null Beeld

De lange hete zomer van 1976: na zonneschijn komt zonneschijn!

De zeer hete zomer van 2003 ligt nog tamelijk vers gebakken in het geheugen en kreeg als etiket: De Warmste Zomer Sinds De Metingen van 1833. Dat klopt qua pieken in de temperatuur, maar qua lengte moet 2003 toch de duimen leggen tegenover de zomer van 1976.

Jan Hertoghs

Precies dertig jaar geleden was het geen drie maar vier maanden aan één stuk uiterst warm. De ene hittegolf na de andere volgde mekaar op en de landbouw kende één van zijn rampzaligste droogtejaren ooit. Humo polste een boer uit de Kempen, raapte de krantenknipsels bij elkaar, keek met een half oog naar de 'verkoelende' cinemaprogramma's van toen, en schreef dit dagboek van de hitte. De woordkeuze is die van de dagbladen van toen, in die zomer dat een glas bier nog dertien frank kostte.

25 april: In België heeft het sinds februari weinig of niet meer geregend. 'Het lijkt alsof er geen maartse buien of aprilse grillen meer bestaan. Dit is een lente die inzake droogte én nachtelijke koude haar gelijke niet schijnt te hebben: op sommige plaatsen is er nog nachtvorst geweest tot min zeven. In Frankrijk bedreigt de droogte een groot deel van de oogst. Veel bronnen en waterputten geven geen water meer en het niveau van beken en rivieren was nooit eerder zo laag.'

30 april: Een enorme bosbrand teistert de Hoge Venen. 5OO hectaren worden verschroeid. Het vuur wordt sterk aangewakkerd door een snijdende noordoostenwind. In Vlaanderen verwachten de weersvoorspellers een droge zomer met normale temperaturen. De Nieuwe Vauxhall 1800 Kost Slechts 156.900 fr

3 mei: Zonnige 1 mei stoeten in heel het land

5 mei: Enorme bosbrand op het militair domein te Brecht. 5O ha gaan in de vlammen op. Anderlecht wint de Europese Beker voor Bekerwinnaars op de Heizel (4-2 tegen West Ham). Cat Stevens treedt op in Vorst.

6 mei: De temperatuur stijgt overdag boven de 30 graden.

7 mei: De nachtvorst van de voorbije dagen teistert de fruitsector. Ganse percelen kropsla gaan verloren. De vroege aardappelen zijn over gans het land bevroren. The Rolling Stones treden op in een uitverkocht Vorst. Kaartjes van 3OO fr gaan op de zwarte markt voor 3000 fr van de hand. Het concert zelf is flauw ('Stones Rolden Vierkant in Vorst')

10 mei: '30 graden is uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar en de hitte heeft bijna iedereen naar buiten gedreven dit weekend. Overal waar water is, tot aan de kleinste sloten en plassen, hebben mensen zich neergevleid. Aan de kust wrijven handelaars en cafébazen zich in de handen. De dames op het strand en op de terrassen proberen zoveel mogelijk zon op zoveel mogelijk huid te vangen om aldus het zo begeerde bronskleurtje te zien verschijnen. Cafés blijven tot 's avond laat open en er heerst zowaar de sfeer van badoorden aan de Middellandse Zee, zo bijzonder mild en weldoend zijn de avonden.' Ulrike Meinhof, een van de vier leiders van de Rote Armee Fraktion is in de Stammheim-gevangenis van Stuttgart overleden. Ze heeft zich opgehangen. Ze was 42 jaar.

