null Beeld

De mailbox van Arnon Grunberg: 'Aandacht is zonlicht'

Heeft Erdogan een Duitse minnares die te hard om u moest lachen?

Arnon Grunberg

Waarde Jan Böhmermann,

Zonder de heer Erdogan, president van Turkije, had ik nooit van u gehoord, want ik kijk weinig televisie en satire kan mij zelden bekoren.

Maar u hebt een programma op de Duitse televisie en u hebt daar een gedicht over de heer Erdogan voorgelezen.

Voordat er verwarring dreigt: Allah kwam er niet in voor. Geen kwaad woord sprak u over de moslims. U sprak eigenlijk over niemand kwaad. U zette de heer Erdogan in het zonnetje, want aandacht is zonlicht.

U beweerde dat de heer Erdogan een kleine piemel heeft, maar als de heer Erdogan een man was, dan had hij gedacht: de heer Böhmermann zal zelf wel te klagen hebben over zijn geslachtsdeel.

Nu ben ik niet de president van Turkije, maar zelfs ik heb niet de tijd elk spotdicht dat over mij verschijnt uit te pluizen. Stel dat ik op de Finse televisie belachelijk word gemaakt, wat bij mijn weten nog nooit is gebeurd, maar het zou er zomaar van kunnen komen, dan zou ik de Finse komieken niet gaan aanvallen in één van mijn columns. Ik heb wel wat beters te doen.

Waarmee ik wil zeggen, de heer Erdogan, die kennelijk oprecht gelooft dat hij een zonnekoning is, heeft u groot gemaakt.

Dat u bent ondergedoken, vind ik erg. Is Erdogan beledigen net zo erg als Allah beledigen?

Laten we iets uit het gedicht citeren, in het Duits: ‘Sackdoof, feige und verklemmt // ist Erdogan der Präsident!’

U zegt dat de Turkse president, ik vat het samen, stom en laf is, en sociaal niet begaafd. Daar kun je het mee eens zijn, of oneens, maar het lijkt me dat negeren veruit het best is. Vanuit het oogpunt van Erdogan. Niet elke tegenstander verdient het om serieus te worden genomen. Waarom u wel? Spreekt de heer Erdogan stiekem Duits? Heeft hij een Duitse minnares die te hard om u moest lachen?

undefined

null Beeld

Natuurlijk, u zegt ook dat de Turkse president seks zou willen hebben met geiten. Of dat heeft. Laten we niet in details treden. Allemaal gelogen natuurlijk. De heer Erdogan is maagd en wil maagd blijven, zoals ieder verstandig mens.

Maar er bestaan literaire verwijzingen. De beroemde toneelschrijver Edward Albee heeft een prachtig stuk geschreven, ‘The Goat’, waarin een man verliefd wordt op een geit. Een heerlijk stuk, ik heb erover geschreven. Wordt intertekstualiteit herkend door de juristen? Niet door de heer Erdogan, zoveel is duidelijk.

Soms zou ik willen dat mijn geliefde een geit was. Dan denk ik: was zij een geit, was het leven makkelijker geweest. Misschien was ik hier en daar een paria geworden, maar wie het onafhankelijk denken hoog in het vaandel heeft, moet zich hoe dan ook voorbereiden op een bestaan als paria.

Wat ik u wilde zeggen, is dat ik achter u sta. Niet omdat ik uw sinterklaasrijm zo waardeer, of omdat ik denk dat uw satire buitengewoon spannend is, maar omdat politici en andere hoogwaardigheidsbekleders boven de satire dienen te staan. Anders hadden ze geen hoogwaardigheidsbekleder moeten worden.

Ik citeer: ‘Sein Kopf so leer, wie seine Eier // der Star auf jeder Gangbang-Feier.’

Ik vertaal het weer even vrij, en ik doe niet mijn best om te rijmen, want rijmen ligt me hoe dan ook niet erg. De heer Erdogan zou een leeg hoofd hebben, zijn teelballen zouden ook leeg zijn en hij zou de ster op gangbangfeesten zijn.

De heer Berlusconi – hoe is het eigenlijk met hem? – zou zich met name door het laatste gedeelte van deze dichtregel vereerd voelen, en ik eigenlijk ook. Wie wil niet de ster van een gangbangfeest zijn?

Mijn geliefde vertelde me vandaag dat ik een oude ziel heb, dat noem ik geen compliment.

De Duitse justitie dient de zaak tegen u te seponeren. We leven niet meer in 1962, toen de politie het beledigen van bevriende staatshoofden nog probeerde te bestrijden. Niet vanwege die bevriende staatshoofden, maar gewoon omdat ze meenden dat ze op die manier het best de openbare orde konden handhaven.

En de heer Erdogan dient u uit te nodigen in zijn paleisje, als hij de reputatieschade binnen de perken wenst te houden. Die Erdogan is niets dan reputatieschade voor zichzelf, voor Turkije en voor de hedendaagse dictator. Zelfs Poetin heeft meer gevoel voor satire dan Erdogan.

Journalisten wil Poetin nog wel laten vermoorden en satire in eigen land haat hij, zie Pussy Riot, maar satire in Duitsland mag. Waarschijnlijk omdat hij denkt: die Duitsers zijn er zo slecht in.

Ook al bent u geen Turk en spreekt u vermoedelijk geen Turks, toch hoop ik dat u de nieuwe president van Turkije wordt. Dan kunt u zichzelf belachelijk maken. Goed voor het politieke klimaat.

De Süddeutsche schrijft dat u een pion bent in het akkoord tussen Turkije en de EU over de vluchtelingen. Een akkoord waarvoor ik nog enig begrip kon opbrengen, maar hoe gekker en dwazer Erdogan wordt, hoe meer ik het gevoel krijg dat je met hem geen enkel akkoord moet afsluiten.

Als u moet onderduiken, zou ik naar Amerika gaan. Waar u ook bent, u bent altijd welkom voor een lekkere maaltijd en wat knuffels. Ook matige satirici hebben recht op anonimiteit.

Uw

Arnon Grunberg

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234