null Beeld

De kleren van de president: Donald Trump pakt nu ook de Europese sprookjes aan

Volgens president Trump is de klimaatopwarming een fabeltje: hij gaat ervan uit dat het wel zal koelen zonder blazen. Maar als de klimaatopwarming al een verzinsel is, wat dan met de échte fabels en sprookjes? Ook die moeten volgens The Donald op hun waarheidsgehalte worden onderzocht, én in veel gevallen bijgestuurd: ‘Hans en Grietje waren beter met een wapen het bos ingetrokken.’

Jan Hertoghs

'Natuurlijk worden grootmoeders opgegeten door wolven: door de groenen zijn er te veel wolven'

Eind januari boog de commissie National Agreement on Fairy Tales Adaptation (NAFTA) zich bij hoogdringendheid over een aantal Europese sprookjes. Trump wil dat die import-sprookjes een realistische invulling krijgen en dat ze voorzien worden van een parental guidance met waarschuwende voetnoten. Humo kon beslag leggen op het transcript van de eerste NAFTA-commissievergadering.


KLEIN DUIMPJE

Het gezin van een arme houthakker heeft zeven zonen. De kleinste wordt Klein Duimpje genoemd. De wanhopige ouders sturen hun kinderen tot twee keer toe het bos in omdat ze de hongerige monden niet meer kunnen vullen. De eerste keer vinden de kinderen hun weg terug met kiezelstenen, maar de tweede keer verdwalen ze omdat vogels hun spoor van broodkruimels hebben opgegeten. De verdwaalde kinderen vinden een onderkomen in een groot huis, de woning van een reus. Die ruikt mensenvlees en wil hen opeten, maar ze kunnen ontsnappen dankzij Klein Duimpje, die de zevenmijlslaarzen van de reus heeft aangetrokken.

Donald Trump «Eerst en vooral: ik hou van houthakkers én van hun hemden. Great people. Great shirts. En ze hakken bossen om. Dat schept ruimte op onze aarde. Dat kinderen hun weg kunnen terugvinden met kiezelstenen, is knap. Kids are smart. They’re great! Kiezelstenen zijn ook ideaal, zeker op opritten, zo vind je altijd je garage terug! Wat ik haat, zijn die vogels die de broodkruimels opeten. Vogels, ze zijn níét te vertrouwen. Ze vliegen in straalmotoren en doen vliegtuigen neerstorten. I hate them. Die zevenmijlslaarzen zijn een goed idee. Ik zorg ervoor dat onze schoenenindustrie die laarzen gaat maken. Daarmee zal onze economie een flinke stap voorwaarts zetten. Brilliant opportunities also for those in the shoeshine business!»

undefined

'Hans en Grietje waren beter met een wapen het bos ingetrokken'


ROODKAPJE

Er was eens een moeder die nabij een bos woonde met haar dochter Roodkapje. Moeder vraagt Roodkapje om boodschappen te brengen naar grootmoeder. Daar aangekomen wordt Roodkapje opgegeten door de wolf die eerder ook al grootmoeder oppeuzelde. De wolf valt na de maaltijd in slaap, een jager hoort zijn gesnurk, hij snijdt de wolf open en haalt grootmoeder en Roodkapje eruit. Ze stoppen stenen in de buik van de wolf en naaien ’m weer dicht. Ze gooien hem in de rivier, en de wolf verdrinkt door de zwaarte van de stenen.

Trump «Wolven zijn een plaag. Door de groenen zijn er te veel wolven: het natuurlijke evenwicht is verstoord. Eerst eten ze alle schapen op en daarna ook nog eens de vele onschuldige grootmoeders die met wol breien. Wetenschappers zijn dom dat ze die aberratie niet hebben zien aankomen. Het blijkt ook dat die beesten geitjes eten, vaak met zeven tegelijk. Niemand is gebaat met wolven. Wat hebben ze al gedaan voor ons land? ’s Nachts urenlang huilen en zeuren, dat is alles wat ze kunnen! Als onze jagers die beesten uitroeien, komt dat onze wolindustrie ten goede. Wol: ja! Wolf: nee!»


HANS EN GRIETJE

Er was eens een arm gezin met twee kinderen, Hans en Grietje. Hun ouders hebben geen eten meer en sturen hun kinderen het bos in. Ze komen bij het peperkoeken huisje, knabbelen eraan en worden binnengelokt door de heks. Zij wil Hans vetmesten in een hok en Grietje moet al het werk doen. Als de heks Hans in de oven wil stoppen, duwt Grietje haar in de oven.

Trump «Ouders die hun kinderen het bos insturen, nemen een groot risico. Bossen zijn gevaarlijk, altijd geweest. Wellicht had die heks lang haar, lelijke tanden en een kromme wijsvinger? Ik haat vrouwen die eruitzien als heksen. Het zijn feministen. Nooit heeft zo’n heks een man. That’s a fact.

