null Beeld

'De laatste ronde': Sam De Bruyn in uw achtertuin

Er loopt straks een hottie naast Ivan De Vadder. In 'De laatste ronde' op Eén, de finale voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen van zondag, moet Sam De Bruyn voor de argeloze vraag zorgen.

Jeroen Maris

Het programma doet elke dag een Vlaamse provinciehoofdstad aan, organiseert daar livedebatten, en levert politici aan burgers uit in geïmproviseerde speeddates. StuBru moet het een weekje zonder wonderkind doen.

'Ik kan niets een beetje doen,' zegt Sam De Bruyn. Nerveus wrijft hij zijn handen over elkaar, alsof hij hardnekkig probeert vuur te maken. Er schuift een vage glimlach over zijn angelieke gezicht. 'Ik kan niet een beetje drinken. Of een beetje mijn best doen. Of een beetje gelukkig zijn. Als het niet intens en helemaal en tot op het bot is, dan bestaat het niet.'

Zaterdag wordt hij 26, maar intens en helemaal en tot op het bot zal het feestje niet zijn: De Bruyn is opgeroepen als bijzitter, en wordt zondagochtend vroeg dus in het stemlokaal verwacht. 'En natuurlijk stuurt de VRT een cameraploeg,' zegt hij beteuterd.

Nog een kleine waarschuwing voor die drie dolverliefde meisjes in Vlaanderen die nog niet op de hoogte zijn: als Sam De Bruyn straks over zijn lief praat, betreft het een vriend. Maar voor we bij de zoete liefde aanbelanden: de politiek. Een wereld van smeerpijpen en laffe luitjes, toch?

Sam De Bruyn «Ik vind het voorlopig allemaal in de eerste plaats geestig en interessant. En op échte smeerlapperij ben ik nog niet gestoten. Een mooie wereld is het niet, nee. Maar iedereen speelt het spel wel op dezelfde manier, wat het een zekere eerlijkheid geeft. Als de ene politicus de andere iets lapt, slaat die op zijn beurt wel terug. Poets wederom poets: verheffend is het niet, wel fair.

»Het is waar dat sommige politici eerlijker zouden kunnen zijn tegenover de mensen die voor hen stemmen. Maar ik ben ervan overtuigd dat het merendeel het oprecht meent. Je mag niet laks worden, je moet kritisch blijven, maar soms worden mensen in de politiek te snel en onnodig afgemaakt. We vergeten soms in wat voor een harde wereld politici leven. De wet van de sterkste regeert er: één teken van zwakte en je bent eraan. Kwetsbaarheid is not done

HUMO Lijdt de jonge generatie politici niet onder een gebrek aan talent? Zou het kunnen dat de knappe koppen van nu eerder voor de bedrijfswereld kiezen dan voor de politiek?

De Bruyn «Nee, dat geloof ik niet. Er zijn niet veel politici van wie ik het gevoel heb dat het stommekloten zijn. Ik zie écht geen reden om keihard te klagen. België is een land met problemen waar je niet snel even door kunt hinkelen, en die problemen worden tegenwoordig haast automatisch crisissen.

»Maar ik denk wel dat onze politici weten waar ze mee bezig zijn. Het zijn heus niet allemaal B-figuren. En: ik vind het maar goed dat de talenten van een generatie ook op andere plekken zitten. Het zou erg zijn als al het intellect zich in de politiek zou verzamelen.»

HUMO De moderne kiezer is geen trouw lief. Hop jij ook van partij naar partij?

De Bruyn «De afgelopen jaren hebben er toch al drie een stem van mij gekregen. Terwijl ik vóór m'n achttiende dacht dat ik iemand was voor één partij. Maar in de praktijk laat ik mijn stem afhangen van het soort verkiezing - Europese gaan toch over iets fundamenteel anders dan gemeenteraadsverkiezingen - en van de problemen van het moment.

»Mijn leeftijd speelt ook mee. Wat kon het mij acht jaar geleden schelen wat een partij over pensioenen zei? Ik was achttien jaar! Terwijl ik dat nu wel van wezenlijk belang vind. Of een belasting op vermogens: als jonge gast die niets verdient, vind je dat algauw een goed idee.

» Het geld afpakken van de rijken: nice! Maar later denk je daar misschien anders over, en ben je meer gefocust op het bewaken van je eigen geldpotje. Ik pin me alleszins niet meer vast op één kleur, één partij of één gedachtegoed. En ik ben al helemaal niet van plan om me ooit een partijkaart aan te schaffen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234