null Beeld

De jonge benen in 'Iedereen Beroemd':'Wij maken het wielrennen minder saai'

Als zondag met Luik-Bastenaken-Luik het wielervoorjaar afgesloten wordt, zijn de Jonge Benen, de vier renners die een huis delen, niet alleen meer bekend dankzij de gelijknamige rubriek uit ‘Iedereen beroemd’: ‘Geen tien Belgische renners kunnen de discipline voor onze aanpak opbrengen.’

'Van aanvallen word je een betere renner'

In ‘Jonge Benen’ filmden de jonge profrenners Tim Wellens, Louis Vervaeke, Jasper Stuyven en Sean De Bie vorig jaar drie afleveringen lang met veel zwier hun leven in en naast het peloton. De reeks eindigde ietwat op een afknapper, met teleurstellende prestaties van drie van de vier op het BK Wielrennen in Tervuren. Maar toen ze hun gezamenlijke rijwoning in Alora in Andalusië dit jaar inruilden voor een statig huis in Torremolinos, begon het opnieuw te kriebelen. Came-raatjes en iPods gingen weer mee in de bagage. Op de beelden vanuit Andalusië blinken hun ogen weer even fel als hun afgetrainde kuiten. En dus begon ‘Jonge Benen’ medio februari aan een tweede leven, nu als wekelijkse rubriek in het Eén-magazine ‘Iedereen Beroemd’.

HUMO Nog meer dan vorig jaar filmen jullie dit seizoen zelf jullie belevenissen. Wie gaat daar intussen het meest complexloos mee om?

Sean De Bie «Tim. Hij durft ook in de bus, als alle ploegmaats toekijken, zijn camera aan te zetten en te filmen.»

Louis Vervaeke «Dat verbaasde mij in het begin, want hij is zeker niet de meest sociale renner van het peloton. Hij zegt altijd dat hij het mooie souvenirs voor later vindt.»

null Beeld

De Bie «Ik houd mijn wereld het liefst zo klein mogelijk. Mijn living of de hotelkamer, daar voel ik me comfortabel. Je zult mij nooit pratend tegen een kleine camera door het ploeghotel zien stappen. Tim trekt zich daar niets van aan.»

Jasper Stuyven «Ik heb op een blauwe maandag een les fotografie gevolgd. De impact van beelden boeit mij. Ik blijf ook geregeld hangen bij reclamefilmpjes. Soms haal ik daar inspiratie uit. Plus: sinds dit seizoen loven De chinezen (het productiehuis dat ‘Jonge Benen’ maakt, red.) iedere week een prijs uit voor wie de beste beelden heeft gemaakt. Het is als gimmick bedoeld, maar meer heb ik toch niet nodig om erin te vliegen.»

HUMO Tim en Louis gingen jullie vorig jaar al voor, maar jij en Sean hebben dit jaar ook tijdens de wedstrijd gefilmd.

Stuyven «Dat was in de Ronde van de Algarve, half februari. Niemand kijkt daar naar ‘Iedereen beroemd’, maar Sean voelde zich toch niet op zijn gemak.»

De Bie «Ik vreesde voor een diskwalificatie. Toen ik pas begon te koersen, zei ik tegen onze pa (ex-prof Eddy De Bie, broer van Danny en Rudy, red.): ‘Zal ik mijn gsm meenemen voor het geval ik gelost word en de weg niet meer terugvind?’ Die kon daar niet mee lachen: ‘Weet gij dan niet dat dat verboden is?’ Die waarschuwing is blijven hangen.»

Stuyven «Och, laat ze maar komen. Het is tegenwoordig bon ton om te zeggen dat het wielrennen saai is. Als wij daar dan iets aan willen veranderen door een stuntje uit te halen, is het meteen van: ‘Wij hebben wel een contract met die en die, hè.’ Heel vermoeiend.»

undefined

'Het is wachten tot de dopingschijnwerpers op het voetbal gericht worden, maar die sport is te groot en te machtig'

HUMO ‘Jonge Benen’ is in minder dan een jaar bijna een merknaam geworden. Zijn jullie daar trots op?

De Bie «Als de ploegbus aan de start parkeert, staan er altijd jongeren te wachten voor een handtekening en dat is plezant. Ik herken dat gevoel. Toen ik nog op de wielerschool van Herentals zat, passeerde de Scheldeprijs altijd vlakbij. Ik keek dan vol bewondering naar Tom Boonen.

