De koning van de nederhop: Lil' Kleine: 'Ik heb criminele vrienden, en ik heb daar niet echt een probleem mee'

Rappend Nederland komt naar je toe deze zomer. Na de radiogolven en de streamingdiensten verovert nederhop nu ook de festivalterreinen van Vlaanderen. Geen weekend gaat voorbij zonder dat Kraantje Pappie, Sevn Alias en andere Jebroers ergens te lande de boel op stelten zetten en het vaak erg jonge publiek uit zijn bol laten gaan. De meest actieve en onvermijdelijkste aller Nederlandse rappers is zonder enige twijfel Lil’ Kleine, de ongekroonde koning van de nederhop.

'Ik heb criminele vrienden, en ik heb daar niet echt een probleem mee'

Lil’ Kleine is de populairste loot aan de Nederlandse hiphopboom en heeft tieners aan beide kanten van de grens sinds een paar jaar volledig in zijn greep. Uw tieners knallen zijn hits, zoals de beruchte classic ‘Drank & drugs’ of ‘Krantenwijk’, door hun koptelefoon. Ze grinniken om zijn schaamteloze Instagramstories, ze vermaken zich als hij weer eens op totaal compromisloze wijze het nieuws haalt.

Lil’ Kleine – echte naam: Jorik Scholten – is een ongrijpbaar mannetje. Dat komt misschien omdat hij, zoals zijn artiestennaam doet vermoeden, niet zo groot is. Wie klein is, moet íéts verzinnen om op te vallen in de massa. Dat doet hij door zich op te werpen als de rebelse deugniet van de nederhop. Krijgt hij kritiek omdat hij te veel en te schaamteloos rapt over geld? Dan maakt Lil’ Kleine een filmpje voor YouTube waarin hij briefjes van 500 euro uit de bankautomaat haalt en aan flarden scheurt of er zijn neus in snuit. Ook typisch Lil’ Kleine: een maand geleden moest hij spelen op een Nederlands festival – de Zomerfeesten in Hengevelde – maar al bij het begin van zijn optreden werd hij bekogeld met bier. Dus legde hij de show stil en zei hij tegen het publiek: ‘Moet je horen: ik ga een mop vertellen, maar het is wel de waarheid. Ik sta hier nu dertig seconden op het podium en ik heb 15.000 euro verdiend. Doei!’ En weg was hij.

Toch is Scholten meer dan een irritant, puberaal ventje dat graag de aandacht trekt met zijn strapatsen. Zijn muziek verschijnt bij het Nederlandse kwaliteitslabel Top Notch, en samen met de ook al bijzonder populaire Ronnie Flex – met wie hij ‘Drank & drugs’ maakte – kreeg hij een paar jaar geleden de prestigieuze Popprijs. Lil’ Kleine heeft dus talent zat, en zijn grote mond is in de eerste plaats een gevolg van waar hij opgegroeid is.

Lil’ Kleine «Ik kom uit de Jordaan, in hartje Amsterdam. De laatste jaren is alles daar een stuk duurder geworden en er komen steeds meer toeristen, maar toen ik er opgroeide (Scholten is geboren in 1994, red.) was het nog een echte volksbuurt.

»Ik was een snotjoch, niemand keek naar mij om, en zo hoort het misschien ook. Als je de Jordaan en Amsterdam combineert, krijg je mij. Ik vergeet nooit waar ik vandaan kom.»

HUMO Veel mensen in Amsterdam – vooral dan in de rand, waar ook jouw muziek populair is – hebben niet veel. Steekt het hun de ogen niet uit dat jij zo met geld gooit?

Lil’ Kleine «Nee. Mensen snappen volgens mij niet dat het juist inspirerend is als een held laat zien hoe rijk hij is. Ik ben een beetje Amerikaans op die manier. Als ik een Ferrari koop, dan zet ik die toch gewoon op Instagram? Moet ik daar dan bescheiden over doen?»

HUMO Hoe gaat het met je vrienden van vroeger?

Lil’ Kleine «Voor velen van hen is het lastig. Sommigen liggen er zelfs een beetje uit: ze zitten in de gevangenis of gaan gebukt onder schulden. Hard en rot, maar zo is het leven ook. Ik kan daar niks aan veranderen.»

