null Beeld

De mailbox van Arnon Grunberg: 'De bossen van Vlaanderen'

Zou u willen langskomen en dan voor me strippen?

Arnon Grunberg

Waarde Joke Schauvliege,

Onze ontmoeting in de talkshow ‘De afspraak’ verliep probleemloos. U praatte over bomen en bossen en de achterstand die Vlaanderen had bij het compenseren van gekapte bomen. Toen u over die zogeheten nieuwe aanplant was uitgepraat, sprak ik over zelfmoord, moeders en alles waarover een schrijver in een talkshow op televisie moet praten heden ten dage. Zijn zielenleven, vermoed ik. En dat doe ik graag. Ik heb wel geheimen, maar steeds minder. En de geheimen die ik nog heb, zitten in de details. Zoals mijn geliefde onlangs tegen me zei: ‘Jij hebt de deur van je geheime tuin op een kiertje gezet.’

Op een kiertje is beter dan niets.

Dat brengt mij bij de vraag wanneer u uw geheime tuin gaat openen? Als Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw zou u toch over een geheime tuin mogen beschikken. En die zou ook af en toe open mogen voor het publiek.

Ik dineerde een week of twee geleden met een in Nederland woonachtige Amerikaanse schrijver – zoals ikzelf, vrees ik, een in Amerika woonachtige Nederlandse schrijver ben (al maakt het adjectief ‘Nederlands’ je wanhopig) – en die schrijver zei dat het slecht was voor de democratie dat we niets wisten over het liefdesleven van de heer Rutte.

Wij weten hoe dan ook weinig over elkaars liefdesleven, maar raadselachtig wordt het pas als iemand langdurig als vrijgezel door het leven gaat. Na ‘principieel kinderloos’, wordt het misschien tijd voor ‘principieel partnerloos’?

Enfin, hoe zit het met uw liefdesleven? Volgens Wikipedia bent u gehuwd en hebt u twee kinderen, maar dat is meer informatie die je aan de bank verstrekt als je een hypotheek aanvraagt omdat je een extra verdieping op je huis wil bouwen aangezien je minnaar intrekt.

Overigens was ik vandaag bij een hypotheekadviseur in verband met het huis van mijn moeder – ik moet mijn zus uitkopen zoals dat heet – en ik dacht aan u. De bomen in de achtertuin van dat huis zijn gekapt. Mijn vader was dol op die bomen. Hij zei altijd: ‘Ik heb dat huis gekocht voor de bomen.’

Nu zijn ze er niet meer. Ze zouden ziek geweest zijn, maar volgens mij zaten ze vooral de buren in de weg. Ik ben weer niet als een man opgetreden en heb ze laten kappen.

Dus ik dacht aan u. Omdat u de laatste en enige keer dat wij elkaar ontmoetten, zoveel over bomen en kappen had gepraat.

undefined

null Beeld

Nu ik toch een brief aan u schrijf, kunt u me inlichten: waar houdt de natuur op en begint de omgeving? Is omgeving de steen en natuur de grasspriet? Of moet ik me daar iets anders bij voorstellen?

Men beweert, zoveel begreep ik, dat u slecht bent voor de natuur en het milieu, en dat is merkwaardig voor een minister die Natuur in haar portefeuille heeft. Je wil ook geen minister van Defensie die principieel pacifist is. Daar schiet niemand iets mee op.

Laat ik het eerlijk aan u vragen: houdt u van bomen? Praat u weleens met bomen? U sprak toch een beetje over bomen zoals een slachter over varkens praat. Iets waar hij dagelijks mee te maken heeft, maar wat zo snel en zo pijnloos mogelijk dood moet.

Ik neem u niets kwalijk. Ik neem steeds minder mensen iets kwalijk. Noem het geen mildheid, noem het tijdgebrek.

Bovendien zeg ik: gezegend is het land waar men een traan kan laten om een boom.

Had u overigens ook zo’n chagrijnige dame van de make-up bij die talkshow? De mijne zei amper goeiedag. En ze haalde haar kwast over mijn gezicht alsof het een muur was die dringend afgebroken moest worden.

Vindt u het prettig om in juni langs te komen en dan voor me te strippen? Ik ben namelijk bezig met een nieuw project waarbij politici van alle gezindten en van elk geslacht bij me langskomen en na een kopje thee of een glas wijn te hebben genuttigd, voor me strippen. In de tussentijd lees ik Plato voor, of Machiavelli, of een andere filosoof die bij de politicus past. Bij u vind ik Duitse, romantische poëzie passen. Ik zoek wel wat uit.

Overigens ben ik ook bereid voor u te strippen. We gaan voor elkaar strippen, dat is het plan.

Erotische connotaties dienen vermeden te worden. De naaktheid is hier functioneel en filosofisch van aard. Het gaat mij om het aantonen van de kwetsbaarheid van de politicus of politica, om op die manier meer sympathie en begrip voor de beroepsgroep te kweken, opdat mensen niet meer zouden zeggen: het zijn allemaal zakkenvullers. Of: mevrouw Schauvliege geeft niets om de bomen. Nee, we zien u naakt en kwetsbaar. En mij ook.

Ik vind het zo schattig dat u tegen de meneer van de talkshow zei: ‘Mijn voeten kunnen niet bij de grond en dat vind ik onprettig.’

Lief.

Laat uw benen bungelen.

Wij moeten ons niet meer druk maken om de vraag of wij autoriteit hebben. Nederigheid is de nieuwe kracht, ook voor de politicus.

Praat meer met bomen, mensen zijn niet te vertrouwen.

Tot in juni.

Vriendelijke groet,

Arnon Grunberg

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234