null Beeld

De Jeugd Van Tegenwoordig kent geen grenzen

'Whatup Gentje? Jeugdje gaat in je gaan vanaafje, beter maakje zin!' Tot zover de tweet die Pepijn Lanen alias P. Fabergé van De Jeugd Van Tegenwoordig postte net voor hun recente concert in de Vooruit. Want De Jeugd houdt van België en België houdt van De Jeugd, van P. Fabergé, Willie 'WiWa' Wartaal, Vjèze Fur en Bas Bron.

Katia Vlerick

Van hun beats, hun taalspelletjes, hun kwajongensstreken en hun onweerstaanbare slimmigheid, en dat al vijf jaar. 'De lachende derde' is de titel van hun redelijk fantastische nieuwe plaat - jawel: hun derde.

Met De Jeugd Van Tegenwoordig is het altijd lachen. Kijk maar naar het promofilmpje dat ze voor 'De lachende derde' inblikten. Op hyperdramatische muziek draaft Vjèze Fur aan als de ultieme kruising tussen Jan Wolkers en Rob Scholte (hij is zelf ook kunstenaar), in zijn zolder bekladdert hij vervolgens een vrouwelijk naaktmodel met verf. Ondertussen speelt dandy P. Fabergé een kasteelheer met jachtgeweer, Willie Wartaal een televisiester die zich flink laat bepoederen, en zit Bas Bron met een gouden verrekijker in de opera. Savoir vivre op z'n Jeugdjes:

Iets minder chic gaat het toe in de clip bij single 'Sterrenstof', waarin de vier hun persoonlijke fallussymbool als een pioniersvlag meezeulen door een bos:

Lachen was het ook in de backstage van de Vooruit, begin november. Hoogst uitzonderlijk schoof ook Bas Bron, het groepslid dat alle beats maakt, mee aan.
Bas Bron «Ja, ik doe de laatste tijd meer interviews.»
Vjèze Fur «Hij heeft gewoon minder omhanden.»
Willie Wartaal «In een interview met hem las ik eens: 'Ja, ik maak muziek met De Jeugd, maar het zijn niet mijn vrienden of zo.' Weet je meteen wat je aan elkaar hebt (lacht).»

HUMO De snelle electronummers op 'De lachende derde' zijn één hand te tellen: 'Aldiedingen, 'Elektrotechnique' en 'Pappa is thuis', dat is het zowat. De rest van de plaat heeft opmerkelijk trage, vaak wat gewaagd zwalpende beats.
Bas Bron «Ja, maar we hebben niet op voorhand bedacht: nu gaan we een langzame plaat maken.»
Willie Wartaal «Weet je, de wereld gaat te snel. De mensen hebben tragere beats nodig. Af en toe moet je een stapje kunnen terugzetten en kijken waar je mee bezig bent. En daar kan deze plaat je bij helpen. Om je leven weer op de rails te krijgen (lacht).»

HUMO 'De lachende derde' is een uitdrukking die vooral in Nederland in zwang is.
P. Fabergé «Ja, de lachende derde is degene die een conflict tussen twee anderen veroorzaakt, zodat hij de wiet en de alcohol krijgt. Soms is stoken niet eens nodig: twee mensen kunnen het elkaar gewoon moeilijk maken, en dat kan jou goed uitkomen.
Die titel slaat ook op onszelf: ik denk dat veel mensen het zich met allerlei vooraf bedachte concepten erg ingewikkeld maken, en dat wij als Jeugd toch altijd als laatste lachen.»

HUMO In de muziek, bedoel je?
P. Fabergé «Nee, in het leven. Veel Nederlanders zitten zich nu ontzettend druk te maken over de politieke situatie in ons land, maar wij zitten gewoon in België champagne te drinken. Met jou.»

HUMO Vjèze Fur, vooral dat promofilmpje met jou is bijzonder geslaagd: in hoeverre beantwoord jij als kunstenaar aan dat cliché?
Vjèze Fur «In niet geringe mate. Zo ben ik nu eenmaal.»
Willie Wartaal «Vjèze Fur is een wandelend cliché.
Voor alle duidelijkheid: ik hou wel van clichés. Clichés zijn master. Vaak zijn ze gewoon de waarheid. 't Is best pretentieus om te haten op clichés.»
P. Fabergé «Maar dat is tegelijk ook logisch, want na een tijd is iets zozeer de norm geworden dat het voorspelbaar wordt. Dan gaat het je tegen de borst stoten.»

HUMO Behoren jullie in Nederland intussen tot het establishment? Voelen jullie een soort aanvaarding?
Willie Wartaal «Weet ik niet.»
P. Fabergé «In België zijn we echte sterren. Niet van Clouseau-niveau, maar wel dat mensen gaan dringen, zo van: 'Mag ik eerst op de foto?' Nederlanders zijn meer stugge boeren, ze laten minder zien dat ze ons goed vinden. Ze missen een soort passie. Soms spelen we er een show en denken we: niemand heeft er zin in - tot achteraf blijkt dat iedereen het geweldig vond.»

Het volledige interview leest u in Humo 3664 van 23-11-2010

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234