null Beeld

De Luchtpolitie

Hebt u zich ooit afgevraagd waarom er op Werchter politiehelikopters boven uw hoofd cirkelen terwijl u op de wei die kater van de vorige avond probeert te verwerken?

Katrien Depecker

Niet om u te pesten of te begluren, zo blijkt, maar voor uw eigen veiligheid. U verneemt er alles over in het nieuwe programma 'De luchtpolitie', waarin de helikopterpiloten van de federale politie acht weken lang gevolgd worden. Eén van die piloten is Bert Troonbeeckx, en wanneer we hem aan de lijn krijgen, is hij net geland: 'De politie van Mechelen had ons gevraagd om mee te zoeken naar overvallers die langs de daken gevlucht waren. Maar we hebben ze helaas niet kunnen vatten.' En toen was het nog maar vijf uur 's middags! Is zoiets dagelijkse kost, of is het lang niet altijd zo spannend?

Bert Troonbeeckx «We maken een onderscheid tussen geplande vluchten en scrambles. Bij geplande vluchten patrouilleren we boven massabijeenkomsten zoals festivals, betogingen en voetbalwedstrijden om te zien of alles rustig verloopt. Er hangt een camera aan de helikopter, en daarmee maken we beelden die rechtstreeks doorgestuurd worden naar het commandocentrum. Dat is handig: de manschappen op de grond kunnen alleen maar zien wat er rondom hen gebeurt, maar vanuit de lucht hebben wij een overzicht over het hele evenement. Neem nu een voetbalwedstrijd: wij volgen altijd de harde kern van de beide supportersgroepen. Stel dat ze beginnen te knokken, dan weet het commandocentrum via onze beelden meteen waar er extra manschappen nodig zijn.

»Daarnaast staat er altijd een scrambleteam klaar dat kan uitrukken zodra er dringende oproepen binnenkomen. Zo krijgen we er verschillende per dag, van heterdaadmeldingen - waarbij we bijvoorbeeld de grondploegen helpen die de daders van een hold-up zoeken - tot humanitaire opdrachten. Bij overstromingen kunnen we zandzakjes ter plaatse brengen, of we helpen de brandweer met blussen, zoals bij de brand op de Kaltmhoutse heide laatst. En soms worden we ook gevraagd om criminelen van en naar de gevangenis of naar de rechtbank te vervoeren, of om organen van het ene ziekenhuis naar het andere te transporteren.»

HUMO Jullie moeten ook straatcriminaliteit voorkomen: hoe doe je dat met een helikopter?

Troonbeeckx «Gewoon door er te zijn: uit studies is gebleken dat de straatcriminaliteit met vijftig procent afneemt als er een helikopter boven een winkelstraat patrouilleert. Vijftig procent: dat is toch fenomenaal? In de eindejaarsperiode hingen we boven de winkelstraten van Antwerpen, en achteraf bleken er inderdaad minder diefstallen gepleegd te zijn.

»Soms hoor je dat wij het 'onveiligheidsgevoel' zouden aanwakkeren bij de bevolking: 'Oei, een helikopter, er is waarschijnlijk iets ergs gebeurd!' Maar dat kun je ook zeggen over de aanwezigheid van politiecombi's: voel je je dan veiliger of onveiliger? We geven de burger het signaal dat we preventief aan het werk zijn, en dat ze dus gerust kunnen zijn.»

HUMO Bewaren jullie de beelden die jullie bijvoorbeeld tijdens een festival maken?

Troonbeeckx «Nee. We geven het commandocentrum een algemeen beeld van wat er beneden gebeurt: 'De wei zit voor zoveel procent vol.' Of: 'Daar en daar zijn er files bij de uittocht.' We zoomen pas in op de mensenmassa als we een doelwit in het vizier moeten krijgen, en alleen die beelden worden in het commandocentrum opgenomen en bewaard als bewijsmateriaal. Bijvoorbeeld als we de melding binnenkrijgen dat er op een camping een vechtpartij plaatsvindt waarbij er messen getrokken worden.»

HUMO Ik kan dus rustig met een joint over de festivalwei lopen zonder dat de arm der wet mij in het vizier krijgt?

Troonbeeckx «We werken op een hoogte van vijfhonderd tot duizend voet (150 tot 300 meter, red.), dus die joint zal ik niet zien. (streng) Wat niet wil zeggen dat iedereen massaal mag blowen, hè. Maar we begluren niemand. Ik werd daar onlangs wel van beschuldigd. Tijdens een wielerwedstrijd had ik een lokale politieagent afgezet in een wei, dicht tegen een haag. Wat bleek: naast die haag lag er een vrouw in monokini in haar tuin te zonnen! Ze belde naar onze dienst om te zeggen dat ik kwam gluren, maar dat was écht toevallig (lacht).»

HUMO Uiteraard! In de aflevering van vanavond zien we hoe jullie een winkeldief minutenlang achtervolgen en hoe de grondploegen hem kunnen pakken. Die adrenaline, vind je dat het leukste aan je job?

Troonbeeckx «Een achtervolging van twintig minuten die goed afloopt, dat geeft natuurlijk voldoening, maar dat vind ik toch niet het mooiste aan m'n job. Vorige zomer heb ik een dementerende bejaarde vrouw teruggevonden die al drie dagen vermist was. Ze lag in een gracht tussen twee velden. We hebben haar meteen de eerste zorg toegediend, en toen ze weer bij bewustzijn kwam, was ik écht gelukkig. Iemand een familielid kunnen teruggeven: daar doe je 't voor.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234