HUMO Je relatie met geld is op zijn zachtst gezegd nogal opmerkelijk.

Lil’ Kleine «Hoe bedoel je?»

HUMO Je praat er de hele tijd over, verbrandt biljetten voor de camera...

Lil’ Kleine «Ik schaam me niet voor wat ik heb, en ik vind het leuk om te provoceren. Dus als ik een boete krijg, of mensen proberen me ergens op te pakken, dan zeg ik: ‘3.000 euro? Joh, zo duur zijn mijn schoenen, het kan me niks schelen.’ En weet je: mijn schoenen zíjn ook zo duur, en het kan me écht niks schelen. Je vindt me misschien een vervelend ventje, maar dat was ik als kind ook al. Ik ben eerlijk en oprecht. Daar kan ík veel andere mensen dan weer niet van beschuldigen.»

HUMO Ik las dat je elke maand duizenden euro aan boetes verzamelt.

Lil’ Kleine «Daar wordt aan gewerkt. Het liep een beetje de spuigaten uit: 4.000 euro, 5.000 euro per maand. Te hard rijden, foutparkeren, noem maar op. Maar ik heb tegenwoordig een heleboel handige apps op mijn telefoon, daardoor is het al wat minder.»

HUMO Vind je de boetes dan niet gewoon heel erg zonde?

Lil’ Kleine «Ik betaal ze niet graag, maar ik kan het hebben. En ik werk eraan. Misschien lijkt het soms niet zo, maar ik ga verstandig om met mijn geld, hoor.»

HUMO Het lijkt inderdaad vaak niet zo.

Lil’ Kleine «Optredens betalen goed, hè. En ik treed veel op. Even ernstig: mijn manager en ik – en de anderen om ons heen – zetten vooral geld opzij. Ik spaar elke maand een fiks bedrag. Ik wil de eerste Nederlandse rapper worden die de ‘Quote 500’ haalt (een lijst van het financieel magazine Quote, die elk jaar de 500 rijkste Nederlanders opsomt, red.).»

HUMO Uitgerekend in ‘Quote’ las ik een interview met jou waarin je zei dat je soms 150.000 euro per maand verdient.

Lil’ Kleine «Dat klopt. Ik doe daar niet geheimzinnig over, waarom zou ik? Ik werk hard, ik verdien mijn centjes en ik betaal belastingen. Mijn administratie is zo keurig als wat! Je zou er versteld van staan.»

HUMO Als je geld verscheurt of boetes opstapelt, wijzen mensen je graag op je voorbeeldfunctie.

Lil’ Kleine «Ik heb zelf nooit echt helden gehad. Toen ik tien was, keek ik op naar Eminem of naar andere populaire rappers van die tijd, maar daar houdt het op.

»Een voorbeeldfunctie dient ook om te tonen waar je kunt komen in het leven als je ambitieus bent. En dat je het naar je zin kunt hebben, dat er niks mis is met mooie kleding dragen. Er goed uitzien is ook verantwoordelijk. Bovendien ben ik een artiest, geen politicus.»

HUMO Mensen verbinden hiphop gemakkelijk met criminaliteit. Veel rappers verzetten zich daar fel tegen, maar je hebt er ook die koketteren met misdaad en zich identificeren met drugdealers. Hoe zit dat bij jou?

Lil’ Kleine «Ik kijk er anders naar. Mensen snappen dat meestal niet, maar ik heb criminele vrienden. Of beter: vrienden en kennissen met wie ik opgroeide, die soms iets doen wat volgens de wet niet mag. Of vaker dan soms (lacht). En ik heb daar niet echt een probleem mee. Als je met een pistool oude vrouwtjes gaat overvallen, dan ben je bij mij klaar. Maar ik heb niet het idee dat ze dat doen.»

HUMO Wat doen ze dan wél?

Lil’ Kleine «Als een gast die ik ken gepakt wordt omdat er coke bij hem thuis ligt, dan is dat zijn probleem, niet het mijne. Maar op onze band heeft dat voor mij geen invloed. Ik heb opgetreden op besloten feestjes, waarvan ik wist: hier zitten harde gasten. Het raakt me niet, ik nodig ze ook niet uit. En na de show ben ik weer weg, op naar de volgende.»


fokking moeilijk

HUMO In de clip bij je hitsingle ‘Vakantie’ zien we je op een jacht terwijl je flessen champagne leegspuit. Ik vermoed dat al je gefeest je eigenlijk naar dat einddoel moet leiden.

