null Beeld

'De klimaatopwarming leidt tot superstormen zoals Haiyan'

De Amerikaanse klimaatwetenschapper Michael E. Mann werd de voorbije jaren zwartgemaakt, geïntimideerd en aangevallen door de fossielebrandstoffenlobby. Maar vlak voor de klimaattop in Warschau klinkt Mann strijdlustig. ‘Zij hebben tonnen geld, maar wij hebben de waarheid aan onze kant. En een supertyfoon als Haiyan toont helaas aan dat de klimaatopwarming geen theorie is.’

nc

Herinnert u zich Climategate­ nog? De door de fossielebrandstoffenlobby gecreëerde nepheisa met duizenden gestolen e-mails van klimaatwetenschappers die zogezegd fraude en manipulatie in het klimaatonderzoek blootlegde? Er was niets van aan, maar toen dat was uitgeklaard, was het kwaad al geschied. Er was weer eens ‘gerede twijfel’ gezaaid. En zo vlak voor de belangrijke klimaattop in Kopenhagen in 2009 was dat perfect getimed.

'Wij hebben ook een geheim wapen: de waarheid'

Eén van de wetenschappers die toen frontaal werd aangevallen, was Michael E. Mann. Klimaatontkenners, gesponsord door de fossielebrandstoffenindustrie, hadden de directeur van het Earth System Science Center aan de Pennsylvania State University toen al jaren in het vizier vanwege zijn zogenaamde ‘hockeystick’ Die toont helder aan hoe de voorbije decennia de warmste periode van het afgelopen millennium waren. En ook dat de opwarming gelijkloopt met de massale consumptie van fossiele brandstoffen tijdens de industrialisatie.

Manns hockeystick stond centraal in het samenvattend rapport van het VN-klimaatpanel in 2001. In zijn hoogst informatieve boek ‘The Hockey Stick and the Climate Wars’ (Columbia University Press, 2012) beschrijft Mann hoe hij daardoor plots in het oog van de storm terechtkwam en hoe klimaatontkenners jarenlang probeerden zijn werk via bedrieglijke publicaties onderuit te halen. Hij moest verantwoording afleggen in Senaatshoorzittingen die werden georganiseerd door een Republikeinse senator met banden met de olie-industrie; een andere senator probeerde hem te intimideren met een dagvaarding; hij ontving een dreigbrief met verdacht poeder; hij werd beschuldigd van misbruik van belastinggeld; en hij ontdekte dat een ex-CIA-agent al zijn universiteitscollega’s een beloning had beloofd als ze frauduleuze praktijken van hem zouden klikken.

null Beeld

Zwijgen over de gevaren van de klimaatopwarming heeft Michael E. Mann nooit overwogen. Zeker niet vandaag, nu de ogen van de wereld op de ravage op de Filipijnen gericht zijn.

HUMO Zijn supertyfoons zoals Haiyan wat bepaalde streken te wachten staat door de klimaatopwarming?

Michael E. Mann «Ik denk het wel. De vraag is of we gewoon meer erg zware orkanen en tyfoons zien, of dat dit een heel nieuwe categorie van nooit eerder geziene superstormen is. Ik vermoed het laatste. Die Filipijnse supertyfoon sluit perfect aan bij de modellen van één van de topexperts die dat fenomeen jaren geleden al vrij precies voorspelde.

»Als de oceanen opwarmen, is er meer warmte beschikbaar in de bovenste oceaanlagen. Hoe meer warmte, hoe meer energie de tropische storm kan krijgen en hoe intenser hij kan worden. We wisten dat op de route waarlangs Haiyan raasde in de Stille Oceaan een recordhoeveelheid hitte opgeslagen zat. De discussie leeft nu of we een nieuwe categorie moeten invoeren om die ongeziene superstormen te kunnen beschrijven.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234