11 mei: Opnieuw bos- en heidebranden in de Kempen en Limburg. Ten gevolge van de hitte zijn op de spoorlijn Brussel-Bergen de rails beginnen 'opschiften' (=kronkelen wegens uitzetting). In Duitsland is de Rijn zo ondiep dat rijnaken nog slechts met halve vracht mogen varen. In de wetenschappelijke wereld zorgt de abnormale hitte- en droogteperiode voor spekulaties aangaande een op til zijnde klimaatswijziging. In Limburg is de watervoorziening in sommige gemeenten kritiek en zal de politie hard optreden tegen verspilzuchtigen. Ook in vijf gemeenten rond Aalst vloeit er geen water meer uit de kraantjes. Club Brugge wordt kampioen met vier punten voorsprong op Anderlecht en de prijs van een verbeterd brood (800 gr ongesneden) gaat van 23,5 fr naar 25fr. Een glas bier kost 13 frank. (Noot: in 2006 kost een glas bier evenveel geld als een brood!,jh.)

6 juni: 'De drie voorbije pinksterdagen waren een zomers geschenk voor het gehele land. Alle commentaren zijn eensluidend: dit was een pinksteren zoals we er in geen jaren meer hebben gehad en die men in geen jaren nog zal vergeten.

Onze kust zag zwart van het volk. De Ardennen puilden uit van de dagjesmensen. In de toeristische steden kon men over de koppen lopen. En in De Kempen zag men nog nooit zoveel zonnekloppers bijeen.' Bij de boeren is er een positieve noot: ' Het heeft één voordeel, die hitte en die droogte: ge verslijt er geen kleren mee!' In de Single Top 20 van Humo staat 'Music' van John Miles op (1), 'In Dulci Jubilo' van Mike Oldfield op (2) en 'Fernando' van Abba op (5) Vooral 'Music' wordt getipt als zomerhit('Music was my first love. And it will be my last. Music of the future. And music of the past.')

11 juni: 'Terwijl de brouwerijen, de ijsventers en de fabrikanten van zonnebrandolie gouden zaken doen, kijken de boeren vertwijfeld naar de lucht. Het gras groeit niet en veel vruchten zoals aardbeien rijpen te snel en komen tegen spotprijzen in de winkels. In de tuinbouw kunnen groenten als prei en selder niet uitgeplant worden omwille van de droogte: ' Elke vrucht, elke plant sterft in het veld.' Omdat er zo weinig gras is voor de koeien, ziet men sommige boeren de grachtkanten afmaaien om toch wat groen aan hun runderen te kunnen geven. Anderen bestellen in allerijl een irrigatiesysteem met buizen en sproeiers om de weilanden te kunnen 'beregenen'. Dat 'regenwater' dat men uit nabije waterlopen pompt, heeft zelf al een temperatuur van vijfendertig graden! Boer Frans Willems (Poederlee): ' Ik kan niet meer slapen vanwege de vele zorgen.' De cinema's van Antwerpen bieden 'Verfrissende Ontspanning' met onder andere 'Clockwork Orange' en 'Taxi Driver' (Robert De Niro) . In Studio Century speelt 'Alice Woont Hier Niet Meer'. In Humo's Top 20 komt 'This Melody' van Julien Clerc binnen van (-) op (12)


Insectenwolk

16 juni: Bretagne en Normandië lijden het ergst onder de droogte. 'Omdat de weidegronden verdord zijn en omdat de graanoogst toch gaat mislukken, drijven tal van boeren hun vee de korenvelden in, daar kan het zich voeden met de groene onrijpe graangewassen.' In het Parijse industriebekken liggen de bedrijven 's avonds een half uur tot een uur stil omdat de elektriciteitscentrales niet op volle kracht kunnen werken. Er is te weinig koelwater. Eigenaars van dieren worden gewaarschuwd: ook honden en katten kunnen een zonnesteek oplopen. In de LP TOP 10 van Humo staat 'Desire' van Bob Dylan al weken op (1) . De LP 'Wish you were here' van Pink Floyd staat op (4) en zit al 35 weken in de top-10.

null Beeld

18 juni: Rellen in het Zuid-Afrikaanse Soweto: 35 doden.

21 juni: Er valt een beetje regen, maar het is te weinig voor de rosse weilanden. Het pakje sigaretten zal 'eerlang opslaan' van 3O naar 31 frank.

