laatste Nieuws citeert een buurman van Yasmine: 'Ze zei altijd goeiedag, maar schermde haar privéleven goed af.'

Enkele kranten publiceren citaten uit oude interviews met Yasmine. Hier en daar doet iemand een gooi naar een verklaring: de breuk met Marianne Dupon uit april 2009 ligt het meest voor de hand. 'Yasmine kon liefdesbreuk niet aan,' kopt Het Nieuwsblad.

Zowel Het Nieuwsblad als Het Laatste Nieuws publiceren de dag na Yasmines dood een foto van een boom. 'De plek waar ze werd gevonden.' (Het Nieuwsblad) 'De ingang van het park waar de zangeres zich van het leven benam' (Het Laatste Nieuws).

Twee dagen na haar overlijden, in de weekendedities van 27 en 28 juni maakt de berichtgeving stilaan plaats voor duiding. De kranten hebben het ondermeer over het 'Yasmine-effect' bij de zelfmoordlijn en over haar statuut als rolmodel voor holebi's.

Story publiceert op zaterdag 27 juni een extra-editie van tweeëndertig bladzijden over Yasmine. Getuigenissen, veel foto's, herinneringen aan Yasmine, citaten uit oude interviews en songteksten.

Na dat weekend volgen Dag Allemaal, TV Familie en Story met elk een bladzijde of zeven, acht over het overlijden van Yasmine, en allemaal zien ze hun verkoopcijfers omhoog gaan. Het overlijden van Yasmine raakt duidelijk een snaar bij het grote publiek.

De volledige reconstructie leest u in Humo 3599 van dinsdag 25 augustus.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234