»Cancellara kent ‘Jonge Benen’, hij heeft het me in de E3 Harelbeke gezegd. In de eerste rit van de Driedaagse De Panne-Koksijde riep een groepje mensen mijn naam. Het is leuk om er supporters bij te hebben. In vergelijking met vroeger moet ik nu altijd vijf minuten vroeger de ploegbus uit. (Grijnst) En ik ben al zo traag in het omkleden.»

HUMO Sinds eind vorig jaar wonen jullie met zijn vieren een groot deel van jullie tijd in Torremolinos. Was dat een logische stap na het rijtjeshuis in Alora?

De Bie «Neen. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voor we op één lijn zaten.»

Vervaeke «Ik ben een klimmer en wou dichter bij de cols zitten. Als ik in Alora vertrok om te trainen, moest ik eerst nog 40 kilometer vlak rijden. Tim was de vurigste pleitbezorger van Alora.»

Tim Wellens «Ik ben net terug van een trainingsweek en ik betrapte mezelf erop dat ik er wel héél vaak voorbij ben gefietst. De zon scheen en mensen zaten alweer buiten te keuvelen. Ik werd er op slag nostalgisch van.»

Vervaeke «Mensen zijn er veel socialer dan in Torremolinos, waar toeristen het beeld en de sfeer bepalen.»

Wellens «Torremolinos is wel veel praktischer. Nu wonen we op nog geen tien kilometer van de luchthaven.»

Stuyven «Iedereen heeft water bij de wijn gedaan. Ik kook graag en wou eindelijk eens een fatsoenlijke keuken. Het was ook hoog tijd dat we onze eigen slaapkamer kregen. We zijn geen neoprofs meer. Met twee op één kamer, die periode ligt achter ons.»

Vervaeke «Als we alle vier tegelijk in Alora waren, moest iemand op de gang slapen. En het was bijna een krot.»

'Ik kan me niet inbeelden dat wij over tien jaar niet meer bij elkaar over de vloer zullen komen'

Stuyven «Alleen: Sean wou niet boven zijn vooropgestelde budget gaan.»

De Bie «Ik vind 1.600 euro per maand, 400 per kop, op het randje. Tim en Louis zijn iets materialistischer ingesteld. Ik bekijk het van de praktische kant: zijn we snel in de bergen en uit het drukke verkeer? In 2014, het eerste jaar dat we samenwoonden, verbleven we in Lucca, in Italië. Ik zie ons daar ooit opnieuw belanden.»

HUMO Welk voordeel halen jullie uit die langere trainingsperiodes daar?

Wellens «Uit onze Google-agenda blijkt dat Jasper er dit jaar al de meeste dagen heeft doorgebracht.»

Stuyven «In de winter vind ik het superhandig. De meeste mensen denken nog steeds dat een renner in die maanden tijd zat heeft. Het regent dan ook uitnodigingen. Als ik in Spanje zit, kan ik de meeste meteen klasseren zonder het gevoel te hebben: ‘Oei, gaan ze mij nu geen dikke nek vinden?’ Ik wil ook in de winter 100 procent met mijn vak bezig zijn.»

Wellens «De afgelopen week heb ik alleen maar getraind, gegeten en geslapen. Elke avond kroop ik om 21.30 uur in mijn bed.»

De Bie «Tim is iemand die zo’n regime lang kan volhouden, misschien zelfs een heel jaar. Dat ligt in zijn karakter. Hij is mentaal erg sterk.»

Stuyven «Ik heb er ook geen probleem mee om lange tijd alleen te zijn. Ik heb er destijds voor gekozen om alleen naar de States te trekken in plaats van veilig en comfortabel in België te blijven. Ik daag mezelf graag uit. Er zijn geen tien Belgische renners die hier de juiste discipline voor kunnen opbrengen. Het zou niet lukken met renners die in december zeggen: ‘Jongens, het is vandaag een rustdag, zullen we eens op verkenning gaan in het centrum van Malaga?’ Een rustdag is een rustdag.»

HUMO Tim, Jasper en Sean kennen elkaar al sinds 2009, toen Jasper in Moskou wereldkampioen werd bij de juniores. Louis, jij kwam er later bij. Klopt het dat Tim met enige argwaan je komst tegemoet zag?

Stuyven «Sean en ik hebben echt op Tim moeten inpraten.»