22 juni: De hittegolf zorgt voor een ware paniek bij de Franse veetelers. In Normandië, Bretagne en de Vendée wordt het vee in onrustbarende hoeveelheden naar de abattoirs gebracht omdat er geen voer meer is voor de dieren.

26 juni: 'De hittegolf die we thans meemaken is een van de ergste uit de meteorologische geschiedenis. Onze vogels kunnen de invasie van bladluizen, vlinders, vliegen en muggen niet bijhouden.' Op de scheepswerven van Boel zijn 8OO arbeiders tijdelijk werkloos want bij de afbouw van schepen zouden temperaturen van 55 tot 6O graden genoteerd zijn. U Hebt Nu Al Een Datsun 1200cc voor 99.900 frank.

'De bevolking van de Franse havenstad Brest dacht donderdag middag dat het eindelijk zou gaan regenen. De hemel werd verduisterd door donkere wolken, de tropische temperatuur liep iets terug, maar toen de vreugde en de opwinding hun hoogtepunt bereikten, hoorden de inwoners dat de wolken een gonzend geluid begonnen te maken. Bleek dat de regenwolk geen regenwolk was, maar een insectenwolk. Binnen enkele kwartieren streken miljarden insecten van allerlei aard (vooral muggen, vliegen en vliegende mieren) over de stad neer. De inwoners moesten een goed heenkomen zoeken om zich voor de beten en de steken te vrijwaren. Volgens de autoriteiten is de 'insectenregen' een bekend verschijnsel in een grote droogteperiode waarin het ecologisch evenwicht verstoord wordt.'


Luchtige kleding

28 juni Ukkel Verwacht: zonnig en zeer warm weer, maxima van 30 graden aan de kust tot 36 graden elders. De kerncentrale van Doel die al twee jaar operationeel is, wordt officieel ingewijd. De expresstrein Amsterdam-Parijs ontspoort in het Waalse Neufvilles. Er zijn tien doden en 14 zwaargewonden. De oorzaak is onbekend, maar elders in Wallonië zijn al eerder treinsporen verwrongen geraakt door de hitte.

'De hittegolf oefent reeds zijn invloed uit op het gedrag van onze landgenoten. Net zoals in het warme zuiden hebben de meeste mensen de zaterdagavond tot laat in de nacht buiten doorgebracht. In de tuin of op de stoep zochten duizenden het beetje koelte dat zij thuis in de slaap- of woonkamers niet konden vinden. Tijdens de middaguren gebeurde het omgekeerde, dan lagen de straten zo goed als verlaten.'

'In de badplaatsen is het intussen een dolle kermis. De badgasten in bikini dringen door tot in de uithoeken van de agglomeraties. Het politiereglement laat niet toe dat men zich zo ver in luchtige kledij mag vertonen, maar dat verbod wordt overal met de glimlach overtreden. Er zijn ook diefstallen gemeld in appartementen waar verlofgangers de halldeur hadden open gezet om wat frisse lucht in het gebouw te krijgen.'

'In Wallonië dreigen de toeristische afvaarten van de Semois in het gedrang te komen: een boeldozer tracht nu over een afstand van 7km een geul te graven om de afvaarten toch te laten verlopen.'

De leider van de grootste Franse boerenvakbond heeft de regering gevraagd om het leger in te zetten voor het transporteren van hooi uit delen van Frankrijk waar de droogte minder erg is. Ook de vogelstand lijdt onder de droogte. Op sommige plaatsen kan men van dorst omgekomen vogels aantreffen.

'Zondagnamiddag ging de 24-jarige A.S. uit Berlare een dutje doen in zijn hof en in de zon. Hij is echter niet meer wakker geworden, en bleek fataal getroffen door de zon. Een bijgeroepen geneesheer kon enkel de dood vaststellen.'