»Heksen horen in het vuur. Door dat Grietje is gerechtigheid geschied. Maar als die kinderen gewapend waren geweest, was het nooit zover gekomen. Dan schiet je zo’n bitch neer nog voor ze één onwettige vinger kan uitsteken. Aan kinderen zeg ik ook altijd: doe aangifte bij de politie als je bezems ziet. Daarmee schenden ze ons luchtruim, de politie weet ervan.»


ASSEPOESTER

Er was eens een man met een lieve dochter. Hij hertrouwt met een gemene vrouw die twee gemene dochters heeft. Ze behandelen zijn dochter heel slecht: ze moet bij de open haard slapen, vandaar haar naam: Assepoester. In het naburige paleis geeft de prins een bal. Bij toverslag krijgt Assepoester een feestjurk en glazen muiltjes, en een pompoen wordt een koets met paarden. De prins danst de hele avond met haar, maar om middernacht wordt de betovering verbroken. Eén glazen muiltje blijft achter. Na lang zoeken vindt de prins het meisje dat in dat ene schoentje past.

Trump «Eerst wil ik iets zeggen over die pompoenen. Schitterende groente! Je kunt er zoveel mee doen. Soep. Halloween. Koetswerk. Alles kunnen ze. Great vegetables! Dan die glazen muiltjes. Ik denk dat er een markt is voor doorzichtige waterdichte schoenen. De Chinezen proberen ons allicht voor te zijn, terwijl wij het meeste glas ter wereld hebben. Het zit in onze brillen, in onze voorruiten en in onze achterruiten. Wij moeten de glasindustrie nieuw leven inblazen. Het is onze toekomst. Ook kapot glas is de toekomst: de meeste scherven brengen geluk. That’s a fact.»


DE RATTENVANGER VAN HAMELeN

Een stadje in Duitsland wordt overrompeld door ratten. Een jonge rattenvanger biedt zich aan met een fluit, hij leidt de rattenstroom weg en verdrinkt ze in een rivier. Het krenterige stadsbestuur weigert echter te betalen, en de jongeman neemt wraak: met zijn schalmei lokt hij alle kinderen uit Hamelen weg en hij neemt ze mee naar een onbekende bestemming.

Trump «Typisch Duits verhaal. Eerst is het ‘Wir schaffen das’, en daarna is het terugschrikken van de consequenties. Ze hadden al eerder een muur moeten bouwen tegen die ratten. In Berlijn hebben de Duitsers een fantastische muur gebouwd. Waarom dan niet in Hamelen?! Je hebt muren nodig als je veiligheid wordt bedreigd. Ik ga overal muren bouwen. Muren kunnen de eeuwen trotseren. Kijk naar de Chinese muur, die staat er nog. En hoeveel Mexicanen wonen er in China? Geen tien. Mensen hebben muren nodig. Als ze geen muren hebben, valt het dak op hun hoofd.»


SNEEUWWITJE

Een koningin krijgt een prachtig dochtertje met een blanke huid, Sneeuwwitje. Na haar dood krijgt Sneeuwwitje een stiefmoeder. Die nieuwe koningin kijkt vaak in een spiegel aan de wand, die haar vertelt dat Sneeuwwitje mooier is dan zij. Daarop wordt ze jaloers. Ze vraagt een jager om haar te doden, maar de jager laat Sneeuwwitje lopen. Zo komt ze bij de zeven dwergen. De spiegel verklapt dat Sneeuwwitje nog leeft, de koningin vermomt zich als appelvrouw en geeft één vergiftigde appel aan Sneeuwwitje. Ze sterft en de dwergen baren haar op in een glazen kist. Na drie dagen komt er een mooie prins langs. Hij wil kist en meisje meenemen, en bij het optillen schiet de appel uit haar keel. Het springlevende Sneeuwwitje trouwt met de prins.

Trump «White people are smart by nature. Maar dit blanke meisje Sneeuwwitje is niet van de slimsten. Als je werkelijk zo knap bent, dan trouw je meteen met die prins. Dan ga je niet met dwergen samenhokken en in glazen kisten liggen wachten. Tijdverlies! Alleen die sprekende spiegel spreekt me aan. Ik zou vaak met ’m praten. Ik heb de indruk dat hij heel intelligent is, en heel knap. Spiegels hebben een intrinsieke meerwaarde die glazen deuren bijvoorbeeld niet hebben. Spiegels denken met je mee, ze hebben een apart soort reflectie. Ik hou van spiegels. Spiegels houden ook van mij. Ze steken vaak hun hand of hun duim op. They’re so cool!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234