null Beeld

De jihad van Hafid Bouazza: 'De slag tussen de islam en het Westen gaat om de vrouw'

De Nederlands-Marokkaanse schrijver Hafid Bouazza trekt al geruime tijd ten strijde tegen de islam. Een heilige oorlog, met alle vasthoudendheid vandien.

Bart Vanegeren

undefined

'Als ik moslims zie betogen, kijk ik altijd hoeveel vrouwen erbij zijn. Hoe minder het er zijn, hoe minder het protest betekent'

Zopas gooide hij een gesofisticeerde clusterbom in de strijd: het pamflet ‘De akker en de mantel’, waarin hij de islamitische omgang met de vrouw in het vizier neemt. Bouazza vertrekt van een ruime kennis van de Koran en de Arabische literatuur – die hij overigens ook trouw blijft vertalen: een halfjaar geleden verscheen nog de bloemlezing ‘Vrede is deze nacht. Winterpoëzie’. Zijn pamflet raakt dan ook aan velerlei aspecten van de islam, vroeger en nu, in het oosten en in het westen. Steeds opnieuw constateert Bouazza dat de islam in essentie niet deugt: hij ziet angst voor de vrouw onvermijdelijk leiden tot discriminatie, gruwel en geweld.

Hafid Bouazza «Onlangs vond in Saudi-Arabië een conferentie over vrouwenrechten plaats – alleen voor mannen, vrouwen mochten niet binnen (lacht). Dat zegt alles, ’t is simpelweg een patriarchaat: mannen hebben de onderdrukking van de vrouw nodig om hun mannelijke identiteit vorm te geven. Dat leidt tot onrecht, onophoudelijk. Toen de taliban in Afghanistan aan de macht kwamen, verordonneerden ze allereerst dat vrouwen voortaan een nikab moesten dragen. Tegenwoordig schieten ze meisjes van 10 neer, gewoon omdat die naar school willen gaan. Toen de Moslimbroeders in Egypte aan de macht kwamen, verlaagden ze meteen de huwelijksleeftijd van vrouwen van 18 naar 12 jaar. Je zou denken dat een land dat economisch op zijn gat ligt, alle handen kan gebruiken om uit het slop te raken. Maar nee, de prioriteit was blijkbaar dat voortaan meisjes van 12 legaal geneukt konden worden. Waarna het helemáál erg werd en de enige vrouw in het parlement ging pleiten voor genitale verminking. Gruwelijk: we staren ons hier blind op Caïro en intussen beseffen we niet dat van 90 procent van de Egyptische vrouwen de clitoris weggesneden is. Een gevolg van de islamitische pornovisie op de wereld, die de vrouwelijke seksualiteit gelijkschakelt met nymfomanie.

»De ellende blijft allang niet meer beperkt tot de Arabische landen. Meer nog dan om fossiele brandstoffen, het verspreiden van een religieuze ideologie en een apocalyptisch verlangen naar werelddominantie, gaat de slag tussen de islam en het Westen om de vrouw. Ik hoop dat ik ongelijk krijg, maar ik vrees dat we binnen de vijf jaar een eremoord krijgen op een meisje dat vanuit Syrië naar Nederland is gevlucht. Hetzelfde gebeurde immers twee jaar na de inval van Amerika in Irak: enkele naar Nederland gevluchte meisjes werden door hun broers of vader vermoord omdat ze te verwesterd geraakt waren.»

HUMO Bewijzen al die vreselijkheden dat de islam in essentie niet deugt, of dat het geloof door extremisten gekaapt is?

Bouazza «De islam is niet gekaapt, de islam wordt niet verkeerd begrepen of uitgelegd. Al die vergoelijkende exegese brengt geen zoden aan de dijk: ’t is voetballen met een lekke bal, zonder dat iemand zegt dat er iets mis is met die bal – hoogstens wil men de spelers vervangen of de tactiek veranderen. Zo blijft men blind voor wat altijd weer de kern van het probleem is: de islam zelf. Na 600 jaar culturele en sociale, economische en industriële lethargie moeten we maar eens conclusies durven te trekken.»

HUMO Jij ziet enkel heil in een revolutionaire verandering: ‘Alleen afbraak kan tot vernieuwing leiden.’

Bouazza «Als ik moslims zie betogen, kijk ik altijd hoeveel vrouwen erbij zijn. Hoe minder het er zijn, hoe minder het protest betekent. Ook op het Tahrirplein wist ik zo meteen dat het niks zou worden met die zogenaamde Arabische Lente. Later kwam ik er ook nog eens achter dat de weinige vrouwen daar werden aangerand en seksueel misbruikt; blijkbaar was de opstand tegen de dictator toch niet de grootste prioriteit.

»Ik heb altijd geloofd dat de revolutie in de islam van de vrouwen zou komen, wellicht via de moslima’s in het Westen, maar die hoop heb ik inmiddels totaal opgegeven. Ze zijn in essentie laf, doodsbang voor het nieuwe – terwijl dat nieuwe hen niet eens bedreigt. De moslima’s zijn nog traditioneler dan hun mannen en al net zo hypocriet. Stel je voor dat zwarten of Chinezen op dezelfde manier behandeld zouden worden. De hele wereld zou op zijn kop staan – en terecht. Waarom is er dan zo’n intellectuele laksheid als het om de vrouw gaat? Het maakt me echt boos dat het liberale Westen die apartheid – niet op kleur, maar op geslacht – mogelijk maakt. De grondwet in Nederland en België zegt dat iedereen gelijk behandeld wordt, ongeacht geslacht. Maar als we hier dan een geloof als de islam over de vloer krijgen, geven we dat gelijkheidsbeginsel meteen op. Alsof ook wij niet echt vinden dat een vrouw een individu is, met dezelfde rechten als een man. Mijn woede daarover lag aan de basis van dit pamflet, het moest allemaal maar eens gezegd worden.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234