Lil’ Kleine «Klopt. Ik spaar en uiteindelijk trek ik met een jacht de wereld rond, samen met mijn gezin en mijn vrienden.»

HUMO ‘Iedereen mag zien hoe ik los ga / hoe ik een jaarsalaris opmaak,’ rap je in dat nummer.

Lil’ Kleine «Zo is het ook. Maar het is echt niet zo dat ik de waarde van geld niet vat, al begrijp ik ook wel dat die briefjes van 500 euro verbranden niet zo slim was. Ik weet heus wel hoe fokking moeilijk het is om er eentje te bemachtigen, hoor. Ik heb nog een tijdje als leerling-loodgieter gewerkt, hè. Vreselijk was dat. Elke ochtend door de kou naar mijn werk, ik wilde dat helemaal niet.

»Mijn vader en opa zijn altijd verantwoordelijk geweest voor hun gezinnen: hard gewerkt, redelijk verdiend. Ik ben ook verantwoordelijk op mijn manier. En dan heb je een feestje gewoon verdiend, vind ik.»

HUMO Raakt kritiek je dan niet?

Lil’ Kleine «Jawel, hoor. Kritiek kan me boos maken, maar je leert om er niet meer naar te luisteren, of het niet meer te lezen. Instagram is echt een droom: alleen maar hartjes onder je posts. Lekker.»

HUMO Hoe zie jij je plek in de Nederlandse hiphop?

Lil’ Kleine «Ik denk dat ik de populairste ben. Ik kan me ook niet van de indruk ontdoen dat ik één van de slimste ben, en één van de beste. Ik ben trots op mijn platen, ze gaan over de wereld van nu, mijn wereld en die van mijn fans.»

'Ik denk dat ik de populairste nederhopper ben. Ik kan me ook niet van de indruk ontdoen dat ik één van de slimste ben.'

HUMO Een wereld die ontzettend bepaald wordt door sociale media. Op Instagram heb je 1,2 miljoen volgers.

Lil’ Kleine «Ik heb de tijd zonder sociale media nog meegemaakt hoor, eventjes dan. Toen ik tien was kwamen Hyves en Myspace op. Daarna is het helemaal losgebarsten. Weet je, deze generatie wordt door ouderen soms gek aangekeken om al die sociale media. Terwijl het gewoon het beste promotiemiddel is dat er bestaat. En ik kan zelf beslissen wat ik laat zien, ik heb dus ook meer controle. Ik vind dit een te gekke tijd om in te leven.»

HUMO Hebben sociale media jou groot gemaakt?

Lil’ Kleine «Ja en nee. Je moet wel iets kunnen, talent hebben. Maar sociale media hebben zeker gigantisch geholpen. Het zijn dé kanalen waar kinderen en tieners op zitten, dus je neemt sociale media maar beter serieus. Je vindt er een heel groot publiek.»

HUMO Over publiek gesproken: wat kunnen de festivalbezoekers verwachten?

Lil’ Kleine «Een groot feest. Ik kom op, en de boel gaat los. Allemaal hits.»

HUMO Je vertrekt op Suikerrock niet na een minuutje, zoals onlangs?

Lil’ Kleine «Nee man. Tenminste, als ze me daar ook niet met bier gaan bekogelen. Dat is heel onrespectvol, en dan ben ik weg. Wie mij vriendelijk benadert, kan een vriendelijk gebaar terugkrijgen, en wie begint te juichen, kan een knalfeest krijgen.»

Suikerrock, met onder meer Lil’ Kleine, Jebroer en Kraantje Pappie, van 27 tot 29 juli, Tienen. Info en tickets: www.suikerrock.be.

Lil’ Kleine, Sevn Alias en Broederliefde spelen op 12 augustus op de Lokerse Feesten (www.lokersefeesten.be), Ronnie Flex staat op zaterdag 18 augustus op Pukkelpop (www.pukkelpop.be).

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234