null Beeld

De laatste Show

Nu Mark Uytterhoeven geiten hoedt op Franse bergflanken, Franse kindertjes door middel van handoplegging van kinkhoest geneest en aan een enkellange baard werkt die volgens recente metingen al tot zijn tepels reikt, wordt zijn plaats bij 'De laatste show' vanaf maandag ingenomen door Frieda Van Wijck.

Redactie

Frieda Van Wijck is met de grove borstel door het programma gegaan: een nieuwe interviewaanpak, nieuwe vaste gasten, en een splinternieuw decor in de blokhutsfeer: uw televisie zal dermate knetteren van herfstige gezelligheid dat u maar beter over een goeie brandverzekering beschikt!

HUMO Popel je al, Frieda?

'Alles moet anders'

FRIEDA VAN WIJCK « Eigenlijk wel. We zijn alweer een tijdje bezig met de voorbereiding, en op de duur voel je je als een student die te vroeg is beginnen te blokken: je kent de leerstof, maar je moet nog een week wachten op het examen. We hebben gebrainstormd, dingen uitgeprobeerd en vervolgens nóg meer dingen uitgeprobeerd. Nu mag het beginnen.»

HUMO Je had eerst toegezegd, vervolgens Wouter Vandenhaute gebeld om te zeggen dat je 't niet deed, en uiteindelijk toch doorgezet. Tevreden over je keuze, of ga je nog eens van gedacht veranderen?

VAN WIJCK « Neenee, ik ben tevreden. Ik ben er nogal van overtuigd dat ik dit graag ga doen. 'De laatste show' kan diepgravend zijn, maar evengoed luchtig. Dat sluit naadloos aan bij mijn persoonlijkheid: ik ben soms zeer ernstig en soms zeer oppervlakkig (lacht)

HUMO Is het erg afkicken van de manier van werken van 'De zevende dag'?

VAN WIJCK « Afkicken zou betekenen dat 'De zevende dag' slopend was en 'De laatste show' erg relaxed, terwijl het toch eerder omgekeerd is. 'De zevende dag' was op de duur een soort routine: maandag en dinsdag vrij, woensdag en donderdag wat nadenken en eens rondbellen, vrijdag beginnen met de voorbereiding. Nu zenden we elke dag uit, en het zijn lange dagen. De opnames duren tot een uur of acht, daarna moet er gemonteerd worden, en daarna neem je de dossiers over de gasten van de volgende dag mee naar huis.»

HUMO Je begint te begrijpen waarom Uytterhoeven het maar vier seizoenen heeft volgehouden?

VAN WIJCK « Dat had ik van in het begin al door (lacht). Dat was ook de reden waarom ik aanvankelijk twijfelde. Ik dacht: je bent gek, waarom zou je je gemoedsrust verknoeien?»

HUMO Qua wekelijkse gasten heb je wel schoon schip gemaakt: Marcel Vanthilt, televisiekok Jeroen Meus, een mystery guest en - begot - een Waal!

VAN WIJCK « Marc Delire, een Waalse voetbalcommentator die ook bij Woestijnvis werkt. Hij geeft commentaar voor Belgacom TV, en bij ons komt hij elke week een soort venster op Wallonië bieden.

.... » Het uitgangspunt was: alles moet anders. Vandaar dat Woestijnvis iemand van buitenshuis heeft aangezocht - om de vergelijking met wat geweest is minder voor de hand liggend te maken. De Laatste Showband blijft wél: die horen erbij, dat heeft voor mij altijd vastgestaan. Ik denk dat er weinig bands in Vlaanderen zijn die zo vaak samen spelen. Ze hebben trouwens ook een goeie reputatie in het buitenland: de muziekproducer heeft me verzekerd dat Jools Holland jaloers is op onze Laatste Showband.»

HUMO Wat wordt de rol van Marcel Vanthilt?

VAN WIJCK « Hij kiest elke week een krant van dezelfde dag, en dan gaat hij vijf jaar terug in de tijd om eens te kijken wat er toen allemaal is gebeurd. 't Is verbazend hoe snel de wereld verandert.»

HUMO Jeroen Meus zei over jou: 'Ze zou mijn moeder kunnen zijn.' Hij leek dat overigens als een compliment te bedoelen.

VAN WIJCK (lacht) « Ik denk dat hij daar achteraf wat spijt van had, maar het ís natuurlijk zo. De mééste mensen zijn hier twintig jaar jonger dan ik, ik denk dat ik hier de oudste werknemer ben. Misschien krijgen ze daar wel subsidies voor. Soms laat ik een naam vallen waar niemand ooit van gehoord heeft. Zoals sjeik Yamani, ken je die?»

HUMO Eh, ik zet mijn joker in.

VAN WIJCK « Jij ook al! Een beroemde oliesjeik uit de jaren zeventig. En Freddy Queen ken je wellicht ook niet. Daar was ik zot van toen ik zestien was, maar goed: dat was in '66. In elk geval: ik kan in die kranten van Marcel een héle tijd mee.»

HUMO 'De laatste show' wordt onder jouw leiding 'meer Bruno Wyndaele dan Mark Uytterhoeven,' las ik. Ga je ook permanent een voet onder je been schuiven, om gezelligheid te suggereren?

VAN WIJCK « Nee, want ik zit op een stoel in plaats van op een zetel, en bovendien aan iets wat op een tafel lijkt (lacht). Dat vind ik makkelijker om te interviewen.»

HUMO Waart de geest van Mark Uytterhoeven nog door de gangen of door de redactievergaderingen?

VAN WIJCK « Helemaal in het begin was dat wel een beetje zo: de stijl van interviews in elkaar steken was meer gericht op Mark. Ik wilde dat graag iets anders. Maar ik hoop wel dat Mark het een beetje in de gaten houdt en na een weekje laat weten wat hij ervan vindt. Want hij heeft natuurlijk geweldig veel ervaring.»

HUMO Michel Vanhove, Woestijnvisser van het eerste uur, zei vorig jaar in een interview: 'Mark haalt soms tweeënveertig procent marktaandeel! Ik vind dat van wereldklasse, buitenaards. Alle respect voor Frieda Van Wijck, maar ik vrees dat we Mark nog gaan missen.' Fijne collega!

VAN WIJCK (lacht) « Dat laat ik voor zijn rekening. Ik weet niet of ik aan een miljoen kijkers raak, maar Mark heeft daar tenslotte ook drie jaar over gedaan. We zullen zien.»

HUMO Mis je je vroegere VRT-collega's nog niet?

VAN WIJCK « Héél erg, maar zo zit ik nu eenmaal in mekaar. Ach mens: ik ga nog altijd langs bij mijn collega's van de Wereldomroep, en daar ben ik al jaren weg. Hoe aanhankelijk kan je zijn?»

(rw)

De Laatste Show, één, vanaf maandag 9 oktober omstreeks 22 u.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234