null Beeld

De mailbox van Arnon Grunberg: 'Anti-amerikanisme'

Gaan we politici preventief volstoppen met antibiotica zoals we dat jaren hebben gedaan met varkens en andere dieren?

Arnon Grunberg

Waarde Hillary Clinton,

Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn samenzweringstheorieën over te verzinnen. Als ik mag beginnen met een persoonlijke noot: ik heb weleens een man ontmoet die dacht dat ik een team had dat mijn stukken schreef. Mijn columns, mijn e-mails, misschien zelfs mijn boeken. Een team. Ook een samenzweringstheorie dus.

Ongeveer zoals professionele grappenmakers teams hebben die grappen voor hen verzinnen, zo zou ik een team hebben. Een soort harem maar dan anders. Ik moet er niet aan denken. Zou ook niet weten waar ik dat team moest laten. Mijn appartement is zo al klein genoeg en eigenlijk vind ik dat ik het meeste zelf beter kan.

De vraag die deze man aan mij stelde, was eigenlijk: bestond ik wel? Was ik niet een robot? Dergelijke vragen zou iedereen zich van tijd tot tijd moeten stellen, sommige mensen iets vaker dan andere.

Nu naar uw longontsteking. Willen we tegenwoordig politici die nooit meer mogen hoesten en die ontslagen worden zodra ze sporen van een longontsteking vertonen? Gaan we ze preventief volstoppen met antibiotica zoals we dat jaren hebben gedaan met varkens en andere dieren? En ik geloof op grote schaal nog steeds doen.

In de krant lees ik dat uw ziekte, nee uw gezondheid ook al bron is van samenzweringstheorieën. Ik heb nog niet gehoord dat de moslims erachter zitten. Maar dat zal niet meer lang duren. En als het niet de moslims zijn, dan zijn het de Joden wel.

Op 11 september 2016 werd u onwel. Er zijn vijftien jaar geleden op die dag honderden mensen gestorven, sterker nog, je zou kunnen zeggen dat de 21ste eeuw begon op 11 september 2001. Of dat de nieuwe wereldorde een aanvang nam op die dag. Mag u dan niet onwel worden? Ik zou onwel zijn geworden. Sterker nog: als ik ooit de politiek inga, en ik speel meer en meer met die gedachte, dan zal ik vanaf dag één onwel zijn. Na de Partij voor de Dieren, een Nederlands fenomeen, is het tijd voor de Partij voor de Zieke Mensen. Iedereen mag zich bij die partij aansluiten, al heb je maar een verkoudheid. Of een lichte vorm van hooikoorts. Ik ben vooralsnog lijsttrekker van die partij, omdat ik mezelf heb uitgeroepen tot ziekste van alle zieke mensen.

Nu naar 11 september. Je zou kunnen zeggen dat er een lijn loopt van 11 september 2001 naar uw tegenstander Donald Trump, die vooral beroemd is geworden met zijn anti-Mexicaanse en anti-islamitische opmerkingen. George W. Bush – die heilig is verklaard, ook door mij, vergeleken met Trump – nam nog de moeite te benadrukken dat we niet in oorlog waren met de islam, maar nadien zijn die nuances verloren gegaan. Of beter gezegd, ze waren niet meer besteed aan een gedeelte van het electoraat. Een deel van het electoraat wilde een duidelijke vijand. Feitelijk zijn de opvattingen van Trump anti-amerikanisme, want amerikanisme staat nu juist voor de opvatting dat Amerika de grootste natie op aarde is en dat iedereen welkom is zich aan te sluiten bij dat idee. Amerika is meer een idee dan een natie.

undefined

null Beeld

Natuurlijk heb je altijd isolationistische stromingen gehad in de Amerikaanse politiek, maar zo radicaal als Trump is nieuw. Dat is geen isolationisme, dat is etnische zuivering.

Men zegt dat u zich minder moet bekommeren om uw privacy. Adviseurs, mensen die iets weten van de politiek. Ik moet bekennen dat ik lang geleden alle hoop op privacy heb opgegeven. En ik hanteer sindsdien het motto: schend je eigen privacy. Waarom zou je dat door anderen laten doen?

Ik begrijp dat het voor u allemaal wat precairder is, maar als je moet kiezen tussen geruchten die door velen als waar worden beschouwd en het openbaar maken van wat medische dossiers, kun je toch beter voor het laatste kiezen. Het electoraat wil alles van zijn politici weten, althans van sommige politici, zoals het alles van zijn filmsterren wil weten.

Beklagenswaardig zijn de politici en de sterren over wie het publiek niets wil weten.

Mijn medische dossiers zijn intussen rondgestuurd naar diverse kranten en tijdschriften, maar denk maar niet dat er een telefoontje kwam: ‘God, hoe zit dat met die ader op je been?’

U bent intussen weer aan de beterende hand. Anders dan sommige analytici denk ik dat uw longontsteking niet fataal hoeft te zijn. Te lang hebben wij ons laten leiden door een ideaal van gezondheid. Ziekte is geen metafoor, dat weten we. We mogen best ongezond zijn, zoals we ook ongezond mogen leven. We mogen sterven.

Fijn dat politici niet meer in het openbaar roken, althans de meeste politici doen dat niet meer, maar ze mogen aftakelen. Veel politici zijn al afgetakeld voor ze beginnen.

Ik lees dat u te verlegen bent.

Dat kan ik me nauwelijks voorstellen en het is ook niet aan mij om u adviezen te geven.

Veel mensen voelen zich ongezond. Ze zijn oververmoeid, ze sukkelen voort met de moed der wanhoop. Hun kiezen, hun spieren, hun kaken en hun rug doen pijn. Deze mensen kunt u aanspreken met de woorden die uw echtgenoot beroemd maakten: ‘Ik voel je pijn.’

Vriendelijke groet,

Arnon Grunberg

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234