null Beeld

'De luchtpolitie': 'Ik doe het voor de vermiste bejaarden'

Ook toe aan een portie zinderende klopjachten, uitslaande bosbranden en bloedstollende races tegen de klok om vermiste personen op te sporen? Vanaf maandag zit u gebeiteld bij VTM, waar ze de komende vijf weken meevliegen met de helikopterpiloten van de federale politie. Eén van hen heet Gerry Neckebroeck (links op de foto), en spreekt u toe.

Gerry Neckebroeck «Ik ben al 35 jaar professioneel actief als helikopterpiloot: in 1985 ben ik begonnen bij Defensie, en in 2009 ben ik overgestapt naar de federale politie. Tijdens mijn allereerste politievlucht was het al meteen raak: via ons radiosysteem hoorden we een melding over een voertuig dat op de pechstrook van het viaduct van Vilvoorde geparkeerd stond. Of wij eens wilden gaan zoeken naar de chauffeur? Aanvankelijk gingen we ervan uit dat hij panne had gekregen en op zoek was gegaan naar hulp. Maar na een tijdje boven dat viaduct te hebben gecirkeld, zagen we helemaal beneden een persoon liggen: bleek dat die man van het viaduct was gesprongen. Zoiets vergeet je nooit, natuurlijk.»

HUMO Wat zijn de typische zaken waarvoor jullie worden uitgestuurd?

Neckebroeck «Ten eerste heb je de verdwijningen, zoals bijvoorbeeld die chauffeur op het viaduct, of bejaarden die niet naar het rusthuis zijn teruggekeerd. Ten tweede heb je de preventievluchten, waarbij je boven een bepaald gebied gaat patrouilleren op momenten dat er zich vaak criminele feiten voordoen. Dat heeft een ontradend effect: onze aanwezigheid schrikt aantoonbaar af. En ten derde heb je wat wij scrambles noemen: dringende opdrachten, waarvoor er in Brussel altijd een toestel stand-by staat dat binnen de vier minuten kan vertrekken. Doorgaans heb je dan te maken met daders van diefstallen, carjackings of sackjackings die op de vlucht zijn, en die wij vanuit de lucht volgen zodat onze mensen op de grond hen sneller kunnen klissen.»

HUMO Wat doet u zelf het liefst?

Neckebroeck «Bandieten vangen is leuk, maar wat mij toch altijd het meest bijblijft, zijn de delicate verdwijningen – verdwijningen waarvan je weet: we gaan snel moeten zijn, of het is onherroepelijk te laat.

»Zo was er eens een bejaarde man met alzheimer die ’s nachts zijn huis had verlaten en niet meer was teruggekeerd. Hij kon onmogelijk ver zijn, vertelde men ons, want hij wandelde met een looprekje. Twee uur aan een stuk hebben we zonder resultaat boven het gebied gevlogen – ’t was in Zuid-West Limburg, waar ik woon – en net op het moment waarop we het wilden opgeven, hebben we hem aan de rand van een bos aangetroffen. Zo iemand dan levend en wel met zijn familie kunnen herenigen, dat zijn de momenten waarvan je zegt: hier doe ik het voor.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234