Vervaeke «Ik snap het wel: je hebt elkaar nog nooit gesproken en ineens ga je een huis delen. Met Sean en Jasper had ik bij de beloften nog gereden, maar Tim was eerder prof geworden. We merkten al snel dat we een gezamenlijke passie hadden: auto’s.»

Wellens «Dit is meestal het moment dat Sean zich voor even terugtrekt uit de gesprekken.»

De Bie «Hoe meer ze over auto’s praten, hoe minder het mij doet. Om mij te imponeren goochelen ze ook altijd met van die technische termen.»

Wellens «Als het over auto’s gaat, zit ik bij de verkeerde ploeg. Alle autofreaks rijden namelijk voor Quick•Step.»

De Bie «Dan zit ik bij Tim in de auto en opeens begint dat machien te grommen: ‘Vrooaar!’ Een vuil geluid, maar de mannen vinden het geweldig. Vervolgens duwt meneer op een knopje en is het geluid weg. Heeft hij dus een interne geluidsdemper. En Louis zit veel te laag tegen de grond. Als ik met hem ben meegereden, stap ik altijd uit met rugpijn.»

Wellens «Een recent weetje: Sean blijkt wel fan te zijn van een bepaald soort wagen.»

Vervaeke (blaast) «Pff, wat zou dat kunnen zijn? De volgwagen, misschien?»

Wellens «Hij is fan van Tesla, de producent van elektrische auto’s.»

De Bie «De technologie daarachter is cool. Die intrigeert me.»


In het wiel van Sagan

HUMO Jasper opende eind februari het rijtje Jonge Benen-zeges met zijn solo in Kuurne-Brussel-Kuurne.

Wellens «We hebben met eigen ogen gezien hoe dat openingsweekend vanaf begin december Jaspers gedachten bepaalde. Cancellara zou daar niet starten, dus de Omloop en Kuurne waren kansen die hij móést grijpen.»

Stuyven «Het is niet altijd makkelijk om als jonge gast het vertrouwen van de volledige ploeg te krijgen. In dat opzicht was die rit in de Ronde van de Algarve, waarin ik in de sprint derde eindigde achter Kittel en Greipel, belangrijk. Dat was de bevestiging van weken werk.»

'Luik is het summum. Als je daar wint, word je een beetje onsterfelijk'

De Bie «Eén van de mooiste momenten was op de Oude Kwaremont, toen Sagan aanviel en Jasper naar zijn wiel reed en weigerde over te nemen. Je moet het maar durven: níét meerijden met Sagan. Dat is een teken van lef én topvorm.»

Stuyven «Voor mijn solo was dat eigenlijk het enige moment dat ik voelde dat ik een inspanning leverde.Ik geloofde dat het bij mij zou gaan zoals bij Van Avermaet. Die kan in korte tijd een gat van 20 seconden slaan, maar plafonneert dan vaak.»

HUMO Klopt het dat je net voor Kuurne je sponsorauto moest inleveren omdat de prestaties achterwege waren gebleven?

Stuyven (lacht) «Ja, maar toen ik had gewonnen, was dat probleem ’s avonds al van de baan. Zo gaat het nu eenmaal. Sponsors die na mijn moeilijke seizoen vorig jaar hadden afgehaakt, stonden één uur na mijn zege al terug op mijn voicemail.»

Wellens «Misschien nog meer dan op auto’s is Jasper gek op horloges.»

Stuyven «Als ik mensen ontmoet, kijk ik meteen of ze een horloge dragen of niet. Ik ben er echt verzot op, al van kindsbeen af. Toen ik prof werd, heb ik mezelf beloofd: ‘Als ik een klassieker win of het podium haal in de Ronde of Parijs-Roubaix, dan koop ik mijn droomhorloge.’ (Laat het horloge zien dat om zijn pols zit) Dit is mijn favoriete Breitling.»

HUMO Hoeveel is zo’n horloge waard?

Stuyven «Een paar duizend euro. Maakt niet uit, ik vind het machtige instrumenten.»


Koersinzicht in de genen

HUMO Een week later was het weer prijs. Opnieuw in West-Vlaanderen, waar Sean de beste was in het algemene klassement van de Driedaagse van West-Vlaanderen. Het ging om seconden. Een spel dat Sean op meesterlijke wijze naar zijn hand zette. Wat zegt dat over hem?

