null Beeld

De magie van De Roma: 'Een opvangcentrum voor advocaten en armoezaaiers'

Een alsmaar uitdijende groep biertjes tappende, tickets scannende en vloeren schrobbende vrijwilligers: ziedaar de voornaamste pijler van het succes van De Roma, de mooiste theater- en concertzaal van Antwerpen en wijde omtrek. In de ontroerende documentaire die Lies Van der Auwera over hen maakte, ‘De Roma is van ons’, wordt uiteraard ook de rode loper uitgelegd voor Vic Van den Bril (76), de nestor der vrijwilligers.

Noud Jansen

Vic Van den Bril «Mijn vroegste herinneringen aan De Roma dateren van eind jaren 40. Als Borgerhoutse volksjongen speelde ik op straat, en zo heel af en toe ging ik me in het portiek aan de prenten vergapen van de films die er speelden. Gene Kelly in ‘De drie musketiers’! Gary Cooper in ‘For Whom the Bell Tolls’!

»Wij woonden indertijd in een arbeidershuisje met gasverlichting en water van de pomp: je kunt je voorstellen hoe het voelde toen ik op mijn 7de voor het eerst met mijn ouders mee naar een film mocht. De Roma, dat was een paleis: alleen al die statige inkom, en dan die lange gang waar een man met een grote kepie en een prachtig rood uniform de kaartjes scheurde. Ik weet nog dat ik in de pauze doorgaans snoep kreeg of een ijslolly. Maar als ik een goed rapport had, kreeg ik een ijswafel met twee grote bollen. Die werden rondgebracht door een voluptueuze dame wier decolleté altijd goed te zien was wanneer ze met haar plateau vooroverboog. Dat dééd wat met een jonge kadee, hè!

»Mij raakte het dus persoonlijk toen De Roma in 1982 werd gesloten en in verval raakte. Maar in 2002 zag ik aan de muur van theater Rataplan, hier in Borgerhout, een plakbrief hangen: ‘Kom op 14 december naar de Turnhoutsebaan 286. We gaan puinruimen en zorgen dat De Roma weer opengaat.’ Ik ben toen naar binnen gegaan en ik heb tegen iemand van Rataplan mijn verhaal verteld, zoals nu. Waarop hij zei: ‘Proficiat, u bent de eerste ingeschrevene.’ En ja, dan zijn we er met een man of dertig aan begonnen, en nog geen halfjaar later was De Roma effectief opnieuw open.»

HUMO Ondertussen is het aantal vrijwilligers opgelopen tot ver boven de vierhonderd.

Van den Bril (knikt) «Ik zeg altijd dat De Roma een opvangcentrum is: van de advocaat tot de armoezaaier, ze komen hier allemaal vrijwilliger spelen omdat ze deel willen uitmaken van de Roma-gemeenschap. Voor mij is die zaal van levensbelang: mocht De Roma er niet zijn, dan zou ik nu in een home naar ‘Thuis’ zitten te kijken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234