Er is een nieuw type uurwerk op komst op basis van kwartskristal. In plaats van een wijzerplaat kan men het uur aflezen met zogenaamde digitale cijfers.


Koude schotels

29 juni: Zonnig en zeer warm. Maxima van 30 tot 35 graden. Hevige bosbranden in de streek van Maasmechelen en As. 'Overal zag men vluchtende zondagstoeristen die hun picknick voortijdig moesten afbreken.' De rijkswacht sloot de autoweg E39 af wegens de enorme rookontwikkeling. Toen ook het vuur dicht bij de snelweg kwam, 'moesten boeldozers en Leopardtanks van het leger ingezet worden om brandgangen te graven en te voorkomen dat het vuur naar de andere kant van de autoweg zou overslaan: daar bevinden zich in Zutendaal de munitiedepots van FN.' Het vernielde bosgebied zou zo'n 800 hectare bedragen.

Voor de boeren in Limburg en de Antwerpse Kempen is het een verschrikking: hun weilanden zijn helemaal ros geworden of tot de wortel kaal gevreten. 'Het is een vreemd gezicht: koeien staan in verdorde weilanden en eten bussels stro of droge korrels krachtvoer. Sommige boeren laten hun koeien in de haver grazen waardoor ze hun noodzakelijke voorraad voor de winter aantasten. Boer Karel Van Laer : ' Ik denk eraan om alles te verkopen en met de schoofzak te gaan werken. In de bouw kunnen ze wroeters zoals wij misschien nog gebruiken. En dan zal ik tenminste ook vakantie hebben zoals iedereen.' Op televisie is er deze zomer onder andere: Tip-Top (jeugdmagazine met Bob Davidse), Rad der Fortuin, De Wies Andersen Show (kwis), Swiebertje (jeugdserie NED 1) en Toppop (jongerenmuziek, NED 2)

30 juni: Zonnig en zeer warm, maxima van 30 tot 35 graden, nachtminima van 15 tot 20 graden. 'Op enkele uren tijd zijn in een visvijver te Ranst duizenden karpers, brasems, voorns en enkele snoeken omgekomen. De massale vissterfte is te wijten aan de verzengende hitte en aan de windstilte die verhindert dat golven het water zuurstofkrachtig houden.'

In Plancoët (Bretagne) is een volledig maisveld met stengels van 20 cm gewoon weggewaaid. Tegen de middag stak een sterke wind op en verdween het veld in een kolossale stofwolk. Er bleven alleen wat verdwaalde wortels en de stenen ondergrond achter.

'Verse produkten zoals vlees en kaas worden maar bitter weinig verkocht. Daarentegen beleeft de verkoop van sla, tomaten, asperges, eieren, makreelfilets en sardientjes een duidelijke piek. Waarschijnlijk zijn er in ons land nog nooit zoveel koude schotels gemaakt als tijdens deze snikhete dagen.' 'Fool to Cry' van the Rolling Stones staat op (2) in de Top-20. John Miles staat nog steeds op (1).


Onze zweefvliegers profiteren!

1 juli: Zonnig en zeer warm. 28 tot 33 graden. Weerman Armand Pien moet week na week hetzelfde zomerweer voorspellen. Om die eentonigheid te doorbreken komt hij op tv met een grote zonnebril op en de voeten in een waterbadje. 'Op het verkeer begint de hitte zijn slopend werk te verrichten. Er worden gevallen gesignaleerd van geparkeerde wagen die in volle zon stonden geparkeerd en die vanzelf in brand zijn geschoten. Nog een trieste vaststelling bij dit weder is dat bij veel loofbomen de bladeren beginnen te vallen. In sommige parken en plantsoenen is de grond reeds bedekt met een tapijt van dorre gele bladeren;'

