null Beeld

De laatste show

Het heeft een tijdje geduurd eer de keuzeheren van 'De laatste show' een opvolger voor Frieda Van Wijck hadden gevonden, en toen ze er eindelijk uit waren bleek het niet

Frederick Vandromme

HUMO Er ging de afgelopen jaren geen interview met Frieda Van Wijck voorbij of ze sprak over 'De laatste show' als een 'fysiek en mentaal slopende ervaring'. Je weet waar je aan begint.

Michiel Devlieger «Correctie: bij een programma als 'De laatste show' weet je nóóit waar je aan begint. Ik heb het heilige voornemen om me tegen uitputting te wapenen door zo gezond mogelijk te eten en vooral voldoende te slapen. Uit ervaring weet ik dat je nachtrust er het eerst bij inschiet; terwijl het van essentieel belang is dat ik mezelf nog niet meteen verbrand. Daar is over een paar maanden nog tijd genoeg voor (lachje). Ik hoop ook af en toe wat tijd te vinden om op de fiets te kruipen. Tegen beter weten in, want dat is deze zomer nog niet gelukt en toen waren we nog maar aan het voorbereiden.

»Nu, dat het fysiek slopend was voor Frieda, heeft ook te maken met haar zwakke rug, denk ik.»

HUMO Je bent een jaar of twee, drie jonger dan Frieda; dat helpt wellicht?

Devlieger (lacht) «Niemand weet hoe oud Frieda precies is, maar ik vermoed dat er toch iets meer verschil is dan een paar jaar - zonder dat ik mezelf jeugdig wil noemen: dat zou, op mijn vijfenveertigste, alleen maar getuigen van een verkeerd zelfbeeld.»

HUMO Enkele maanden geleden publiceerde De Morgen een lijstje met de zes meest waarschijnlijke kanshebbers om 'De laatste show' te presenteren: daar stond jij niet bij.

Devlieger «Ik denk dat dat gewoon wil zeggen dat die van De Morgen hun werk niet goed hebben gedaan. Dat lijstje is zeker niet vanuit Woestijnvis gestuurd, en het is ook geen leidraad in de zoektocht geweest. Dat De Morgen niet aan mij gedacht heeft: dat laat ik voor hun rekening.»

HUMO Hoe bekend ben je eigenlijk nog, schat je? Ik stel me voor dat er tegenwoordig minder in je winkelkarretje wordt gekeken dan ten tijde van 'De mol'.

Devlieger «Ja, maar dat is niet noodzakelijk erg (lacht). Misschien ben ik minder bekend dan de vorige drie presentatoren, maar ik dat hoeft geen nadeel te zijn. In het beste geval is de nieuwsgierigheid van de kijker net wat groter, of ze zijn opgelucht dat ze eventjes niet naar één van de usual suspects hoeven te kijken. En ik denk sowieso niet dat mensen in de eerste plaats op een programma afstemmen voor de presentator.»

De laatste show
'De laatste show': Michiel Devlieger (2)

HUMO Niettemin, wie, denk je, sluit qua stijl het dichtst aan bij jou: Bruno Wyndaele, Mark Uytterhoeven of Frieda Van Wijck?

Devlieger «Ik pas. Ik vind het veel te moeilijk om mijn eigen interviewstijl te definiëren: dat laat ik met plezier over aan de mensen die ernaar zullen moeten kijken.

»Ik denk dat ik me in alledrie wel kan vinden, maar ik heb me niet beziggehouden met oude afleveringen te bestuderen en vervolgens te beslissen welke kant ik uitwil.»

HUMO Zo'n 'Laatste show'-aflevering is natuurlijk beestachtig goed voorbereid, maar het zit erin dat je improvisatieverleden toch van pas zal komen.

Devlieger «Dat ligt al eeuwen achter ons: het zou overmoedig zijn te beweren dat ik de knepen nog onder de knie heb. Wat niet wegneemt dat er altijd een soort basishouding zal overblijven. Het vertrouwen van: uiteindelijk komt alles wel op zijn pootjes terecht, we zien wel hoe. Al moet ik zeggen dat ik daar op dit moment nog niet honderd procent van overtuigd ben: de eerste aflevering komt in ijltempo dichterbij en er valt nog heel veel te doen. Maar kom; die eerste aflevering komt natuurlijk altijd te vroeg.»

HUMO Is er, behalve de presentator, nog iets veranderd aan het concept?

Devlieger «Over de rubrieken kan ik nog niet veel zeggen, want die zijn we nog volop aan het uittesten. Maar het decor zal er in elk geval helemaal anders uitzien. Het publiek zit voor de verandering eens heel centraal en niet weggestopt in de tribune. Rondom hen staat een zetel-, een tafel-, een rubriek- en een muziekset; het idee is dat we onszelf zoveel mogelijk vrijheid willen gunnen; we kunnen met het decor spelen afhankelijk van de gasten en de teneur van het gesprek.

»Concreet, maar je zal het moeten zien om het je te kunnen voorstellen, staan er in de studio een aantal... kieshokjes, zo kan ik ze nog het best omschrijven, met daarin een groepje mensen die zitten te kijken naar een monitor. Bovenop die monitor staat een camera die hen heel close in beeld pakt, en dát beeld zie je vervolgens op schermen in het decor: een even bevreemdend als intrigerend effect, vind ik.»