Wellens «We noemen Sean The Brains. Hoe vaak hebben we voor een koers niet naar hem ge-sms’t voor een aangewezen tactiek? Het is vreemd dat hij zijn inzichten niet altijd even accuraat toepast in zijn eigen wedstrijden. Alsof hij het best tot zijn recht komt als hij iemand anders kan sturen. Ik ken ook weinig renners die zo relaxed kunnen zijn als hij.»

Vervaeke «Sean kan diep in de finale de juiste beslissing nemen. Niet verwonderlijk als je De Bie heet. Koersinzicht wordt daar doorgegeven via de genen.»

De Bie «Het was de eerste keer sinds ik prof ben dat ik een klassement won. En toch ben ik nog altijd kwaad dat ik die slotrit niet gewonnen heb. Ik steek zo graag mijn armen in de lucht (lacht). Nu heb ik een meerdaagse koers gewonnen, maar blijf ik toch achter met een onbestemd gevoel. Het fijne aan zo’n kleinere wedstrijd is dat onze ploeg, Lotto-Soudal, de koers moet maken. Dat vind ik uitdagend.»

Stuyven «Zijn legendarische nuchterheid kan zijn ambities weleens in de weg zitten.»

Wellens «We hebben Sean eerder dit jaar eens flink onder zijn voeten gegeven. Ik had ergens gelezen dat hij niet trainde om de finale van de Ronde van Vlaanderen te rijden. Hij moet ambitieuzer zijn.»

De Bie «Ik probeer realistische doelen te stellen. Stel dat ik zou mikken op de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix, dan moet ik echt top zijn. En zelfs als ik top ben, kan ik maar mee tot 230 kilometer, wanneer ze de laatste keer de Oude Kwaremont oprijden. Dan word ik misschien vijftiende of twintigste in het klassement. Dan ga ik liever voor meer haalbare doelen. Dus wel Dwars door Vlaanderen, maar nog geen E3 of andere World Tour-koersen. Ik overweeg in de toekomst ook wat meer op te schuiven richting Waalse klassiekers. Benieuwd hoever ik daarin kan raken.»

HUMO Maart was tot nog toe jullie topmaand. Met als klap op de vuurpijl de zege van Tim in de slotrit van Parijs-Nice, toen hij Contador en Porte versloeg. Lag er een uitgekiend tactisch plan op tafel?

Wellens «Tony Gallopin zou proberen op te schuiven in de top tien van het klassement en ik mocht vol voor de ritzege gaan. Ik had ook wel wat geluk. Onder meer dat Thomas De Gendt mee in de grote kopgroep zat. Hij hield de boel draaiende, waardoor ik mezelf af en toe kon sparen. Toen Contador op de voorlaatste col vanuit het peloton begon aan te vallen, vreesde ik dat het allemaal voor niets was geweest. Aan de voet van de laatste klim, de col d’Èze, hadden we nog een voorsprong van een halve minuut. Ik hoorde Herman (Frison, zijn ploegleider bij Lotto, red.) de hele tijd roepen: ‘Komaan, Tony, goed bezig! Niet lossen!’ (lacht)»

De Bie «Dat is ambetant, hè.»

Wellens «Ik had geen zin om dat te horen. Ik heb mijn oortje uitgedaan en ben er vol voor gegaan.»

HUMO Zelden een ploegleider zo opgelucht gezien als Herman Frison na jouw overwinning, Tim.

Wellens «Ik heb Herman hoog zitten, maar ik volg ook graag mijn gevoel. Herman is de man die mij in 2014 perfect naar de eindzege in de Eneco Tour heeft geleid. Onder andere door te verhinderen dat ik te vroeg zou demarreren. Maar mijn andere zeges heb ik grotendeels te danken aan mijn aanvallende manier van koersen. Herman is de man van de landkaarten en de wedstrijdinformatie. Heel gedreven, maar dat ben ik ook. In Nice had ik geen zin om te horen wat er allemaal in de auto gezegd werd. Ik wou mijn eigen beslissingen nemen.»

HUMO Na afloop was je niet euforisch?

Wellens «Ik word niet snel emotioneel. Dat is een familietrek. Het verhaal gaat dat mijn papa altijd iets anders te doen had als de supporters het jaarlijkse feest voor de broers Wellens organiseerden (behalve Leo, de vader van Tim, waren ook zijn ooms Paul en Johan wielerprofs, red.). De familie Wellens is nogal timide.»

