null Beeld

De Jeugd Van Tegenwoordig: De Formule (docu)

Langharig werkschuw tuig met een voorliefde voor de letteren: op het eerste gezicht is het misschien een gekke combinatie, maar eigenlijk mag het amper verbazen dat Herman Brusselmans en De Jeugd Van Tegenwoordig elkaar gevonden hebben. Vanavond komt the former in het documentaireportret ‘De Jeugd Van Tegenwoordig: De formule’ zijn bewondering uiten voor the latter.

vvp

HUMO Hoe is die vriendschap tot stand gekomen, Herman?

Herman Brusselmans «Ik ken die mannen al een paar jaar. Ik weet al niet meer hoe ik ze heb leren kennen – misschien in Amsterdam? Zij hebben eens opgetreden op een boekvoorstelling van mij, en ik heb hun boek, met een bundeling van hun teksten, geïntroduceerd.

»Ik ken ze als groep, maar ook apart. Willy Wartaal is bijvoorbeeld een lezer van mijn boeken, en hij komt geregeld in Gent, waar hij dan draait in Club 69. Met Pepijn heb ik in de jury van een verhalenwedstrijd gezeteld. En met – hoe heet hij nu weer? – Vjèze Fur heb ik eens lang op café gezeten, om te discussiëren over de schilderijen van Kamagurka, in de periode dat die er elke dag één maakte.»

HUMO Waarover ging die discussie?

Brusselmans «Fur was ongelóóflijk lyrisch over die schilderijen.»

HUMO En jij niet?

Brusselmans «Wel over Kamagurka in het algemeen, maar minder over zijn schilderijen – ik heb het meer voor zijn tekenwerk. Maar de discussie ging eigenlijk vooral over: ‘Kan een kunstenaar elke dag een waardevol schilderij afleveren?’ Ik was er een beetje sceptisch over, maar Vjèze Fur ging daar volledig tegenin: hij vond alles wat Kamagurka aanraakte puur goud. (Denkt na) Ik had de indruk dat hij al wat pinten binnen had, en ook nog wel wat, euh, andere producten als aperitief had genuttigd.»

HUMO Maar er is dus veel wederzijds respect.

Brusselmans «Welja. Hiphop is totaal niet mijn muziek, want ik ben een rocker. Maar die gasten trekken op taalvlak alle registers open, zoals ik in mijn columns ook probeer te doen. Taal is de link die ons bindt.»

HUMO De teksten van De Jeugd doen bij momenten bijna Brusselmansiaans aan. Een stukje: ‘Vieze kutten, schimmelkutten, kleine kutten, strakke kutten, slappe kutten, gele kutten, bruine kutten, witte kutten, lekkere kutten, allemaal naar de dansvloer.’

Brusselmans «Hm, ik heb ooit gezegd: ‘Ik ben de grote kutzoeker, ik wil ze allemaal. Staan er heel veel haren op, of zijn ze kaal.’ Dat gaat wel wat die richting uit. Maar ja, Jules Deelder heeft ook een kutgedicht...

»Dat gezegd zijnde: als je iemand inspireert, wordt dat niet altijd uitgesproken. Zij zijn een stuk jonger dan ik en Willy Wartaal heeft mijn boeken gelezen. Het zou dus wel kunnen dat ze nu en dan eens beïnvloed zijn door mij – maar ongetwijfeld ook door honderden andere, Engelstalige artiesten. Niemand vindt het wiel opnieuw uit.»

HUMO Voor de camera breng je een rap te berde. Hoe klinkt dat, een rappende Herman Brusselmans?

Brusselmans (lacht) «Heel slecht. Blijkt dat je daar toch talent voor nodig hebt.»


Bekijk de trailer van 'De Jeugd Van Tegenwoordig: De Formule'

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234