null Beeld

De kunst van het barbecueën: 'Je moet spréken met je vuur'

Met de zomer in het verschiet legt VIER een tweede seizoen van ‘Grillmasters’ te garen, de uit Scandinavië overgewaaide kookwedstrijd waarin een handvol barbecue-enthousiastelingen zich in de gunst probeert te grillen van professionele koks Peter De Clercq en Seppe Nobels. Dat die eerste het in 2003 tot wereldkampioen barbecueën schopte, betekent nog niet dat hij de neus ophaalt voor wat de deelnemers aan ‘Grillmasters’ hem zoal voorschotelen.

Noud Jansen

Peter De Clercq (links op de foto) «Volgens mij heeft het eerste seizoen van ‘Grillmasters’ één en ander in beweging gezet onder de barbecueërs, want het algemene niveau lag dit keer nog een pak hoger. Het was allemaal wat verfijnder, wat meer gastronomisch. Het overkoepelende thema was ‘andere landen en werelddelen’, en één duo was op het idee gekomen om elk van hun gerechten op een krant van het land of werelddeel in kwestie te serveren. Een beetje zoals ze in Engeland de fish and chips opdienen. Zo’n detail vind ik charmant.»

HUMO Aan de auditieronde, die te zien is in de eerste aflevering, deed onder meer een duo evangelische christenen mee. Het benieuwt me wat zij hadden klaargemaakt.

De Clercq «Dat ben ik eerlijk gezegd vergeten. Maar ik weet wel nog dat ze Seppe en mij hebben proberen te bekeren, wat hun niet gelukt is (lacht). Toen het op een gegeven moment dreigde fout te lopen met hun gerecht, heb ik hun maar aangeraden om een schietgebedje te doen.»

HUMO Aan een voormalige wereldkampioen kan ik het vragen: wat zijn de meest gemaakte fouten op Vlaamse barbecues?

De Clercq «Vaak zie je mensen hun gegrilde vlees of vis terug op de plank leggen waarop ze het rauw hebben gekruid. Dat is gevaarlijk, want op die plank wemelt het uiteraard nog van de bacteriën. Gewoonlijk is het dan ook nog eens warm wanneer er wordt gebarbecued, en soms schijnt de zon zelfs pal op de snijplank. Mijn tip: draai je plank om, of gebruik een andere.

»En nog iets: wees een beetje geduldig. Leg je koteletjes nog niet op de grill wanneer je kolen of briketten nog half zwart zijn, want dan ga je rookontwikkeling krijgen. Zelf besteed ik evenveel tijd aan een mooie kolengloed als aan de voorbereiding van de gerechten. Da’s juist zo boeiend aan een barbecue: je moet spréken met je vuur.»

HUMO Wat doet een barbecuefanaat als u eigenlijk in de herfst en de winter? Al schreiend in een hoekje wachten tot de lente weer in het land is?

De Clercq «Nee, ik barbecue het hele jaar door. De winter vind ik zelfs een mooier seizoen dan de zomer om te barbecueën, met die typische wintergroenten zoals bietjes en wortelpeterselie. Neem het van mij aan: barbecueën is altíjd gezellig.»

HUMO Wijlen Anthony Bourdain zei het al: ‘Barbecue may not be the road to world peace, but it’s a start.’

De Clercq «Een fantastische kok, en een geweldig citaat. Ik heb er zelf ook eentje: ‘Barbecueën is eten met je neus.’ Geur is álles bij een barbecue, hè. Daar steek ik mijn hand voor in het, euhm, vuur.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234