null Beeld

De kazakkendraaiers: Cath Luyten

Het zullen de zenuwen zijn: aan de vooravond van de opnames van de allereerste aflevering van 'De kazakkendraaiers' heeft de nochtans vlekkeloos AN sprekende presentatrice Cath Luyten een afspraak met een logopedist, om nog snel even wat regionale klanken weg te poetsen.

Noud Jansen

Cath Luyten «Ja kijk, in 'Vlaanderen vakantieland' is het geen probleem als ik eens met iemand meepraat in een plaatselijk dialect, maar in 'De kazakkendraaiers' is het de bedoeling dat iedereen mij verstaat. Vandaar dus dat ik na dit interview een logopedieles heb gepland - ik vind toch echt wel dat ik een beetje een accent heb.»

HUMO Als je al een accent zou hebben, dan zou dat volgens mijn bronnen uit het Waasland moeten komen.

Luyten «Ik ben opgegroeid in Koewacht, een dorpje dat deels in België en deels in Nederland ligt. Zelf ben ik aan de Vlaamse kant geboren, maar een echte grens is er in mijn hoofd nooit geweest. Wij gingen altijd zwemmen en tennissen in Nederland, en we gingen er ook naar het postkantoor - ze verkochten daar ook Belgische postzegels.

»Problemen tussen de twee kanten zijn er nooit geweest; alleen bij grote voetbaltoernooien werden er wel eens plaagstootjes uitgedeeld. Bij het laatste WK bijvoorbeeld hing er vlak boven de grensovergang een groot spandoek van Nederlandse makelij. Als je Nederland inreed stond er 'Hier begint het WK'; reed je Nederland uit, dan stond er 'Hier eindigt het WK'. Moet kunnen.»

HUMO Keek je als kind veel naar de Nederlandse tv?

Luyten «Ja. Maar toch vooral uit noodzaak, want er was toen nog niet zoveel te beleven op de BRT. 't Was de tijd van de grote shows: 'Ron's Honeymoonquiz', 'In de hoofdrol' met Mies Bouwman, 'RUR' met Jan Lenferink...

»Tegenwoordig kijk ik een stuk minder naar de Nederlandse televisie, maar de 'MaDiWoDoVrijdagShow' met Paul de Leeuw vind ik nog altijd wel plezierig. In eigen land krijgt hij flink wat kritiek omdat hij zichzelf te veel zou herhalen, maar bij mij kan hij nog altijd niks fout doen. Ook al versta ik de helft niet van wat hij zegt - die man is écht wel dringend aan een logopedist toe (lacht).»


HUMO Jij zou het nochtans moeten kunnen verstaan: je vader is Nederlander, en je hebt nog een tijdje in Nederland gewerkt.

Luyten «Welja, rond mijn twintigste heb ik een halfjaar stage gelopen bij Joop van den Ende in Aalsmeer, en daarna ben ik nog een halfjaar in Amsterdam blijven hangen. Tijdens die stage heb ik een beetje van alles gedaan: productie, redactie, research... Ik heb er ook aan belspelletjes meegewerkt, maar dat heb ik thuis wijselijk verzwegen (lacht).

»In die tijd liepen de belspelletjes nog 's nachts door - 't was het prille begin - en uiteraard ging het dan altijd weer de erotische toer op: er kwam een stripper op visite, of het woord dat moest worden geraden was 'dildo'.

»Af en toe moest ik ook inbellen om een fout antwoord te geven en zo de tijd een beetje te rekken. Niet iets om trots op te zijn, ik weet het, maar 't was een leuke tijd. In Nederland heb ik bovendien geleerd om mijn mond open te trekken, wat me toch wel eens van pas is gekomen in 'Vlaanderen vakantieland'.»


HUMO Ben je tevreden met de kijkcijfers van 'Vlaanderen vakantieland'?

Luyten «Ja. Het wordt op zaterdag én op zondag uitgezonden, en als je de twee uitzendingen bij mekaar optelt, halen we een miljoen kijkers. Méér dan een miljoen, de laatste weken.»

