null Beeld

De kritische keuze van dokter De Zeulder'Dikke bomen of Ben Weytsboompjes?'

Gedaan met de gebladerde reuzen langs onze gewestwegen! Voortaan zal de overheid dunnere bomen aanplanten, zodat er bij een aanrijding minder doden vallen. Dat lijkt een goed idee. Het verraadt het meesterbrein van minister Ben Weyts.

De minister drukte het kernachtig uit: ‘Mogelijk fatale obstakels langs de weg moeten we zoveel mogelijk vermijden.’ Maar een idee is pas écht goed als het de kritische blik van dokter De Zeulder heeft doorstaan. Wij zijn benieuwd!

Dr. Koen De Zeulder «Het voorstel heeft zeker goede kanten, maar het is eenzijdig. Er wordt alleen naar de autobestuurders gekeken. En ja, wie tegen een hoge snelheid in het decor belandt, kan maar beter in een kudde rododendrons terechtkomen dan tegen een eik die de gloriejaren van Frank Sinatra nog heeft meegemaakt. Maar vergis u niet: dat geboomte redt ook veel levens.»

HUMO Omdat de automobilist anders tegen een nog fataler obstakel botst?

De Zeulder «Nee, omdat er iemand aan de andere kant van zo’n boom staat. Een klassiek geval, dat zich elk weekend een keer of vijf voordoet op het platteland, is het volgende: een brave huisvader is zich gaan ontspannen in het café en fietst huiswaarts, met een zwaarbeladen blaas. Onderweg stopt hij even om te plassen, en dat doet hij tegen een boom. Al gauw wordt de plasvreugde verstoord door het lawaai van gierende banden en een luide knal. Een chauffeur is uit de bocht gevlogen en tegen diezelfde boom gevlamd, gelukkig aan de andere kant. De geschrokken plasser staakt zijn activiteit zo snel mogelijk, belt de hulpdiensten en biedt meteen assistentie. Menige bestuurder is op die manier gered, door een uitgeplaste huisvader die de elementaire regels van de reanimatie kende. Als die huisvader tegen zo’n Ben Weytsboompje had geplast, dan had hij de crash niet overleefd. En dan was de bestuurder geëindigd tegen één van die monumentale villapoorten die langs onze gewestwegen weliger tieren dan het smerigste onkruid. En ik weet niet of gespiest worden aan lelijk smeedwerk een mooier levenseinde is dan de genadeklap tegen een boom.»

HUMO Zijn er betere manieren om onze gewestwegen veiliger te maken?

De Zeulder «Langs weerszijden een grindbak van vijftien meter breed, over de hele lengte van de weg, zou in theorie een goede oplossing zijn. Zoiets brengt elk voertuig veilig tot stilstand.»

HUMO Dat geloof ik graag, maar wat als je daar woont?

De Zeulder «Je bedoelt dat je dan je huis niet meer kunt verlaten, omdat je auto zich meteen vastrijdt in het grind? Dat is een vals probleem. Al die villabewoners hebben dure terreinwagens. Dan komen die dingen eindelijk van pas. Nee, het probleem is eerder dat die mensen door dat grind zullen sjezen, als er wat te veel verkeersdrukte is naar hun zin. En dan breekt de hel los! Door het opstuivende grind vliegen de ruiten van de andere automobilisten aan stukken, fietsers krijgen zo’n steen in hun oog, vallen om en worden verpletterd door bestuurders die plots geen steek meer zien. Wandelaars worden gezandstraald, en van het hondje dat ze aan de lijn hebben, vliegen de wekere delen in het rond, alsof het met een mitrailleur werd bewerkt. Maar dat is nog niet het ergste.»

HUMO Wat is dan wel het ergste?

De Zeulder «Goeie vraag! Vergeet niet dat we ons op het platteland bevinden, waar de natuur nog haar ouwe zelf is. Meteen komen er zwermen kraaien aanzetten, mogelijk ondersteund door enkele gieren die hier vaker passeren dan je zou denken. Als de hulpdiensten arriveren, lijkt de plaats van de ramp één grote zwarte vlakte, door al die rotvogels. Als je die beesten van het ene slachtoffer wegjaagt, gaan ze zich gewoon tegoed doen aan het volgende. Zelfs in het ziekenhuis worden er nog raven betrapt die zich in de ambulance onder de thermische deken hadden verstopt. Nee, als medicus zeg ik u: laat die goeie ouwe bomen daar maar rustig staan!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234