null Beeld

De mailbox van Arnon Grunberg: 'Crisis in Rusland'

Nationalisme als medicijn tegen achteruitgang in koopkracht: het is een oude truc.

Beste Vladimir Poetin,

Nu in Nederland het rapport wordt gepresenteerd over MH17 lijkt het me een goed moment onze ietwat eenzijdige correspondentie te hervatten. Wat die eenzijdigheid betreft: voelt u zich niet schuldig, ik ben het gewend. De Nederlandse premier Rutte – een man die bij voorkeur doet alsof hij weinig weet en weinig begrijpt – zei dat we niet moesten speculeren over de schuldvraag betreffende de ondergang van MH17, dus dat doen we niet. Er wordt al genoeg gespeculeerd.

We gaan het over Syrië hebben en de Krim en nog wat bijzaken.

In het Amerikaanse tijdschrift Politico las ik dat Obama’s adviseurs verdeeld zijn over u en dan met name uw beslissing om actief in te grijpen in de oorlog in Syrië. Na jaren van minder opzichtige Russische steun aan Assad.

Ik geloof dat het Westen hoe dan ook tot de conclusie is gekomen dat er nu maar met Assad zaken moeten worden gedaan. Het Pentagon heeft de hulp aan Syrische rebellen teruggebracht tot een symbolisch niveau, voor zover die hulp ooit meer is geweest dan symboliek. En dat terwijl de clusterbommen van Assad voor de meeste Syrische vluchtelingen zorgen. Zoiets althans vertelde een hoge Nederlandse ambtenaar mij onlangs toen ik hem vroeg uit welke bevolkingsgroep de meest Syrische vluchtelingen eigenlijk kwamen. Waaraan hij toevoegde: ‘Als je weet dat ze op de vlucht zijn voor Assad weet je ongeveer uit welke bevolkingsgroep ze komen.’

Dus de man die voor de meeste doden in Syrië zorgt, en voor de meeste vluchtelingen, is noodgedwongen een respectabele gesprekspartner geworden.

Zo gaat dat. Realpolitik stinkt, maar idealisme kan ook erg stinken. Voor zover de zogenaamde neocons die de invasie van Irak in 2003 initieerden waarlijke idealisten waren. Om maar een recent voorbeeld van idealisme te noemen. Alles wat zich voordoet als idealisme moet maar als zodanig worden begrepen. Anders kun je beschuldigd worden van cynisme.

Over cynisme gesproken, u lijkt me hoe dan ook niet iemand die zich erg druk maakt om oorlogsmisdaden, gezien uw optreden in Tsjetsjenië en u lijkt er ook niet voor terug te deinzen kritische journalisten uit de weg te laten ruimen. Lijkt, zeg ik met enige nadruk, het kan niet worden hardgemaakt.

Wij moeten uw reputatie serieus nemen. In een Nederlandse krant las ik onlangs zelfs dat u het nieuwe fascisme zou symboliseren.

Laten we het nieuwe fascisme net als MH17 even rusten.

Ik geloof niet dat u de ervaringen van de Sovjet-Unie in Afghanistan wilt herhalen in Syrië. Aan de andere kant, 70 procent van de Russen schijnt uw bombardementen tegen de vijanden van Assad te steunen. Een Russische nieuwslezer, Dimitri Kiseljov, zo bericht de BBC, had zelfs beweerd dat Rusland wederom Europa redt van de barbaren. Na de Mongolen, Napoleon, Hitler wordt nu IS verslagen.

De Mongolen, Napoleon en Hitler in één mand gooien is nogal wat, maar u schijnt een verhit persoon te zijn, daarom moeten we ons niet verbazen dat uw nieuwslezers dat ook zijn.

undefined

null Beeld

De BBC echter bericht ook dat het een probleem kan worden als het erop gaat lijken, en daar lijkt het op, dat Rusland in de soennitische-sjiitische oorlog de kant van de sjiieten kiest. Ongeveer 11 procent van de Russische bevolking is moslim, en die Russische moslims zijn voornamelijk soennieten. Iets soortgelijks had Thomas Friedman in The New York Times al genoteerd. Laat Poetin vooral zijn gang gaan in Syrië en het antiamerikanisme in het Midden-Oosten zal worden vervangen door anti-Russische gevoelens.

Misschien is dat iets te optimistisch gedacht. Menig zogenaamd vooruitstrevend persoon geeft de voorkeur aan Poetin boven Obama. Ik zei het al: ook idealisme kan stinken.

Wat die bombardementen betreft, wij weten van rapporten van de Amerikaanse geheime dienst en van de bombardementen in de jaren 90 van de vorige eeuw tegen Milošević dat bombardementen alleen zelden effectief zijn.

Dus komen Russische grondtroepen in Syrië in actie? Dat lijkt me de grote vraag en ik ben benieuw of u er al een antwoord op weet. Ik denk dat het vroeg of laat onvermijdelijk wordt. Als er Russische gevechtsvliegtuigen op Syrisch grondgebied staan, moeten die natuurlijk ook worden beschermd.

Nog even over de Krim. Deze zomer wilde ik eigenlijk met mijn Afghaans-Nederlandse vriend Qader de Krim bezoeken, maar vanwege tijdgebrek kwam het er niet van en reden we rechtstreeks door naar Oezbekistan.

Het lijkt erop dat uw annexatie van de Krim net zo stilzwijgend door het Westen is geaccepteerd als het regime van Assad fils. We mogen niet vergeten dat er ook een Assad père was die heeft huisgehouden in Syrië tegen alles wat zich kon voordoen als opstand tegen zijn regime.

Ik lees dat zowel de annexatie van de Krim als het Russische avontuur in Syrië bedoeld zijn om de aandacht af te leiden van de economische crisis in Rusland.

Het lijkt erop dat u dat vooralsnog gaat lukken.

Nationalisme als medicijn tegen achteruitgang in koopkracht, het is een oude truc maar hij werkt kennelijk nog steeds.

Een tijd geleden hebt u de Franse acteur Depardieu als een goede vriend onthaald in Rusland. Is hij nog steeds uw vriend?

Laten we met zijn drieën dineren.

Vriendelijke groet,

Arnon Grunberg

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234