null Beeld

De laatste show: Sven De Leijer

Wat hebben Jo met de Banjo, Johan Verstreken en Rob Vanoudenhoven met elkaar gemeen? Een mens vraagt zich af waar ze gebleven zijn, en begint zo stilaan het ergste te vrezen? Dat ook, ja, maar wat wij bedoelden is dat ze alledrie applausmeester zijn geweest, of - in het geval van Jo met de Banjo - nog altijd schijnen te zijn. De bekendste applausmeester c.q. publieksopwarmer van het moment heet echter Jo, Johan noch Rob, maar Sven De Leijer.

Noud Jansen

Die heeft sinds kort een populaire eigen rubriek in 'De laatste show', 'Goed gezien', waarin hij komt vertellen wat hem die week op de kijkdoos is opgevallen - de mediawatcher uit 'In de gloria' zeg maar, maar dan minder nijdig. Een taak die hem op het lijf is geschreven: Sven is tv-verslaafd, wat erop neerkomt dat hij - ja, wij geloofden het eerst ook niet - gemiddeld twaalf uur per dag voor zijn scherm zit. Applaus!

SVEN DE LEIJER (30) «Twaalf uur, ja. En hoe meer ik kijk, hoe meer ik zin heb om nóg meer te kijken. Alles wil ik gezien hebben, zeker wat op de Vlaamse zenders komt. En als ik één keer aan iets begin, raak ik er ook gelijk verslaafd aan. Dat is niet heel mijn leven zo geweest, hoor. Ik ben eigenlijk pas goed tv beginnen te kijken toen ik een job kreeg als publieksopwarmer.»

HUMO Wanneer was dat?

DE LEIJER «Een jaar of negen geleden. Ik tapte toen in het stamcafé van Rob Vanoudenhoven in Tervuren, en hij vroeg me op zekere dag waarom ik het eens niet probeerde. En ja, via hem heb ik dan een aflevering van 'Blokken' mogen doen: best wel spannend, want ik was tevoren nog nooit in een tv-studio geweest. Maar van het één kwam het ander, en inmiddels is het mijn enige job. Een heel onnozele job eigenlijk, want in wezen ben ik niet meer dan een soort veredelde Pipo de Clown.

»Rob was trouwens de aller-állerbeste in zijn vak. Hoe hij een publiek kon bespelen, dat heb ik nooit nog gezien.»

HUMO Welke programma's doe je zoal?

DE LEIJER «Alle Woestijnvis-producties plus 'De Canvascrack'. En als er nog wat tijd over is doe ik ook wel eens een vtm- of 2BE-programma, zoals 'De Andy Show'. En in het verleden heb ik ook 'Debby & Nancy' gedaan. Heel anders dan 'De Canvascrack' is dat: bij 'Debby & Nancy' moet het dak eraf, en moet je het vuur dus vanaf seconde één aan de lont steken.

»Maar mijn echte thuis is toch 'De laatste show'. Ik doe dat programma nu al voor het zesde jaar, gemiddeld een keer of tachtig per jaar, en ik mag wel zeggen dat de studio inmiddels zo'n beetje mijn living is.»

HUMO Wat vind je van de nieuwe presentator?

DE LEIJER «Ik vind dat Michiel er dag na dag in groeit. Er is wat kritiek, ik weet het, maar vergeet niet dat er ook bij Marc en Frieda in het begin vragen werden gesteld. Nee, bij de redactie hebben wij allemaal het gevoel: dit wordt echt leuk.»

HUMO In jouw eerste aflevering liet Michiel je een opgenomen applaus horen, waarop jij meteen zei: 'Dat was een B4'tje'. Bestaat er echt een classificatiesysteem voor soorten applaus?

DE LEIJER «Nee, dat was een inside joke, bedoeld voor mijn collega's. Want dat applaus was natuurlijk overduidelijk een A5'je!»

HUMO Hahahaha!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234