null Beeld

De Kruitfabriek: nieuwjaarsspecials

Terwijl Tom Lenaerts de après-skikaters tot een minimum probeert te beperken, ontfermt Mark Uytterhoeven zich over 'De Kruitfabriek': hij is het brein achter Jelle De Beules fictieve talkshow 'De Fruitfabriek', te zien op kerst- en nieuwjaarsdag, en presenteert zelf de thema-afleveringen van 'De Kruitfabriek'.

Vorige week vroeg hij zich samen met Christophe Deborsu af wat we het komende jaar op sportief en politiek vlak mogen verwachten; vanavond en morgen buigt hij zich met Gilles De Coster over de culturele en economische toekomst van ons land.

Mark Uytterhoeven «We willen vooruitblikken met gasten van wie we vermoeden dat 2013 een heel speciaal jaar voor hun wordt. We mikken daarbij op de têtes d’affiche: zo hadden we vorige week Bart De Wever en zwemmer Pieter Timmers te gast, en komen Marc Coucke en Yves Leterme morgen meer uitleg geven over de crisis. Wanneer zal het weer beter gaan? Leterme zal daarop antwoorden vanuit zijn positie als adjunct-secretaris-generaal bij de OESO en Coucke vanuit zijn positie als bedrijfsleider: een combinatie die ongetwijfeld vuurwerk oplevert. Ze zijn ook allebei wielerfanaat, waardoor de kans bestaat dat het ook even over de koers zal gaan.

»'De Kruitfabriek' blijft natuurlijk een informatief programma, maar de boog zal niet altijd even gespannen staan. ’t Is tenslotte eindejaar: dan mogen we ons wat amuseren.»

HUMO Aanvankelijk zou u – en niet Tom Lenaerts – elke dag 'De Kruitfabriek' presenteren: u lag mee aan de basis van het programma. Doet het u iets om nu vier dagen voor hem in te springen?

Uytterhoeven «Neen. Ik ben gewoon tegen een kerstonderbreking van tv-programma’s: ik ben ook als enige 'De laatste show' blijven presenteren tijdens de eindejaarsperiode. Dat heeft ons toen geen windeieren gelegd: je boort dan een nieuw publiek aan. En aangezien ik hier toch al was om m'n nieuwe improvisatieprogramma 'Spelen met uw leven' voor te bereiden, heb ik toegezegd toen ze 't me voorstelden.

»Maar het klopt dat ik de grote lijnen van 'De Kruitfabriek' mee heb uitgezet. Sinds het najaar van 2011 werd er driemaal per week bij mij thuis vergaderd: het idee was een actuashow te maken die hier nog niet bestond, met zowel brandend actueel nieuws als showbizznieuwtjes. Maar ik kon het fysiek niet aan: ik werd al een hele tijd gekweld door helse hoofdpijnen – doordat ik mijn kaken verkeerd op elkaar klemde. Ik beschikte toen nog niet over mijn wondermiddel (een mondstukje, red.), en het gebeurde dat ik tijdens vergaderingen moest gaan liggen omdat het niet meer ging. Begin januari 2012 heb ik dan ook gezegd: 'Laten we stoppen met dromen en gewoon op zoek gaan naar een andere presentator.'»

HUMO 'Spelen met uw leven' wordt overal aangekondigd als uw grote comeback.

Uytterhoeven «Terwijl men me er ten tijde van 'Onvoorziene omstandigheden' van beschuldigde lui te zijn, omdat de acteurs alle werk deden! Ook in 'Spelen met uw leven' zal ik het verschil niet maken.

»Het programma is geënt op het Britse 'Trust Us with Your Life', waarin pakweg Serena Williams een onnozele anekdote uit haar jeugd komt vertellen die de acteurs dan moeten naspelen. Ik zal de BV interviewen, en de acteurs begeleiden met de buzzer. In het Engelse voorbeeld staat die naast de presentator: toen ik een aflevering aan het bekijken was, zat ik zélf op de zijkant van m'n zetel te duwen: 'Nu!' Waarop ik onmiddellijk besloten heb: 'Dit wil ik nog wel doen.'

»Wie dit vóór eind december leest, is trouwens welkom op onze try-outs, op 28 en 29 december in Den Deugniet in Haasrode!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234