'Onze weiden zijn verschroeid. Wij hebben geen voedsel meer'. Dat staat te lezen op de doeken die over twee magere koeien liggen en die woensdagochtend plots tot voor de ministerie van Landbouw zijn geraakt. De twee koeien waren ter plekke gebracht door jonge boeren uit de streek van Verviers. In de Kempen sleuren de boeren en hun kinderen 's nachts met buizen en sproeiers over het veld om telkens een ander stuk weide te beregenen en toch wat gras te redden. Het werk moet 's nachts gebeuren omdat het water overdag te snel verdampt. 's Nachts is het buiten 'slechts' 21 graden. De cinema's van Antwerpen leveren 'Heerlijk Koele Ontspanning' met onder andere 'De Dolle Kever ','Thunderball' (met Sean Connery) en 'De fluit met Zes Smurfen'.

2 juli: 'Gans Europa leeft verder in de wurgende greep van een verzengende hittegolf die het leven hoe langer hoe lastiger maakt. In Parijs waar gedurende de nacht recordtemperaturen van 23,8 graden werden gemeten, is het water van de Seine 3O graden warm. In Italië maken archeologen van deze uitzonderlijke droogte gebruik om opgravingen in de Po-bedding te doen op plaatsen waar ze anders nooit kunnen komen. In Berlijn dragen de politieagenten tropenhelmen, en mogen de arbeiders in sommige fabrieken zo dikwijls ze willen onder het stortbad. De politie meldt wel een massa familietwisten, burenruzies en straatgevechten. In Sommige Duitse scholen krijgen de kinderen 'hittevrij': overdag worden er geen lessen gegeven; wel worden er nachtwandelingen gepland in klasverband.'

'Goed nieuws voor de Belgische zweefvliegsport! In ons land jaagt deze zomer met zijn geweldige thermieken het prestatiepeil van onze zweefvliegers in de hoogte! De oogst aan prestigieuze hoogterecords is werkelijk enorm. Men gaat bijna de stratosfeer in! Mevrouw Georgette Litt haalde 8500 meter en haar echtgenoot André Litt maar liefst 10.450 meter, dat is de kruishoogte van een Boeing! En dat zonder motor welteverstaan! Broer en zus Bertels uit Veerle slaagden er zelfs in om vanuit St Hubert de Atlantische kust bij Rochefort te bereiken, 653 km ver!'

3 juli: Het hogedrukgebied met middelpunt boven N- Polen blijft droge en zeer warme continentale lucht over onze streken aanvoeren. Het blijft droog en zeer warm. Evolutie voor zondag en maandag: de hittegolf blijft aanhouden. Terwijl de conservenfabrieken in de maanden juli en augustus normaal dag en nacht op volle toeren draaien, valt de productie op minder dan de helft terug. Zo blijkt ondermeer dat boeren erwten en andere peulvruchten aan de melkkoeien voeren. Intussen signaleren sommige supermarkten dat een aantal klanten 'groentenconserven zijn gaan hamsteren'.

Vrijdag werd vooral het westen van Limburg getroffen door bosbranden. 'Nabij de baan Eksel-Kerkhoven moesten de brandweerlieden rennen voor hun leven omdat het vuur razensnel om zich heen greep. De vlammen sloegen tot tientallen meters de hoogte in. Hier en daar zorgden de branden ook voor paniek onder de bevolking. Het was in het westen van Limburg een angstaanjagend gezicht met de rookzuilen die op verscheidene plaatsen haast heel de hemel bedekten zodat er geen zon en geen blauwe lucht meer te zien was. In en om Bilzen rijden de wagens van de brandweer dag en nacht rond om water uit te delen. Aan de universiteit van Leuven kunnen studenten uitstel van examens krijgen als zij niet hebben kunnen studeren vanwege de hitte. Het personeel van de KUL mag de arbeid al aanvatten vanaf 6 uur. In Ukkel loopt de temperatuur onder thermometerhut op tot 36,7 graden. '