HUMO Welke programma's verdienen wat jou betreft hogere kijkcijfers?

Luyten «Het komt nu niet meer op tv, maar ik vind dat 'Desperate Housewives' destijds veel te weinig kijkers trok. Al heel snel hebben ze het van Eén naar Canvas verschoven, zodat de meeste mensen het uit het oog verloren. Doodzonde, want het is een fantastische serie. Maar goed, lang leve de dvd-boxen dan maar? Intussen heb ik alle reeksen van 'Desperate Housewives' al op dvd gezien.»


HUMO En je echtgenoot Frank Raes heeft gezellig meegekeken?

Luyten «Jaja, wel degelijk. Van de zomer nog hebben Frank en ik twee weken op Mauritius gezeten, en iedere avond zaten we knus in ons bedje op de laptop naar reeks zes te kijken. Heel gek: 't ging over een wurger, en in ons hotel bleek een echte wurger aan het werk te zijn - er is daar toen een vrouw vermoord. Een beetje griezelig wel, maar het maakt er de serie niet minder uitstekend op.»

Cath Luyten (vervolg)

HUMO Zijn er programma's waarvan je niet begrijpt dat ze zo goed scoren?

Luyten «Ik zie dat er toch behoorlijk wat volk naar de eerste aflevering van 'Wie kiest Pieter?' heeft gekeken. Ik zelf ook, maar enkel om te weten wat het is. Ik hoop van harte dat de man zich geamuseerd heeft tijdens de opnameperiode, maar ik kijk nooit meer. Wat een onzin, zeg!»

HUMO Vind je 'm geen mooie man?

Luyten «Pieter Loridon? Te gladjes. Zonder twijfel een sympathieke gast, maar niet mijn type. Uitroepteken (lacht).»


HUMO Een laatste vraag nog voordat ik je naar je logopedieles laat gaan. Bij de presentatie van 'De kazakkendraaiers' zei Bart De Pauw over jou: 'Ik vond Cath een heel fris gezicht, en ik vroeg me al langer af waarom er niet iets meer mee gedaan werd.' Heb jij een antwoord op die vraag?

Luyten «Ik vermoed dat het ermee te maken heeft dat ik voor 'Vlaanderen vakantieland' veel weg ben, en dus niet zo vaak door de gangen van de VRT wandel. Ik kan me voorstellen dat mensen me op die manier vergeten.

»Overigens was ik onlangs nog samen met Ray Cokes op pad voor 'Vlaanderen vakantieland', en hij verbaasde zich er ook over dat ik geen bekende presentatrice was. 'Maar kind,' zei hij, 'wat zit jij om zes uur te doen? You deserve prime time!'»


HUMO Als Ray Cokes dat zegt, dan is dat waar.

Luyten «Misschien. Maar bij Ray Cokes kan ik sowieso niks verkeerd doen.

»Ik had gelezen dat hij sinds een tijdje in Antwerpen woonde, dus toen ik een reportage moest draaien over Antwerpen, belde ik 'm of hij me zijn favoriete adresjes niet wilde laten zien. 'Bwa ja,' zei hij, 'maar ik ken hier nog niks. Als jíj míj nu eens rondleidt?'

»Afijn, ik wilde met 'm afspreken aan de Voetgangerstunnel, maar ik had me van naam vergist, met als gevolg dat hij door de barre vrieskou helemaal naar de Waaslandtunnel is gewandeld, zeker vier kilometer van waar hij woont. Ik dacht: dit gaat me een etentje bij kaarslicht kosten.

»Maar hij heeft het me meteen vergeven, de schat. Sindsdien is er een mooie vriendschap tussen ons ontloken, met goedkeuring van mijn echtgenoot. We hebben een leuk sms-verkeer, en inmiddels gaat hij ook al naar mijn tandarts.»

HUMO Wacht tot hij je mee naar een swingersparty vraagt.

Luyten «Haha, ja. Ach, hij weet dat ik gelukkig getrouwd ben, dus ik vermoed niet dat hij dat zal doen. Maar zogauw hij me een oneerbaar voorstel doet, laat ik het je weten. Oké?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234