HUMO Jasper, je kopman Cancellara had zich iets helemaal anders voorgesteld van zijn laatste Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Deed het diep vanbinnen pijn om, zoals in de E3 Harelbeke, op hem te moeten wachten?

null Beeld

Stuyven «Neen, al vind ik het wel frustrerend dat ik in de Ronde niet heb kunnen laten zien waartoe ik in staat ben. Als ik gespaard blijf van al die pech, had ik ervoor kunnen zorgen dat hij en Sagan wel samen naar de finish in Oudenaarde hadden gereden. Nu stond Stijn (Devolder, red.) er alleen voor.»

HUMO Had Cancellara in de Ronde niet mee moeten zijn toen Kwiatkowski, Vanmarcke en Sagan er na de Taaienberg vandoor waren?

Stuyven «Zijn vele successen de afgelopen jaren hebben misschien doen vergeten dat aan de basis van die overwinningen ook altijd perfect ploegwerk lag. Alles viel altijd precies in de plooi. Dit jaar dus niet. Met alle gevolgen van dien.»

HUMO Volgend jaar is het aan jou.

Stuyven «Ik zet elk jaar nieuwe stappen, maar in 2017 wil ik het bewijs leveren dat ik echt op dat podium kan staan.»

HUMO Nu is niet Cancellara de figuur van het voorjaar, maar Peter Sagan.

Stuyven «Ik heb nog nooit een woord met Sagan gewisseld.»

De Bie «Ik zou niet weten hoe te beginnen. Zou hij bijvoorbeeld nog weten dat we in 2008 tegen elkaar hebben gereden op het WK veldrijden voor junioren? Ik vind wel dat er veel te veel rond hem te doen is.»

Wellens «Die clip waarin hij samen met zijn vriendin scènes uit ‘Grease’ naspeelt: not my cup of tea.»

'Sagan zal best een dankbare figuur zijn voor de wielersport, maar hij is even vaak flauw als grappig'

Stuyven «Hij zal best een dankbare figuur zijn voor de wielersport, maar altijd de clown uithangen? Ik vind hem even vaak flauw als grappig.»

Vervaeke «Ik niet. Hij heeft lak aan het conservatisme dat, neem het van mij aan, nog welig tiert in de wielersport. Al die kopmannen die maar bezig zijn met hun voorbeeldfunctie, maar die in werkelijkheid zo saai zijn: dat doorbreekt hij toch op een heerlijke manier?»


Wachten op Louis

HUMO Tim, de komende dagen mag je je uitleven in de Ardennen. Aan de Waalse Pijl verandert niet zoveel, maar de organisatie van Luik-Bastenaken-Luik heeft in volle finale nog een helling toegevoegd, de Rue de Naniot.

Wellens (blaast) «Die straat is amper 600 meter lang en stelt eigenlijk niet zoveel voor. Maar het is wel op kasseien te doen en dat begrijp ik niet. Ik verafschuw kasseien. Die dingen horen thuis in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, niet in Luik-Bastenaken-Luik. En zeker niet op vier kilometer van de finish.»

HUMO Was het aloude parcours, na de laatste helling van Les Forges een lange en spectaculaire afdaling naar het stadscentrum, niet meer iets voor jou?

Wellens «De koers was toen opener. Er konden meer renners winnen. Nu, Luik blijft in mijn ogen het summum. Als je daar wint, word je een beetje onsterfelijk.»

HUMO Vrijwel alle favorieten voor Luik hebben de zware Ronde van het Baskenland gereden. Louis miste daar op een haar de top tien in het klassement, maar op jouw prestaties viel geen peil te trekken.

Wellens «Vóór het Baskenland had ik een week keihard getraind in Malaga, misschien had het daarmee te maken. In het begin maakte ik me ook ongerust. Mijn benen draaiden niet en ik had buikpijn, maar dat was na drie dagen over. Vorig jaar ben ik wel heel diep gegaan in het Baskenland, waardoor ik onvoldoende fris was voor de Ardennen.»

Vervaeke «Toen ik hem in de eerste dagen van de Ronde van het Baskenland amper zag in het peloton, maakte ik me ook zorgen. Maar hij moet goed zijn in de Ardennen, dat is het grote plan, en dan moet je je krachten doseren. Kijk naar Alberto Contador: die gaat altijd voluit in het Baskenland, maar heeft nog nooit de Waalse Pijl of Luik gewonnen.

»Ik ben verbaasd dat er zoveel twijfel is over Tim. Alsof iedereen vergeten is dat Vincenzo Nibali vorig jaar niet in zijn wiel raakte toen hij op de Côte de Cherave, de voorlaatste helling in de Waalse Pijl, demarreerde.»

