null Beeld

'De Kavijaks': Jan, Sofie en Jenne Decleir

Deze week vindt u in primeur en alleen bij Humo de driedelige DVD-box 'De Kavijaks'. Vijf uur Vlaams topdrama, gebundeld in één box, dat mag u van 'De Kavijaks' verwachten.

Redactie

U hebt het misschien ook tot uw grote ontzetting moeten vaststellen: de driedelige Kavijaks-dvd-box die u deze week voor 19,95 bij Humo kon kopen is wegens klinkend succes op veel plaatsen niet meer te verkrijgen. Geen paniek echter: uw dagbladverkoper zal graag uw bestelling noteren, en u zo snel mogelijk alsnog de dvd-box leveren voor exact dezelfde prijs. Bestellen kan tot maandag 26 februari.

undefined

Drie Decleirs in het vergaderzaaltje annex keukentje van Zuidpool in Antwerpen, het theater waar Sofie (36) op dit ogenblik 'Dus' aan het repeteren is, een stuk aangaande het Heizeldrama, gebaseerd op getuigenissen van mensen die het nog kunnen navertellen. Bij theatergezelschap Het Ongerijmde speelt Jenne (29) samen met Kadèr Gürbüz en Danny Timmermans in 'Julius', naar 'Julius Caesar' van Shakespeare, en voorts zingt hij in 'Ramses!', een hommage aan Ramses Shaffy. Jan (61) is pas terug uit Zuid-Afrika, waar hij een rol in de Nederlandse dramaserie 'Stellenbosch' heeft gespeeld: 'Eén week werk en drie weken vakantie,' vat hij zijn verblijf aldaar samen. Voor de rest wacht hij enkele premières af, onder andere die van 'Wolfsbergen', een Nederlandse speelfilm van Nanouk Leopold, waarvoor hij één dezer dagen naar het Festival van Berlijn moet.

Met z'n drieën zijn ze te zien in 'De Kavijaks', de televisieserie van Stijn Coninx naar het boek van Jozef Vantorre. Jan speelt er de Generaal in, de vader van Piften, Jenne, en Cecile, Sofie. De casting director zal het wel een uitstekend idee hebben gevonden om een familie door echte bloedverwanten te laten spelen, maar hoe is het eigenlijk voor vader, dochter en zoon om spelenderwijs op elkaars huid te zitten?

JAN DECLEIR « Toen ik er eenmaal mee bezig was, viel het al met al mee, maar ik heb het voorstel toch even moeten laten bezinken.»

JENNE DECLEIR « Het wachten op die draaiperiode - het uitkijken náár - bleek voor mij uiteindelijk lastiger dan het draaien zelf.»

SOFIE DECLEIR « Ik ben meestal zenuwachtig aan het begin van een tournage, maar dit keer was ik wel héél nerveus. Dat we in het echt naaste familie zijn was een bijkomend ongemak, maar na dag één was dat gek genoeg helemaal verdwenen.»

JAN « Nu, men gaat ervan uit dat een acteur voortdurend gêne moet overwinnen, en dat zoiets nogal wezenlijk is in zijn vak: altijd weer met de billen bloot, hè?»


HUMO In jouw geval, Jan, heel letterlijk dit keer.

JAN « En dan nog wel tijdens het plegen van incest. Ik vond het leuk om daarover na te denken, en precies daardoor kwam er iets van gêne opzetten: 'Kan dit eigenlijk wel? Ik ben met mijn eigen kinderen aan het spelen, en dan speel ik ook nog eens een onvergeeflijke rotzak: een geweldenaar en een seriële incestpleger.' De volgende gedachte was dan: 'Die vader is een geval, iemand met meer dan één vijs los.'

» Oorspronkelijk wou men ook Flor, mijn jongste zoon, in 'De Kavijaks' hebben. Die is helemaal geen acteur - hij is zestien, veertien toen ze hem voor die serie vroegen - en er zijn nog geen aanwijzingen dat hij die kant uit wil. Enfin, hij was er heel beslist over: 'Ik doe het niet.' En ik heb er ook niet op aangedrongen, geen moment.»

JENNE « In de scènes met papa heb ik in gedachten iets moeten overwinnen. Wat precies kan ik moeilijk onder woorden brengen, maar 't zat in de zeer persoonlijke sfeer. Merkwaardig genoeg bleek ik dat ongemak de volgende dag alweer compleet vergeten te zijn.»


HUMO Jan, jij mag de Generaal dan wel een complete rotzak vinden - niet geheel onterecht, overigens - maar moet je hem niet enigszins proberen te begrijpen als je hem wil spelen?

JAN « Dat personage heeft de Eerste Wereldoorlog meegemaakt: daarin had ik een soortement verklaring voor zijn gedrag kunnen zoeken, één of ander oorlogstrauma bijvoorbeeld. Maar dat heb ik niet gedaan, omdat ik denk dat hij zich in de Eerste Wereldoorlog zover mogelijk uit de buurt van de verschrikkingen heeft gehouden.

» Ik wéét niet precies wat hem scheelt. Ik heb iemand gespeeld die niet meer kan meevoelen met de anderen, en daardoor geen remmingen meer heeft. Hij sláát erop. Waarom? Misschien wel om iets wég te slaan, één of andere hersenschim. En dat hij zijn dochters pakt... Ik weet niet of ik die rol aanvaard zou hebben als ik zo'n scène met Sofie had moeten spelen. Nu, in de serie hééft hij zijn dochter Cecile, de rol die Sofie speelt, misbruikt - hij heeft zelfs een kind bij haar gemaakt, maar gelukkig moesten we dat niet spelen.»

SOFIE « Ik had dat ook nooit willen spelen. Ik vind die incestscènes met de andere meisjes al erg genoeg.»

JAN « We hebben nog altijd de vrijheid om te zeggen: 'Dat spelen we níét.' Het staat me voor dat Julien Schoenaerts lang geleden een rol in een film van Jan Gruyaert heeft geweigerd omdat zijn personage er iets met z'n dochter in moest hebben. Terwijl Julien toch een durver was. En 't is ook niet omdat wij een familie zijn dat we automatisch ook goed een familie kunnen spelen (lachje).»

Jan Decleir geeft acte de présence op Humo's Pop Poll de Luxe op 19 maart!

undefined

Voor het volledige artikel zie Humo 3468

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234