null Beeld

De Lieven Van Gils in Bart Peeters over 'Bart & gasten': 'Nainggolan mag van mij gerust roken op tv'

Terwijl Lieven Van Gils even aan een welverdiend infuus ligt, gaat de talkshow die zijn naam draagt, gewoon door tijdens de paasvakantie. Met twee vervangers: Cath Luyten neemt in de tweede week plaats op de stoel van Van Gils, eerst mag Bart Peeters in zijn voetsporen treden.

Stefaan Werbrouck

Bart Peeters «Neen, noem het alsjeblieft niet zo, ik neem gewoon een weekje over. Lieven is ondertussen een ijkpunt, terwijl mijn enige echte ervaring op het vlak van talkshows de ‘Bart Peeters Show’ is, een muzikaal praatprogramma dat ik eind jaren 80 in Amsterdam voor de zender Veronica heb gemaakt.»

HUMO En die zes weken ‘Bart & Siska’ dan, in 2015?

Peeters «Ah, ja (lacht). Maar daar had ik Siska Schoeters naast me. En ik heb er vooral geleerd hoe moeilijk een talkshow over de dagelijkse actualiteit is. Het was de bedoeling om ‘Bart & Siska’ een beetje tongue in cheek te maken, niet al te ernstig. Maar een paar dagen vóór de eerste uitzending vond in Parijs de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo plaats, waardoor de eerste week meteen vol ellendige, götterdämmerung-achtige onderwerpen zat. In de tweede week is het wel goed gekomen, maar hier heb ik natuurlijk geen tweede week.»

HUMO Toch een beetje zenuwachtig?

Peeters «Zover zou ik niet gaan. Ik heb door de jaren heen een soort zenboeddhistische afsplitsing van mezelf ontwikkeld, een nevenpersonage dat altijd de rust kan bewaren, wat er ook gebeurt. Zoals bij de MIA’s onlangs: twintig seconden voor ik prins Laurent moest aankondigen, kreeg ik in mijn oortje te horen dat de ploeg hem nergens kon vinden en dat in zijn plaats Kobe Ilsen zou opkomen. Maar net toen ik Kobe op het podium wou roepen, kwam de prins aangestormd als een ontsnapte, briesende stier. Het was totale hysterie, maar tegelijk topentertainment, en voor mij het hoogtepunt van de show.»

HUMO Wie mag zich, behalve prins Laurent, tijdens jouw week in de actualiteit wurmen?

Peeters «Als ik echt mag kiezen, geef mij dan maar Radja Nainggolan, nog zo iemand die zich nergens iets van aantrekt. Ik heb de indruk dat de kleurrijkste en rock-’n-rollste mensen zich niet langer in de rock-’n-roll bevinden maar in andere disciplines, zoals de royalty of het voetbal. Als Nainggolan komt, mag hij van mij zelfs gerust roken op tv.

»Ze hebben me wel al gezegd dat die eerste week van de paasvakantie traditioneel arm aan nieuws is, zodat ik hier en daar mijn eigen accenten kan leggen. Niet dat ik dat per se wil. Ik kan me de laatste tijd beter gedragen op tv, omdat mijn optredens in het theater (in de solotournee ‘Alleen en zonder plan’, red.) zo’n gigantische uitlaatklep zijn. Daardoor voel ik de nood niet meer om gek te doen, en maak ik me liever helemaal ondergeschikt. Ik weet nog niet eens wat die week de naam van het programma wordt. Weet jij dat?»

HUMO Afgaand op het persbericht: ‘Bart & gasten’.

Peeters «Hm, nu had ik toch minstens op een alliteratie gehoopt, zoals bij ‘Van Gils & gasten’. Iets als ‘Peeters & personen’. Het zal wel te laat zijn om dat nog voor te stellen, zeker?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234