Bedevaart naar Scherpenheuvel

5 juli: Enkele landbouwers hebben hun runderen in het bos gedreven,' dan kunnen ze daar van het struikgewas eten.' In de provincie Antwerpen werd de rijkswacht ingeschakeld om boeren met watertekort te bevoorraden. Dat gebeurde met waterkanonnen. Een landbouwexpert in de Duitse deelstaat Schleswig-Holstein verklaart: 'Als het de volgende week niet flink regent, kunnen wij de aardappeloogst wel vergeten. De Duitsers zullen dan volgend jaar rijst moeten eten.' Paus Paulus vraagt de gelovigen om te bidden voor regen. 'Wij moeten God Onze Vader die alle geheimen van de natuur doorgrondt bidden opdat hij de jongste klimatologische handicap ongedaan maakt.'

'Hoewel iedereen naar een frisse regenbui begint te snakken, wordt dit uitzonderlijke weertje toch wel erg op prijs gesteld. Alle terrassen zijn overvol, de mensen lopen rond in luchtige toiletten, iedereen is in een opgeruimde vakantiestemming en niemand schijnt zich dan nog te bekommeren om de alarmkreten uit de land- en tuinbouw. Politiemannen en postbodes hoeven niet langer een kepi op te zetten.' Het KMI verwacht eerstdaags verfrissing door onweer.

7 juli: Een paar duizend mannen, vrouwen en kinderen uit Kempische boerengezinnen trokken maandag met auto's en bussen op bedevaart naar Scherpenheuvel om daar voor regen te bidden bij het beeld van Onze-Lieve-Vrouw. 'Arms of Mary ' van Sutherland Bros. and Quiver komt van niets (-) op (4)

8 juli: Op de gemeentelijke bevolkingsdiensten noteert men een hoger aantal sterfgevallen dan anders. Er wordt een ministercomité opgericht 'voor de bestrijding van de gevolgen van de aanhoudende droogte'. De bevolking krijgt een aantal praktische raadgevingen. 'Om een glas fris water te drinken, hoeft u de kraan niet te laten lopen tot er koud water uit komt. Beter is om flessen met drinkwater te vullen en ze in de koelkast te zetten. Het gebruik van afwasmachines en automatische wasmachines moet zoveel mogelijk beperkt worden.' 9 juli: Volgens de Leuvense klimatoloog prof. Hugo Poppe kan de droogte nog de hele zomer duren. Volgens Poppe was de mens vroeger beter bestand tegen extreme temperaturen: ' Ik heb in mijn jonge jaren nooit een boer gezien met een zonnebril op.' In de Kalmthoutse Heide verwoest een bosbrand 160 hectaren. De snelweg E19 wordt urenlang afgesloten.

'In Le Havre willen fruitimporteurs een belangrijke lading bananen vernietigen vanwege de dalende prijzen van deze vrucht. Normandische boeren laten echter weten dat ze de bananen kunnen gebruiken. Donderdag begon de levering van 4100 ton gratis bananen aan plaatselijke veehouders. Gemengd met stro is deze voorraad voldoende om gedurende een maand 33.000 dieren te voeden.' Intussen is men bezig om 700 kanalen in West- en Midden-Frankrijk leeg te pompen en zo de landerijen met water te bevloeien en ook de bevolking en de industrie van water te voorzien. 'In tal van winkels wordt mineraal water nu onder de toonbank verkocht, dus tegen zwarte marktprijzen. De autoriteiten in Zuid-Engeland onderzoeken de mogelijkheid om tankers van 70.000 ton met water te charteren vanuit Noorwegen.' In Wommelgem zien zes getuigen een Onbekend Vliegend Voorwerp. De geluidloze UFO had vijf grote witte lichten en een vreemd rood lichtpunt in het midden.

14 juli: Het heeft geregend op een aantal plaatsen in België. Maar het effect is niet te zien.

19 juli: Lucien Van Impe wint de Ronde van Frankrijk. Dolle taferelen en volkstoeloop in zijn dorp Mere. In Montréal worden de Olympische Spelen geopend.