HUMO Jasper, Sean en Tim hebben hun succes al mogen vieren, het is nu wachten op een zege van jou, Louis.

Vervaeke «Ik heb in de Ronde van Catalonië onder mijn voeten gekregen omdat ik te impulsief reed. De ploegleiding vond dat ik te fel een overwinning najoeg en daardoor dom koerste. Ik was het daar niet mee eens. Ik koers om te winnen, al mijn hele leven.»

Wellens «Louis toont zich graag en dat juich ik toe. Van aanvallen word je een betere renner.»

Vervaeke «Als je goede benen hebt, mag je je niet laten verlammen door de angst voor een counter van een concurrent. Koersen win je op instinct, dat is ons wapen. Ik moet alleen vermijden dat die eerste profzege een te grote obsessie wordt.»

HUMO Je naam begint wel meer en meer te circuleren. Vorige week woensdag was Jan Bakelants vol lof over jou in ‘Extra Time koers’.

Vervaeke «Ja, dat deed deugd, want de Ronde van het Baskenland valt hier altijd tussen de plooien, terwijl daar toch de beste klimmers van de wereld meerijden. In de Ronde van Romandië, later deze maand, mag ik echt voor de ritzege gaan. De combinatie, een rit winnen én een goed klassement rijden, dat is nog te moeilijk.»

HUMO Tim, 2015 was voor jou een jaar met twee gezichten. Het succes kwam pas laat in het seizoen; tijdens de Tour spatte je droom uit elkaar om ooit iets te betekenen in grote rondes. Heb je dat aanvaard?

Wellens «Stilaan wel. Laatst vond ik een inspanningstest uit 2012 terug. Ik was toen zes maanden prof en woog 64 kg. Nu weeg ik 7 kilo meer, hoofdzakelijk spieren. Zo’n ontwikkeling gaat ten koste van mijn klimprestaties. In lange beklimmingen kan ik niet de hoge snelheden ontwikkelen waartoe toppers als Froome en Nibali wel in staat zijn. In de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, koersen die voor mij momenteel belangrijker zijn dan Parijs-Nice of de Dauphiné, moet ik nu wel vlot tot het einde kunnen meespelen voor de zege.»

HUMO Er werd je na de Tour grootspraak verweten, maar eigenlijk had je vóór de start niet meer gezegd dan dat je op een ritzege mikte.

Wellens «Precies. En wat is daar mis mee? Tijdens de Tour heb ik geen last gehad van de kritiek, daarvoor leef je toch te veel in een cocon. En André Greipel won de ene rit na de andere, dat was goed voor de sfeer.

»Het was pas na de Tour, toen ik zag hoe mijn ouders ermee worstelden, dat het ten volle tot me doordrong. Toen was ik toch een paar dagen van mijn melk. Ook al omdat iedereen die ik tegenkwam, meteen over die slechte prestaties sprak.»

HUMO Je rijdt dit jaar geen Tour, maar wel de Ronde van Italië.

Wellens «Ik wil de drukte van de Tour even van me afschudden. Nee, niet voor altijd, daarvoor is de commerciële waarde te groot.»


Pijn en afzien

HUMO Opmerkelijk dit voorjaar: atletiek en tennis liggen onder vuur van de dopingautoriteiten, wielrennen veel minder.

De Bie «De focus verplaatst zich. Niks te vroeg, eigenlijk. Het is wachten tot de schijnwerpers op het voetbal gericht worden, maar die sport is te groot en te machtig.»

HUMO Hebben jullie de biecht van Sharapova gezien nadat ze positief had getest op meldonium, een middel tegen hartproblemen dat sinds begin dit jaar op de verboden lijst staat?

Stuyven «Ja, ze klonk niet echt overtuigend. Maar dat een atleet altijd en overal moet weten wat er in zijn lichaam zit, vind ik bullshit. Dokters komen nogal makkelijk overal mee weg. Zeker in het begin van mijn carrière keken artsen vreemd op als ik wou weten wat er exact in welk middeltje zat. Ik ben daar nog steeds zeer strikt in. Want als er op een goede dag stront aan de knikker is, dan trekt iedereen zijn handen van je af. Dat straalde ook Sharapova uit, vond ik.»

