null Beeld

De klas van Frieda

Katja Retsin die zich tijdens haar spreekbeurt laat ontvallen dat manlief Jan Schepens veel scheten laat op de sofa, Nicole van Hugo die Sven De Leijer de hucklebuck aanleert, of Sam Gooris die met volle overtuiging 'Pizza Hut!' antwoordt wanneer hem gevraagd wordt naar de best verkochte pizza in Europa: het zijn maar enkele hoogtepunten uit het eerste seizoen van 'De klas van Frieda'.

Katrien Depecker

De geestige laatavondquiz, waarin twee BV-duo's het tegen elkaar opnemen onder streng toezicht van juffrouw Frieda Van Wijck, haalde gemiddeld zo'n 800.000 kijkers en mag dus voor een tweede keer 'De laatste show' vervangen en u met de glimlach richting de slaapkamer sturen.

Frieda Van Wijck «We hebben al twaalf afleveringen opgenomen, en ik merk dat het makkelijker gaat dan vorig jaar: ik heb het een beetje in de vingers. We waren wel bang dat het moeilijk zou worden om nog eens 136 nieuwe BV's te vinden die wilden meespelen, maar dat bleek ook al geen probleem te zijn.

»We hebben opnieuw voor duo's gezorgd die iets met elkaar te maken hebben. Dat kunnen vrienden zijn (Jelle De Beule en Koen De Poorter), familieleden (Jelle en Clara Cleymans), collega's (Sofie Lemaire en Sam De Bruyn) of koppels (Joke Devynck en Johan Heldenbergh). En Pieter Loridon en Sabine Appelmans hebben echt samen in de klas gezeten: ze gingen allebei naar het atheneum in Berchem.

»Er komen ook nieuwe vakleerkrachten langs die de kennis van de BV's over een onderwerp testen. Om er maar een paar te noemen: Jean Blaute komt vragen stellen over The Beatles, Jan Verheyen over de Vlaamse film en schrijfster Lulu Wang over China.»


HUMO Is er iets veranderd aan het format?

Van Wijck «Er zijn nog steeds vijf spelrondes, maar het onderdeel 'Groepswerk' hebben we aangepast. Vorig jaar moesten de kandidaten via een touchscreen prentjes in de juiste volgorde zetten - van klein naar groot, of alfabetisch. Nu moeten ze een woord naar een prentje slepen, bijvoorbeeld de naam van een personage naar de juiste roman. Dat biedt veel meer mogelijkheden.»


HUMO Ben je soms verrast door de kandidaten? Regi was vorig jaar de primus van de klas, iets wat velen waarschijnlijk niet verwacht hadden.

Van Wijck «Voor sommige vragen heb je geen brede algemene kennis nodig. En de quiz heeft ook veel met geluk te maken. Dat merk ik vooral in de ronde met de vakleerkrachten: ofwel ligt het onderwerp je, ofwel niet. Waarmee ik niets wil afdoen van Regi's intellect, natuurlijk (lacht).

»Wat mij altijd verrast, vooral bij de jongere kandidaten, zijn de fratsen die ze vroeger uithaalden op school. Zo had Tania Kloek ooit een ander kindje in de vuilnisbak gestoken, en Sandy Tura vertelde dat ze Dafalgans plette en snoof, om indruk te maken op de leerkrachten. Als ik zoiets hoor, denk ik iedere keer: 'Daar durfden wij vroeger zelfs nog niet aan te dénken!'»


HUMO Ja, jij was een brave leerlinge, las ik.

Van Wijck «En ik was geen uitzondering. Het waren de jaren 60: iederéén was volgzaam en gezagstrouw. Maar ik heb mijn schade ingehaald aan de universiteit, toen was mei '68 al gepasseerd (lacht).

»Ik heb vooral goeie herinneringen aan de Romereis, al was dat toen nog onder begeleiding van nonnen. Kérken bezocht! We hebben zelfs het Urbi et Orbi van de paus gemist, omdat we die voormiddag vier kerken moesten afwerken en daardoor te laat op het Sint-Pietersplein aankwamen. Wij vonden dat niet zo erg, maar de zusters waren wel wat aangeslagen (lacht).

»Na m'n humaniora ben ik via American Field Service, een uitwisselingsprogramma, een jaar naar de VS getrokken. Daar heb ik onder meer Spaans, journalistiek en naailes gevolgd, en 'speech', dat was ook een vak. Ik verbleef bij een gastgezin in Frederick, Maryland, niet zo ver van Washington DC.

»Voor mij was dat een cultuurschok: in België wisten we toen enkel wat er zich in Californië en New York afspeelde, op tv zag je nooit wat er in de rest van dat enorme land gebeurde. Frederick was een tamelijk conservatieve gemeenschap, en de rassensegregatie lang nog vers in het geheugen: omgang met zwarten werd nog niet als vanzelfsprekend beschouwd. Een heel interessante ervaring, die ik iedereen zou aanraden.»


HUMO Martin Heylen zei vorig jaar na zijn deelname aan je programma: 'Voor mij is Frieda de juf die ik had willen hebben. Geen van mijn leerkrachten straalde ooit haar warmte en rechtvaardigheid uit.' Heb je je roeping gemist?

Van Wijck «Erg lief van Martin, maar ik denk dat ik gewoon het geduld niet heb om voor een klas te staan. Zeker niet in deze tijd. Respect voor de mensen in het onderwijs, maar laat mij maar doen wat ik nu doe.»


HUMO Na het vorige seizoen heb je 'Cobra TV' gepresenteerd, en je werkte ook mee aan een radioprogramma op Klara. Ga je dat opnieuw doen na het tweede seizoen van je quiz?

Van Wijck «Ik moet er nog eens over nadenken. Ik heb genoeg andere bezigheden. Op zondag volg ik nog altijd tuinbouwlessen: normaal is die opleiding afgelopen na twee jaar, maar je kunt er iedere keer opnieuw mee beginnen. En ik doe het graag, dus (lacht).

»En je weet dat ik graag lees. Toen je belde, was ik verdiept in 'De begraafplaats van Praag', de nieuwe Umberto Eco. Ik heb 'De naam van de roos' graag gelezen. Daarna zijn er een aantal boeken van hem verschenen die ik nooit heb uitgekregen, maar over zijn nieuwste werd zoveel getoeterd dat ik dacht: 'Ik zal het nog eens proberen.'

»Tot nu toe valt het mee, maar het vereist wel enige kennis van de Italiaanse geschiedenis: je moet je een beetje inwerken in de tijd van Garibaldi. We zien wel: ik zit nog maar aan bladzijde 113.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234