null Beeld

De laatste show: Ramsey Nasr

Drrrukke dagen! Schrijver, acteur en voormalig Antwerps Stadsdichter Ramsey Nasr is vanaf 27 november op Canvas te zien in 'Wildcard: Tanzania', stelde vorige week al het bijbehorende reisdagboek 'Homo Safaricus' voor op de Boekenbeurs...

Frederick Vandromme


...en is vanaf vanavond vier dagen lang Frieda Van Wijcks vaste bijslaap in 'De laatste show'. Kennismaken?
Ramsey Nasr «Ik bén al een keer of twee in 'De laatste show' gepasseerd - zij het nog nooit bij Frieda - maar dan gewoon als gast. Leuk, maar ook een beetje stresserend: je hebt maar een paar minuten om te zeggen wat je gezegd wil krijgen, en iedereen wil toch als de leukste herinnerd worden. Als bijzitter kan je bij wijze van spreken een kwartiertje in slaap vallen - zeg je de eerste avond niets, dan is er altijd nog dinsdag, woensdag of donderdag. Eigenlijk ben je een soort meubelstuk, een schemerlamp zeg maar. En het leuke van een schemerlamp is: je kan 'm aanzetten, maar als je dat niet doet, is het ook goed.
»Hoe dan ook: als ik iets hoor dat mij niet bevalt - of net wél - zal ik wel reageren, en dat tot ze mijn microfoon afzetten. Ik heb doorgaans nogal de neiging om lekker mee te praten, ook als ik aan de blikken om me heen zie dat dat op dat moment niet helemaal de bedoeling is. Ik kan me voorstellen dat Frieda het zich nog zal beklagen dat ze me heeft uitgenodigd, dat ze op het einde van de week blij zal zijn dat het weer even weekend is (lacht)
HUMO Iets anders: je werd ooit gevraagd om 'Iets met boeken' mee te presenteren. Waarom heb je dat aan je voorbij laten gaan?
Nasr «Ik vind het vervelend als de gasten aan tafel meer praten dan ikzelf (lacht). Nee, de reden was heel eenvoudig: toen ik gevraagd werd, zo'n anderhalf jaar geleden, was ik volop aan het worstelen met een roman. Die moest en zou ik absoluut afkrijgen voor ik iets anders aannam. Ik worstel er nog altijd mee, maar ondertussen heb ik voor mezelf beslist de tijd niet langer te tarten: die roman is af wanneer hij af is.
»Maar sowieso is het niet echt mijn ambitie om te presenteren. In 'Wildcard: Tanzania' functioneer ik als geïnteresseerde leek en als schrijver: dat lijkt me een betere positie voor mij. Ik vind het gewoon leuker om zélf te schrijven dan met schrijvers over schrijven te praten. De vraag is: wil je spreken met koks of zit je liever te eten? Ik kies doorgaans voor het tweede.»
HUMO Heb je er, desnoods met een half oog tijdens een maaltijd, al iets van gezien?
Nasr «De eerste aflevering. En meteen daarna hoorde ik dat het overal werd afgefakkeld: 'Niet diepgravend genoeg! De presentatoren stelden niet de juiste vragen!' Terwijl ik denk: geef die mensen en dat programma toch de kans om te groeien! Ik heb in elk geval geboeid zitten luisteren naar wat Naema Tahir en Dimitri Verhulst te zeggen hadden.
»Overigens: je hebt misschien gezien dat er na die eerste aflevering een heel negatief stukje in 'TerZake' zat? Daarin liet men zien wat schrijvers als Christophe Vekeman, Margot Vanderstraeten en Erwin Mortier van de uitzending vonden. Welnu, ik heb gehoord dat onder meer Christophe daar achteraf he-le-maal niet over te spreken was: hij had naar verluidt ook een boel positieve dingen gezegd en die schijnen er allemaal uitgeknipt te zijn. Ik wil niet impliceren dat er met geheime agenda's wordt gewerkt, maar 't is toch opmerkelijk.»
(fvd)
De laatste showRamsey NasrCanvas: Wildcard TanzaniaYouTube: Wildcard Tanzania

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234