22 juli: Eindelijk wat regen. Het nationaal défilé in Brussel eindigt zelfs in een 'nationale drache'.


Boetes voor plonsbadjes

24 juli: 'Tornado's in Italië. Sneeuwstormen in Duitse Alpen. Slagregens in Frankrijk. De droogteperiode die Europa vier maanden in zijn greep hield lijkt voorbij. Volgens het publiek heeft deze abnormale zomer te maken met de atoomproeven en de problemen met het leefmilieu. Prof. Poppe is het niet eens met die stelling dat het klimaat beinvloed wordt door de menselijke activiteit:' Atoomproeven? Problemen met het leefmilieu? Dat is lokaal 'gepruts' dat niet opweegt tegen de onvoorstelbare krachten van luchtdrukgebieden, oceanen en ijskappen.' 'Arms of Mary' van Sutherland Bros. and Quiver staat op (1).

27 juli: Het Noord-Italiaanse dorp Seveso wordt ontruimd na de gifgaswolk van drie weken geleden. Ruim 15.000 mensen worden bedreigd.

31 juli: De aardappelen kosten op sommige plaatsen 30 fr per kilo en her en der zijn boerenwachten in actie omdat de dure en schaarse vruchten van de velden worden geroofd. De Belgen keren met zes medailles terug uit Montréal, waaronder tweemaal zilver voor Ivo Van Damme

16 augustus: 'Het zomert maar verder. Ook in de rinkelende kassa's van de horeca-sector. Voor de kust is dit een glansseizoen zoals het zelden geweest is. Op de overvolle wegen naar de kust vonden verschillende kettingbotsingen plaats.' 25.000 festivalgangers voor twee dagen Jazz Bilzen. Op het programma o.a. Frankie Miller Band , Sutherland Bros. and Quiver , Steeleye Span, Kevin Ayers, Jess Roden Band en Status Quo.

20 augustus: De droogte zet zich nog steeds door. Op vele landbouwbedrijven snijdt men de wintervoorraad aan, in dit geval het schaarse hooi dat in mei gemaaid is en dat normaal niet voor nieuwjaar wordt aangesproken. 'Dancing Queen' van Abba komt binnen op (16).

21 augustus: Het Ministerie van Economische Zaken legt sancties op. Wie water verspilt riskeert boetes van 4000 fr tot 4 miljoen fr. Strafbaar zijn onder andere: besproeien van gazons, tuinen en sportvelden, het reinigen van stoepen en voetpaden, het afspuiten van motorvoertuigen en het vullen van particuliere zwembaden en plonsbadjes.

25 augustus: In Engeland heerst de ergste droogte sinds 250 jaar. Her en der heersen ware muggenplagen. In Londen zijn meer dan duizend Sikhs bijeen voor een week durende bidplechtigheid die regen moet brengen.

28 augustus: 'De redactie van een grote Londense krant werd vrijdagmorgen opgebeld door een opgewonden abonnee die meende dat hij zijn buurman had zien buiten gaan met een opgestoken paraplu. Ook andere redacties worden opgebeld door lezers uit verschillende delen in de stad die absoluut druppels hadden gevoeld. De vreugde was echter van zeer korte duur. Binnen de drie minuten was de regenwolk opgelost. De bui van amper drie minuten doet ook de luchthaven Heathrow aan: daar stromen talrijke passagiers en werknemers naar buiten om de regen juichend en handen klappend te verwelkomen.'

31 augustus: De Boerenbond raamt de schade nu al op 20,4 miljard en vraagt om gans België uit te roepen tot rampgebied.

In de bioscopen draaien onder andere 'The Sound of Music' (een herneming van Hét Succes uit 1965!) en 'One Flew over the Cuckoo's Nest' (Met Jack Nicholson, 23ste Week!)

In september begint het eindelijk te regenen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234