De Bie «Eindelijk wordt nu duidelijk dat veel andere federaties altijd hun ogen gesloten hebben en vooral de bescherming van hun sterren belangrijk vonden. De UCI voerde lange tijd een omgekeerde politiek.»

Wellens «Ik vind het frustrerend dat er renners in het peloton zijn die, zodra ze hun schorsing hebben uitgezeten, opnieuw sneller rijden dan voorheen. Hoe Valverde en Contador zich door het peloton bewegen, daar blijf ik het moeilijk mee hebben. Waarom haalde Thomas Dekker na zijn schorsing nooit meer zijn vroegere niveau en anderen wel? Ook het feit dat Valverde tijdens zijn schorsing werd doorbetaald door zijn ploeg, vind ik een verkeerd signaal. Als je opzettelijk doping hebt gebruikt, verdien je geen tweede kans. En dat geldt ook voor de entourage, maar die ontspringt altijd de dans. Het is de renner die de volle laag krijgt.»

HUMO Van een heel andere orde waren de talrijke ongevallen met motoren. Is er al iets veranderd sinds de dood van Antoine Demoitié?

De Bie «Dat zou wel heel snel zijn.»

Stuyven «Er zijn gewoon te veel motoren. Sommige bestuurders moeten er ook nog mee leren rijden, maar dat belet hen blijkbaar niet om in de koers de avonturier te komen spelen. Vaak scheren ze langs ons heen en loopt het maar nipt goed af.»

De Bie «Risico’s nemen is inherent aan koersen. Als ik stop om te plassen en mijn plaats in het peloton opnieuw wil innemen tussen de auto’s, doe ik iets risicovols. Toch vind ik auto’s minder gevaarlijk dan motoren. Hun wendbaarheid maakt motoren extra gevaarlijk.»


Geen gefoefel

HUMO Is er iets wat jullie uit elkaar zou kunnen spelen?

Vervaeke (grijnst) «Als eentje van ons met de vriendin van de andere zou beginnen foefelen, dan...»

De Bie «Er bestaat een strikte man code, en daar houdt iedereen zich aan.»

Wellens «Ik ben zeker dat een standvastige relatie een goede invloed heeft op mijn prestaties. Mijn leven straalt rust uit en dat vind ik belangrijk. Sophie weet hoe het werkt en wat er allemaal bij komt kijken. Ze zal ook nooit zeuren als ik twee weken naar Malaga moet. Omdat ze zelf heeft gekoerst, weet ze dat te plaatsen. Sinds Zaventem vindt ze het wel erg dat ik zo vaak het vliegtuig moet nemen, maar mij doet dat niet zoveel.»

HUMO En de kans dat koersfeiten blijven nazinderen, is ook verwaarloosbaar?

Vervaeke «Als we ergens mee zitten, praten we daar meteen in alle openheid over. Toen Tim in de aanval ging in de Ronde van het Baskenland, riep ploegleider Mario in mijn oortje: ‘Probeer jij het ook maar eens!’ Ik viel aan, maar iedereen zat direct in mijn wiel. Daardoor begon ik me toch schuldig te voelen, zeker toen het kopgroepje met Tim op twee kilometer van de finish werd gegrepen. ’s Avonds heb ik dat meteen ter sprake gebracht. Zand erover.»

Stuyven «Ik geloof erg in onze band. Vanaf het begin eigenlijk al. Na mijn wereldtitel in 2009 heb ik geregeld de bedenking gemaakt: ‘Ik hoop dat deze vriendschap lang mag blijven duren.’»

Vervaeke «Ik geloof ook in vriendschap. We horen elkaar bijna dagelijks. Ik kan me op dit moment niet inbeelden dat wij over tien jaar niet meer bij elkaar over de vloer zullen komen. We weten zóveel over elkaar. Ik zou er hartzeer van krijgen mocht het toch anders lopen.»

Stuyven «Ik zou het heel jammer vinden mocht er in 2017 geen plek meer zijn die we met ons vieren delen.»

HUMO En wat als jullie tot het einde van jullie carrière met ‘Jonge Benen’ geassocieerd worden?

Wellens «Volgende maand word ik 25 en kom ik in geen enkele wedstrijd meer in aanmerking voor het jongerenklassement. Maar door ‘Jonge Benen’ blijf ik voor altijd jong (lacht).»

Stuyven «Wij zijn de Jonge Benen en de Jonge Benen zijn wij.»

HUMO Bedankt. Mogen al jullie dromen werkelijkheid worden.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234