HUMO Kijk je ernaar uit om bepaalde gasten te verwelkomen? Frieda Van Wijck is tot de bekentenis overgegaan dat ze graag Freddy Quinn in haar zetel had gehad.

Devlieger (lacht) «Jaaa, Junge komm bald wieder! Freddy mag nog altijd komen, als het van mij afhangt - al was het maar om mijn oude moeder een plezier te doen. Maar zelf heb ik niet meteen een lijstje van droomgasten klaar: er zijn sowieso al niet veel mensen naar wie ik geweldig opkijk, en ik denk ook niet dat bewondering een goed vertrekpunt is om in 'De laatste show' een gesprek te voeren.»

HUMO Je zegt over jezelf dat je geen grote ambitie hebt, dat je steevast van het ene in het andere rolt - vloekt dat niet een beetje met presentator worden van een prestigieus programma als 'De laatste show'?

Devlieger «Ik denk dat het afgelopen jaar een mooie illustratie is van dat van het ene in het andere rollen. 'Van vlees en bloed' is redelijk toevallig voortgekomen uit 'De parelvissers', waar Tom Van Dyck en ikzelf elkaar gevonden hebben. En met 'Voor eens en voor altijd' was Tom Lenaerts al een tijdje bezig toen hij me op gegeven moment zei: 'Komaan, doe mee, dat zou toch veel plezanter zijn?' En voor je het weet zit je met Humo te praten over 'De laatste show'.

»Als iets mij genoeg prikkelt, kan ik mij er volledig in verliezen, zozeer zelfs dat ik niet meer kan denken aan wat daarna moet komen. Langetermijnplanning is niet een van mijn sterkste kanten.»

HUMO Over langetermijnplanning gesproken: wil je nog altijd, als het televisiewerk op een dag ophoudt, met een café beginnen?

Devlieger «Daar ben ik ondertussen van afgestapt. Ondertussen ben ik, zonder al te filosofisch te willen klinken, geworden wat ik eigenlijk al lang was. Ik heb mezelf ermee verzoend, en met alle plezier, dat ik dan blijkbaar toch gewoon tv-maker ben. Ik koester geen enkele vorm van heimwee of vage verlangens als 'ik zou nog dit of dat kunnen doen.' Zal wel met de leeftijd te maken hebben.»

HUMO Kan een mens ooit te oud worden om een café te openen?

Devlieger «Nee, bij nader inzien hangt dat wellicht meer af van het vermogen om lang wakker te blijven én je poten van de drank te houden (lacht).»

'De laatste show': Michiel Devlieger (3)

HUMO Hoe staat het ondertussen met de internationale carrière van 'Van vlees en bloed'?

Devlieger «Die is compleet onbestaande. Dat wil zeggen: op het tv-festival in Monaco, waar we een prijs hebben gewonnen, bleek er links en rechts wel wat interesse te zijn, en we hebben een Deense producer gesproken die eventueel een remake wou draaien, maar voorlopig is daar nog niets van in huis gekomen. Dat is niet erg, wat in ons hoofd is dat altijd een geweldig Vlaamse productie geweest. Als er internationaal nog iets mee gebeurt, is dat sowieso alleen maar een prettige bonus. Indien niet, dan zullen we daar geen frustraties aan overhouden.

»Een reeks van zeven afleveringen is ook minder makkelijk te verkopen dan een van tweemaal dertien. Je moet er evenveel promotie voor maken, en het brengt bij wijze van spreken veel minder op.»

HUMO De slagerssector was naar verluidt wel in zijn nopjes met de serie: moet je tegenwoordig eigenlijk nog betalen voor je vlees?

Devlieger «Mijn slager heeft mij een paar complimenten gegeven, maar voor de rest rekent hij de gewone prijs aan - ja, 't blijft wel de middenstand natuurlijk, je maakt die mensen niks wijs (lacht).

»Maar er is inderdaad een zekere erkentelijkheid: volgens mij waren ze allang blij dat er eens een slagerij op televisie kwam zonder dat daar een schandaalgeur rondhing.»

HUMO Van een tweede serie van 'Voor eens en voor altijd' zal nu wellicht ook geen sprake meer zijn?

Devlieger «Ja, een mens kan niet alles doen, hè! (lacht) Nu, het zou kunnen dat er toch een tweede reeks komt - de VRT was tevreden over de eerste, en wij ook - maar het zal in ieder geval zonder mij zijn. Idem voor alles wat bij Woestijnvis met fictie te maken heeft.

»Ik kom nu terecht in een volledig andere manier van werken. Aan 'Van vlees en bloed' zijn we tweeënhalf jaar bezig geweest voor 350 minuten televisie. Met 'De laatste show' haal ik dat al na anderhalve week. Dat is van de marathon naar de sprint, hè. Die afwisseling was één van de voornaamste redenen om ja te zeggen: ik blijf voor televisie werken, en toch verander ik van job.»

HUMO Ten tijde van 'Voor eens en voor altijd' zei je dat er nauwelijks publieke vooroordelen over Michiel Devlieger bestonden...

Devlieger «Gelukkige tijden die vanaf 31 augustus voorgoed voorbij zullen zijn.»

HUMO Sterkte!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234