null Beeld

De Keyser en de kok: Greet De Keyser & Bart Vandaele

Liefde is: een jubelend van pupil naar pupil vonkende glinstering. Met instemming zie ik er eentje over en weer flitsen in Belga Café, het eerste restaurant met Belgische keuken in Washington DC.

Bart Vanegeren

Greet De Keyser (49), tot eind januari VRT-correspondent in Amerika, en Bart Vandaele (43), eigenaar en chef van Belga Café, gaan bij zichzelf en elkaar te rade voor accurate omschrijvingen van hun liefde. Op een boogscheut van het Capitool sprak Humo met partners in garing, van nieuws en van groenten.

Tijdens de treinreis van New York naar Washington DC ontrolt zich voor het coupéraam een drie uur durende film: een geen moment vervelende travelling langs de achterkant van Amerika. In Washington, de façade van Amerika, blinkt het witte marmer van de bestuurlijke hoofdstad van de wereld vlijtig in het romige winterlicht. Capitol Hill, de residentiële wijk rond het Capitool, heeft er de laatste jaren een boulevard met bijna twintig restaurants bij gekregen. Ik loop binnen bij een pionier, Belga Café, waar het Antwerpse gewoontedier in mij zich spontaan aan de bar zet om een bolleke De Koninck van het vat te bestellen. Het dient gezegd dat het volgens de regels van de kunst getapt wordt.

Even later wandelt Greet De Keyser binnen. Ze nipt van een uit het niets neergedaald glaasje champagne en gidst me door het menu. Als vanzelf blijft mijn blik hangen bij 'Kreeftje voor Greet' - 'Dat is mijn lievelingsgerecht, vandaar. Lekker, hoor.' Uit haar aanbevelingen kies ik de lamsfilet 'PH'. Die kapitalen verwijzen niet naar één of andere zuurtegraad, wel naar Piet Huysentruyt. De SOS-koning is de leermeester van Bart Vandaele, zo leer ik van de intussen ook gearriveerde topkok: 'Ik heb vijf en een half jaar bij Piet gewerkt. Van hem en van Roger Souvereyns heb ik het meeste geleerd. Beiden zijn hier al een paar keer komen eten, ik ben met hen bevriend gebleven.'

HUMO Heeft Piet je naar Amerika uitgestuurd, als ambassadeur voor kruiden en pannen?

Bart Vandaele «Er is wel een ambassadeur mee gemoeid (lacht). Ik vond België altijd al te klein; mijn droom was in het buitenland te werken. Ik heb dan ook niet getwijfeld toen ik via Roger Souvereyns hoorde dat de toenmalige ambassadeur van de Europese Unie iemand zocht om voor hem in Washington te werken. In januari 1997 ben ik naar hier gekomen, na een jaar of drie heb ik beslist te blijven, en acht jaar geleden ben ik dit restaurant begonnen.»

HUMO En wanneer hebben jullie elkaar gevonden?

Greet De Keyser «In 2001. Ik kwam net uit het ziekenhuis na een knieoperatie, ik zat nog in het verband. 't Was in mei, een maand voor mijn eerste Bush-interview en een paar maanden voor 9/11.»

HUMO Bush zag dus de lichtjes van prille verliefdheid toen hij je great eyes prees.

De Keyser (lacht) «Iedereen gaat ervan uit dat het Bush-interview voor mij hét ijkpunt van mijn Amerikaanse jaren is, omdat nooit eerder een Belgische journalist een interview met de zittende president voor elkaar gekregen had. Dat was natuurlijk ook zeer bijzonder, maar 9/11 blijft het indringendste dat ik ooit heb meegemaakt.

»Ik was hier in Washington. Er bereikten me berichten dat New York was aangevallen, dat het Pentagon geraakt was, het State Department gebombardeerd werd en dat er vliegtuigen op weg waren naar het Witte Huis. Het Pentagon is hier geen vijf kilometer vandaan, waardoor ik overvallen werd door het gevoel onverwachts in een oorlog gevangen te zitten. 't Is niet evident als plots je eigen huis in het vizier komt. Ik heb vroeger wel af en toe in oorlogsgebied gewerkt, maar toen was ik voorbereid. Dit gevoel van plotse overrompeling was heel akelig.»

Vandaele «Ik was op de Nederlandse ambassade, waar ik toen als privéchef werkte. Vanaf het dakterras konden we het brandende Pentagon zien. Zoals zovelen heb ik die dag voor de televisie doorgebracht.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234