null Beeld

De Jeugd van Tegenwoordig (AB)

Tegenwoordig is tien jaar geleden, lang genoeg om de gimmick uit de begindagen ('hé, wat gebruiken ze grappige woordjes!' ) te overleven, en om die zelfs ingeburgerd te zien. Ook wij kennen lui die zich vandaag in het dagelijkse leven nog altijd bedienen van de wonderlijke stoplap 'watskeburt?'. Vrienden zouden we het niet noemen, maar we kennen ze wel.

Tom Raes

In de AB vormde dat tienjarige jubileum voor de Jeugd vooral de aanleiding voor een liederlijk zwalpen langs de eigen verzamelde discografie. Nu, plunderen uit de vier platen die ze de voorbije tien jaar bijeengerijmeld hebben, doen de heren Yayo, Bron, Vieze en Wartaal bij élke gelegenheid. In de praktijk was er dan ook amper verschil te merken met eender welke beurt die we eerder al kregen van de Jeugd, die ene champagnedouche tijdens 'Stofzuiger' - alsof we net Francorchamps gewonnen hadden - even buiten beschouwing gelaten.

Maar voor de rest wist u wat te verwachten, en kreeg u ook precies evenveel. Zoals veel onzin tussen de nummers door ('Zijn jullie een beetje in de seksuele sfeer vanavond?'), en ook de aloude rolverdeling: Bas Bron het brein en de beats, P. Fabergé de gecultiveerde die tijdens het minnekozen weleens iets van Proust uitproest, Vieze Fur de ODB - elk hiphopcollectief zou er eentje moeten hebben - en Willie Wartaal, tegenwoordig met het soort baard waar je niet zonder problemen een vliegtuig mee opstapt, de op Geeraertsiaanse wijze immer hard komende neger.

'Hollereer' trok op gang, 'Watskeburt' was de eerste koortsmeting, 'Let's Get Spanish' is nog steeds de mooiste ode aan Iberische betaalterminals en supermarkten die we kennen, en dankzij 'Buma in me zak' zal het Nederlandse systeem voor de inning voor auteursrechten qua street cred wel altijd méér dan één voetje voorhebben op Sabam. Opmerkingen? Nou, eentje. Dat het af en toe wel héél overtuigd doorzakken was. De nonchalance loerde, zoals wel vaker bij de jeugd, voortdurend om de hoek. Zo begon vooral de podiumact van Vjeze - met name: verbijstering veinzen, alsof je via een verkeerde deur naar het toilet op het podium bent beland - na halfweg soms iets té realistisch aan te voelen om nog goed te zijn. Om maar te zeggen dat de spanningsboog donderdagavond, net als de Nederlandse grammatica, niet helemaal ongeschonden uit de strijd kwam.

Maar over de hele lijn was de Jeugd van Tegenwoordig donderdag zoals het voetbal, waarvan we u tussendoor de uitslagen nauwlettend zagen volgen op uw zakscherm: geen verrassingen, toch feest.

Het moment

In 'Sterrenstof': een meisje in het publiek dat niet echt toonvast de zanglijn voor haar rekening nam in de microfoon van Willie Wartaal, en dat voor de bewezen diensten bedankt werd door Vieze Fur met een bierbeker tegen de kop.

Het publiek

'2-0, ja! 2-0!'

Quote

'Nederlanders zeggen altijd dat jullie domme Belgen zijn. Maar dat is niet waar.'

Tweet

Tien jaar in de bizz betekent ook: ondertussen domweg vader worden.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234